Πως θα ανακεφαλαιοποιηθεί το τραπεζικό σύστημα σε περίπτωση αναδιάρθρωσης

Ας ξεκαθαρίσουμε ορισμένα πράγματα διότι έχω την αίσθηση ότι πολλοί έχουν μπερδευτεί και δεν κατανοούν ορισμένα θέματα.
Δεν νοείται να γίνει οποιοδήποτε αναδιάρθρωση χωρίς παράλληλα να εκπονηθεί σχέδιο ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών.
Σε αυτό θα είμαι ξεκάθαρος. Δεν υπάρχει περίπτωση να γίνει κούρεμα, επιμήκυνση
ή οτιδήποτε, χωρίς ένα σχέδιο για το τι θα γίνει το τραπεζικό σύστημα την επόμενη μέρα. Δεν έχει κανένα νόημα ορισμένοι να λένε ότι δεν μπορεί να γίνει αναδιάρθρωση διότι θα καταστραφούν οι τράπεζες, διότι εννοείται και....
είναι δεδομένο ότι, με την όποια αναδιάρθρωση, θα πρέπει να ανακεφαλαιοποιηθούν και οι τράπεζες.

Αν κατά λάθος γίνει ένα κούρεμα ή οτιδήποτε, χωρίς παράλληλα να υπάρχει σχέδιο για την ανακεφαλαιοποίηση του τραπεζικού συστήματος (κάτι που δεν μπορώ να φανταστώ), τότε η οικονομία θα καταρρεύσει και η μαύρη τρύπα του χρηματοπιστωτικού κενού θα απορροφήσει τα πάντα μέσα του.

Άρα, μια αναδιάρθρωση σημαίνει παράλληλα και μια ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών. Τα δυο αυτά πάνε χέρι χέρι και δεν νοείται το ένα χωρίς το άλλο.

Το ερώτημα είναι πως μπορεί να γίνει αυτή η ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών; Όπως έχω ξαναπεί, αυτό είναι το μόνο εύκολο. Υπάρχουν σήμερα μηχανισμοί που μπορούν να διεκπεραιώσουν αυτή τη διαδικασία, χωρίς να καταλάβει ο μέσος πολίτης ότι έγινε.

Επίσης, όταν μιλάμε για ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών, δεν είναι μόνο το θέμα των ομολόγων που πρέπει να έχουμε υπόψη. Εδώ που έχουμε φτάσει, οι χασούρες από επισφαλή δάνεια ίσως προκαλέσουν μεγαλύτερες ζημιές στις τράπεζες από το οποιοδήποτε κούρεμα.

Για το κούρεμα συνεχώς ακούτε νούμερα, για τα επισφαλή δάνεια όμως όχι. Πολύ χοντρικά τα συνολικά δάνεια είναι 200 δισ. Οι εκτιμήσεις κάνουν λόγο ότι στο τέλος του 2011 τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια θα φτάσουν στο 15% του συνόλου (εκτιμήσεις τραπεζών, όχι δικές μου), τότε μιλάμε για περίπου 30 δισ. σε προβληματικά πάγια.

Παράλληλα όμως, όλοι ξέρουμε ότι μάλλον αυτό το νούμερο είναι λίγο παραπάνω, διότι όλοι ξέρουμε ότι οι τράπεζες προβαίνουν αναγκαστικά σε μετακυλήσεις δανείων που, σε άλλες εποχές δεν θα τα έκαναν. Άρα τα πραγματικά μη εξυπηρετούμε δάνεια ίσως να προσεγγίζουν το 20%.

Άρα ας πάρουμε σαν νούμερο το 20%, ή, περίπου 40 δισ. σε προβληματικά πάγια. Τώρα ας υποθέσουμε ότι περίπου τα μισά θα χρειαστούν να διαγραφούν. Η χασούρα δηλαδή θα είναι περίπου 20 δισ., μείον τα δάνεια τα οποία έχουν ήδη διαγραφεί. Ας υποθέσουμε ότι έχουν ήδη διαγραφεί 5 δισ. Άρα θα χρειαστούμε περίπου 15 δισ. για να στρώσουν οι ισολογισμοί από τα προβληματικά δάνεια.

Για ένα κούρεμα περίπου 50%, να υποθέσουμε ότι οι χασούρες από τα ομόλογα θα είναι περίπου 25 δισ. Άρα μεταξύ ομολόγων και επισφαλών δανείων, οι χασούρες (και άρα τα κεφάλαια τα οποία θα χρειαστούν να αναπληρωθούν) ίσως προσεγγίσουν τα 40 δισ.

Άρα αν υποθέσουμε ότι γίνει ένα κούρεμα, θα πρέπει παράλληλα να βρεθεί τρόπος να διοχετευτούν περίπου 4
Keywords
Τυχαία Θέματα