Πούτιν: “αξιόπιστος εταίρος η Τουρκία”

Η Τουρκία έδωσε στη Ρωσία το πράσινο φως για να περάσει ο αγωγός φυσικού αερίου Σάουθ Στριμ από τα θαλάσσια ύδατά της, στη Μαύρη Θάλασσα, όπως ανακοίνωσε χθες ο ρωσικός κολοσσός Gazprom. Η Μόσχα ανέμενε για μεγάλο χρονικό διάστημα την έγκριση των τουρκικών αρχών και μάλιστα αναζητούσε εναλλακτικές λύσεις ώστε ο αγωγός να....
ακολουθήσει άλλη διαδρομή.

“Όλες οι απαραίτητες εγκρίσεις που θα επιτρέψουν την κατασκευή και την εκμετάλλευση του αγωγού Σάουθ Στριμ (…)
μέσω της αποκλειστικής οικονομικής ζώνης της Τουρκίας έχουν δοθεί”, ανέφερε στην ανακοίνωσή της η ρωσική εταιρεία μετά τη συνάντηση που είχαν στη Μόσχα ο Ρώσος πρωθυπουργός Βλαντίμιρ Πούτιν με τον υπουργό Ενέργειας της Τουρκίας, Τανέρ Γιλντίζ.

Κατά τη συνάντηση ο Πούτιν εξέφρασε για μια ακόμη φορά την εκτίμησή του στο πρόσωπο του Ερντογάν και χαρακτήρισε την Τουρκία “αξιόπιστο εταίρο” (reliable partner). “Ευχαριστώ την Τουρκία για την απόφασή της να εγκρίνει την κατασκευή του αγωγού Σάουθ Στριμ”, είπε επίσης ο Πούτιν, σύμφωνα με το πρακτορείο Ιντερφάξ.
Η Ρωσία ανέμενε αρχικά ότι η ‘Αγκυρα θα ενέκρινε τη διέλευση του αγωγού από τα χωρικά ύδατά της πριν από το τέλος του 2010.

Λόγω της καθυστέρησης ο Πούτιν έφτασε στο σημείο να δηλώσει ότι ο Σάουθ Στριμ μπορεί να παρακάμψει την Τουρκία και να ακολουθήσει άλλη διαδρομή.

Τα ρωσικά μέσα ενημέρωσης υποστήριζαν ότι η ‘Αγκυρα προσπαθεί να ασκήσει πιέσεις ώστε να πετύχει χαμηλότερες τιμές στο φυσικό αέριο που θα αγοράζει.

Ο Σάουθ Στριμ, μήκους 3.600 χιλιομέτρων, θα τροφοδοτεί με ρωσικό φυσικό αέριο τη Δυτική Ευρώπη, κυρίως της Ελλάδα και την Ιταλία, περνώντας από τη Μαύρη Θάλασσα και τα Βαλκάνια.
Κυρίως θα επιτρέψει στη Ρωσία να παρακάμψει την Ουκρανία.

Αναλυτικά το ανακοινωθέν του γραφείου τύπου του Ρώσου Πρωθυπουργού:

http://taxalia.blogspot.com/
Keywords
Τυχαία Θέματα