Προς νέο χωροταξικό για τον τουρισμό

Προσανατολίζεται σε μεγαλύτερο «άνοιγμα» νησιών και παράκτιων περιοχών στη δημιουργία τουριστικών εγκαταστάσεων

Στις 11 Ιουνίου 2009, έπειτα από μια περιπετειώδη διετή διαβούλευση και πλήθος αντιδράσεων από περιβαλλοντικές οργανώσεις και επιστημονικούς φορείς, ο τότε υπουργός ΠΕΧΩΔΕ κ. Γιώργος Σουφλιάς θέσπισε το πρώτο ειδικό χωροταξικό πλαίσιο για τον.....
τουρισμό. Δυόμισι χρόνια αργότερα, εν μέσω εντελώς διαφορετικών οικονομικών συνθηκών, το χωροταξικό για τον τουρισμό έρχεται και πάλι στο προσκήνιο. Δύο
επιστημονικές μελέτες βρίσκονται σε εξέλιξη για την αξιολόγησή του, ενώ τα συναρμόδια υπουργεία Περιβάλλοντος και Τουρισμού προσανατολίζονται, όπως όλα δείχνουν, σε μεγαλύτερο «άνοιγμα» των νησιών και των παράκτιων περιοχών στη δημιουργία τουριστικών εγκαταστάσεων. Εν τω μεταξύ, η κυβέρνηση «περνά» σειρά ευνοϊκών πολεοδομικών αλλαγών σε σχέση με τη δημιουργία τουριστικών εγκαταστάσεων σε διάφορους νόμους. Το ειδικό χωροταξικό για τον τουρισμό του 2009 ήρθε για να οργανώσει τον τρόπο με τον οποίο χωροθετούνται οι τουριστικές εγκαταστάσεις σε όλο τον ελλαδικό χώρο. Τα βασικά του σημεία είναι τα εξής:

- Ο εθνικός χώρος διακρίνεται σε δέκα διαφορετικές κατηγορίες, καθεμία από τις οποίες έχει διαφορετικές προτεραιότητες για την ανάπτυξη του τουρισμού.

- Δίνεται ειδική μέριμνα για τις ειδικές μορφές τουρισμού, τις υποδομές που είναι απαραίτητες, αλλά και κατευθύνσεις για τις περιοχές όπου υπάρχει σύγκρουση με άλλες χρήσεις γης.

- Τέλος, θεσπίζεται ένα νέο μοντέλο (αυτό που βρέθηκε στο «μάτι του κυκλώνα», όσον αφορά τις αντιδράσεις), οι σύνθετες τουριστικές υποδομές μεικτής χρήσης. Πρόκειται για ξενοδοχειακές εγκαταστάσεις που περιλαμβάνουν στους κόλπους τους παραθεριστικές κατοικίες προς μακροχρόνια μίσθωση ή πώληση.

Κανονικά, σύμφωνα με τα όσα ορίζονται στην κοινή υπουργική απόφαση με την οποία εγκρίθηκε, το πλαίσιο έχει ισχύ 15 ετών. Ωστόσο, η συζήτηση για την αναθεώρησή του ξεκίνησε λίγο μετά τη θέσπισή του, με την τότε αντιπολίτευση και σημερινή κυβέρνηση να υποστηρίζει την αυστηροποίησή του.

Ομως οι συνθήκες άλλαξαν. Και αντί να καταργήσει, όπως υποσχόταν, το περίφημο άρθρο για τις σύνθετες τουριστικές αναπτύξεις, η κυβέρνηση ήρθε το καλοκαίρι να τις ενισχύσει. Στον ν. 4002/11 (για την τροποποίηση της συνταξιοδοτικής νομοθεσίας) περιλαμβάνεται κεφάλαιο που αφορά τη δημιουργία του απαραίτητου πλαισίου για τα παραθεριστικά καταλύματα προς πώληση. Με τη ρύθμιση επιτρέπεται η σύσταση (οριζόντιων ή κάθετων) ιδιοκτησιών επί των τουριστικών επιπλωμένων κατοικιών και δίνεται η δυνατότητα να πωληθεί ή να μισθωθεί το 30% όσων δημιουργούνται στο πλαίσιο μιας ξενοδοχειακής εγκατάστασης. Επίσης, τροποποιείται το πλαίσιο για τις Περιοχές Ολοκληρωμένης Τουριστικής Ανάπτυξης (ΠΟΤΑ).

Στη συνέχεια, η κυβέρνηση ξεκίνησε τις διαδικασίες για την επανεξέταση του χωροταξικού, κρίνοντας ότι ήταν ανεπίκαιρο υπό τις δεδομένες οικονομικές συνθήκες. Πριν από λίγους μήνες το υπουργείο Πολιτισ
Keywords
Τυχαία Θέματα