Προπηλακισμοί: Η εξέγερση των εξαπατημένων

Γράφει η Σοφία Βούλτεψη

Ποτέ μου δεν κατάλαβα τι νόημα έχει μια ανακοίνωση ή μια δήλωση καταδίκης οποιουδήποτε περιστατικού.

Υπάρχει, βέβαια, η έννοια της πολιτικής καταδίκης, αλλά πρόκειται για κάτι το....
εντελώς θεωρητικό.

Απ’ όσο γνωρίζουμε, όμως, καταδίκες εκδίδουν τα δικαστήρια και άφεση αμαρτιών δίνει η Εκκλησία.

Η πολιτική ερμηνεύει τα γεγονότα και δίνει λύσεις.

Ας αφήσουμε που αυτές οι καταδίκες, που πλέον επαναλαμβάνονται ως ένα είδος γραφειοκρατικής ρουτίνας – το λέμε, ξεμπερδεύουμε και πάμε παρακάτω – περισσότερο μου θυμίζουν
την γνωστή «δυσανάγνωστη», κάτω από το επίσης γνωστό κείμενο «καταδικάζω μετά βδελυγμίας κλπ. κλπ.».

Δεν αντιλαμβάνομαι, δηλαδή, τι νόημα έχουν οι ανακοινώσεις και δηλώσεις καταδίκης των περιστατικών προπηλακισμού βουλευτών που ψήφισαν το Μνημόνιο, το Μεσοπρόθεσμο και πάει λέγοντας – μην ξεχνάτε πως όλο και κάτι θα χρειαστεί να ψηφίσουν οι προπηλακιζόμενοι ενόψει της 6ης δόσης.

Τι πιστεύουν όσοι καταδικάζουν; Ότι θα τους ακούσουν οι διαμαρτυρόμενοι και θα σπεύσουν να συμμαζευτούν;

Το αντίθετο μάλλον.

Στην προκειμένη περίπτωση, έχω την εντύπωση πως οι ανακοινώσεις καταδίκης εκδίδονται και για έναν επιπλέον λόγο. Τον γνωστό. Ο οποίος δεν είναι άλλος από την διάσωση του συστήματος.

Αυτός είναι και ο λόγος που κανείς δεν θέλει να κοιτάξει κατάματα την πραγματικότητα. Να δει την αλήθεια.

Η αλήθεια είναι πως κάνουν ότι δεν καταλαβαίνουν πως η παρούσα Βουλή έχει ταυτιστεί απόλυτα με το Μνημόνιο – και με την υποχώρηση της εθνικής κυριαρχίας, όπως προαναγγέλθηκε (περιττό, διότι το είδαμε γραμμένο στην έκθεση της τρόικας) από τον Γιουνκέρ.

Η αλήθεια είναι ότι ουδείς πιστεύει πως η Βουλή αυτή μπορεί να νομοθετήσει για να βγει η χώρα από την κρίση.

Η αλήθεια είναι πως έχει εμπεδωθεί η άποψη ότι οι βουλευτές σε πρώτη φάση δεν διάβασαν το Μνημόνιο, σε δεύτερη δέχθηκαν να παραιτηθούν της ψήφου τους αποδεχόμενοι την υπογραφή δανειακών συμβάσεων μόνο από τον εκάστοτε υπουργό των Οικονομικών και, αφού τα έκαναν γενικώς σαλάτα, υπέκυψαν και στον τελευταίο εκβιασμό του Μεσοπρόθεσμου.

Η αλήθεια είναι ότι ακόμη και αυτοί που δεν λαμβάνουν μέρος σε επεισόδια προπηλακισμού, χαμογελούν ικανοποιημένοι παρακολουθώντας τις σκηνές από την τηλεόραση και τα μπλογκς, καθώς θεωρούν ότι τα γιούχα έχουν δικαιολογητική βάση.

Ας δούμε το θέμα καθαρά πολιτικά: Tα μέλη της παρούσας εθνικής αντιπροσωπείας έχουν απαξιωθεί στα μάτια του κόσμου και δεν μπορούν να συνεχίσουν να υποδύονται τους εκπροσώπους του με το στανιό.

Πολύ περισσότερο, δεν μπορούν να ανταποκριθούν στα καθήκοντά τους. Πώς μπορείς να εκπροσωπείς κάποιους με τους οποίους αδυνατείς να έλθεις σε επικοινωνία;

Οι βουλευτές θεωρούνται πρόσωπα που ψηφίζουν ό,τι τους σερβίρουν ως αποτέλεσμα ηθικού ή κομματικού εκβιασμού.

Η (νέα) δήλωση του βουλευτή Αθανα
Keywords
Τυχαία Θέματα