Περιβαλλοντικό τεστ για τους διοικητές των νοσοκομείων

Στα αζήτητα καταλήγουν περίπου 17.000 τόνοι επικίνδυνων νοσοκομειακών αποβλήτων, γεγονός που εγκυμονεί τεράστιους κινδύνους για την δημόσια υγεία. Το ψάρι βρωμάει από το κεφάλι, για αυτό και ο υπουργός Υγείας κ. Ανδρέας Λοβέρδος, μιλώντας χθες στην Επιτροπή Περιβάλλοντος της Βουλής δεσμεύθηκε ότι στην αξιολόγηση των διοικητών νοσοκομείων θα.....
περιλαμβάνεται στο εξής και η ανταπόκριση τους στο ζήτημα της διαχείρισης των ιατρικών αποβλήτων, γεγονός
που μπορεί να οδηγήσει ακόμα και στην αποπομπή τους αν διαπιστώνονται παραλείψεις.

Σήμερα υπάρχουν τρεις κατηγορίες νοσοκομειακών αποβλήτων: τα απλά ιατρικά που είναι αντίστοιχα των οικιακών, τα αμιγώς μολυσματικού και τοξικού χαρακτήρα και τα αμιγώς τοξικά και τέλος ιατρικά απόβλητα με ραδιενεργά υλικά, μπαταρίες, συσκευασίες κ.α

Σύμφωνα με πρόσφατα στοιχεία των επιθεωρητών περιβάλλοντος μόνο το 16% των νοσοκομείων διαθέτει άδεια περιβαλλοντικών όρων για την διαχείριση αποβλήτων ενώ ένα μεγάλο ποσοστό (38%) που ερωτήθηκαν δεν διέθετε εσωτερικό κανονισμό διαχείρισης επικίνδυνων αποβλήτων (ΕΑ).

Τα ευρήματα έρχονται ένα χρόνο μετά τις αποκαλύψεις των επιθεωρητών ότι στο Αττικό νοσοκομείο ιδιωτική εταιρεία επεξεργασίας αποβλήτων είχε μετατρέψει χώρο συντήρησης ΙΑ σε χώρο μεταφόρτωσης και προσωρινής αποθήκευσης αποβλήτων άλλων νοσοκομείων της Αττικής.

Εκτοτε διενεργήθηκαν έκτακτοι έλεγχοι σε πλειάδα νοσηλευτηρίων και εταιρειών διακίνησης επιβεβαιώνοντας σοβαρές περιβαλλοντικές και υγειονομικές παραβάσεις από όλες τις εταιρείες στους τομείς της αποστείρωσης, της αποτέφρωσης και της διασυνοριακής μεταφοράς αλλά και από μεγάλη μερίδα των νοσοκομείων. Επιβλήθηκαν συνολικά πρόστιμα ύψους 183.300 ευρώ.

Το παράδοξο είναι ότι το θεσμικό πλαίσιο υπάρχει από το 2003 για τον διαχωρισμό και την χωριστή συλλογή νοσοκομειακών αποβλήτων σε διαφορετικού χρώματος σάκους, ανάλογα με την επικινδυνότητά τους, στην πράξη όμως δεν εφαρμόζεται, με αποτέλεσμα συχνά, τα επικίνδυνα απόβλητα να στοιβάζονται μαζί με τα κοινά ιατρικά απορρίμματα και να καταλήγουν στις χωματερές.

Το υπουργείο Περιβάλλοντος, όπως ανακοίνωσε χθες ο κ. Γιώργος Παπακωσταντίνου στη βουλή σχεδιάζει πλήρη αναμόρφωση του νόμου, με σκοπό την επικαιροποίηση των μέτρων και την αποτελεσματικότερη διαχείριση των νοσοκομειακών αποβλήτων. Στο πλαίσιο αυτό το νέο σχέδιο που προωθείται με κοινή υπουργική απόφαση θα προτείνει:

• Εξειδίκευση των υποχρεώσεων των παραγωγών και των φορέων διαχείρισης ΕΑ και τη δημιουργία μητρώο στο οποίο θα αναγράφονται ποσότητες, κατηγορίες, χαρακτηριστικά μέσα μεταφοράς, διάθεση ΕΑ κα.

• Απλοποίηση της περιβαλλοντικής αδειοδότησης των φορέων διαχείρισης και εναρμόνιση με την αδειοδότηση σε άλλα έργα.

• Καθιέρωση της διαλογής των απορριμμάτων από το ιατρικό και παραϊατρικό προσωπικό στο σημείο παραγωγής, τη στιγμή που παράγονται

• Όλα τα φαρμακεία να καθίσταται σημεία συλλογής ληγμένων
Keywords
Τυχαία Θέματα