Περίεργη εκδήλωση βλάχων στην Ηγουμενίτσα...

Σ' ένα κακοστημένο σκηνικό παρουσιάστηκαν αυτονομιστικά στοιχεία!

Αυτονομιστικά στοιχεία, που δημιουργούν σύγχυση όσον αφορά στην εθνική τους προέλευση, παρουσιάστηκαν σε εκδήλωση βλάχων στην Ηγουμενίτσα. Σ' ένα κακοστημένο σκηνικό υπερτονίστηκαν πτυχές της βλάχικης ζωής, που δεν είναι ξεκάθαρες και δημιουργούν προβλήματα καταγωγής.
Καλά θα κάνουν οι οργανωτές παρόμοιων εκδηλώσεων να πιο προσεκτικοί. Και, κυρίως, να ξέρουν τι θέλουν να προβάλλουν. Για την καταγωγή και την προέλευση των....
βλάχων έχουν γραφτεί αρκετές θεωρίες και απόψεις. Δυστυχώς, αρκετές
από αυτές χαρακτηρίζονται από μία ρομαντική και μάλλον απεγνωσμένη αναζήτηση ένδοξου παρελθόντος. Επιπλέον είναι στενά συνδεδεμένες με πολιτικές σκοπιμότητες και τις βαλκανικές εθνικιστικές εξάρσεις, κυρίως τις ρουμανικές επιδιώξεις και τον ελληνικό αντίλογο. Ουσιαστικό στοιχείο δεν αποτελεί το “ποιοι είναι” οι Βλάχοι, αλλά το “τι είναι” ! Η ταύτισή τους με τα ορεινά δεν πρέπει να εκλαμβάνεται ως ένδειξη στεγανότητας μίας κλειστής και αποκομμένης κοινωνίας. Αντίθετα, η αρχική και για αιώνες ανάπτυξη των μητροπολιτικών εστιών τους στα ορεινά φαίνεται πως προσέφερε στους Βλάχους τις καλύτερες ευκαιρίες για διάκριση. Τελικά, η οικονομική και κοινωνική εξέλιξη των διάφορων βλάχικων ομάδων, και όχι η γλωσσική τους ταυτότητα ή η προέλευσή τους, ήταν ο καθοριστικός παράγοντας που διαμόρφωσε τις σχέσεις τους με τους γείτονές τους και ιδιαίτερα με τους υπόλοιπους Έλληνες.

http://www.katoci.comΕδώ θα πεις δημόσια την γνώμη σου____ Ο σιωπών δοκεί συναινείν[email protected]
Keywords
Τυχαία Θέματα