ΠΑΣΟΚ και ΝΔ από τα “Δεκεμβριανά” στα “Ιουνιανά”

Όταν στις 6 Δεκεμβρίου του 2008 ο αστυνόμος Κορκονέας σκότωνε εν ψυχρώ τον 15χρονο Αλέξη, κανείς δεν περίμενε τι θα επακολουθούσε. Μέσα σε λίγες ώρες η Αθήνα πήρε φωτιά και για δύο εβδομάδες η πρωτεύουσα θύμιζε… Καμπούλ. Κάθε βράδυ, πολλές φορές και την ημέρα, υπήρχε κάτι σαν… ραντεβού για επεισόδια και καταστροφές. Η διάλυση της χώρας δεν άργησε να.....
έρθει και για πολλούς εκείνη η περίοδος χαρακτηρίστηκε ως περίοδος όπου η χώρα δεν είχε κυβέρνηση και ζούσε σε καθεστώς αναρχίας.

Τότε η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας
ουσιαστικά με τη στάση της και με την αδυναμία της να αντιμετωπίσει την κατάσταση βίας και καταστροφής, υπέγραψε τη θανατική της καταδίκη. Τα γνωστά και ως «Δεκεμβριανά» ήταν η αρχή του τέλους για την κυβέρνηση Καραμανλή η οποία άντεξε λίγους ακόμη μήνες.

Τότε όμως η αξιωματική αντιπολίτευση και ο Γ. Παπανδρέου ανακάλυψαν την πιο καλή ευκαιρία να βάλουν το μελάνι για να υπογραφεί η θανατική καταδίκη του Καραμανλή. Παρ’ ότι ήταν ένα τραγικό γεγονός, το ΠΑΣΟΚ δεν το άφησε να πάει χαμένο πολιτικά. Πίεσε τόσο πολύ, ανέδειξε τόσο δυνατά τις αδυναμίες της κυβέρνησης και κατάφερε να μετατρέψει μια δολοφονία νεαρού από αστυνομικό σε πολιτικό θέμα. Θυμόμαστε όλοι τις δηλώσεις για παραίτηση του Παυλόπουλου, τότε υπουργού Εσωτερικών αλλά και σειρά άλλων υπουργών. Όχι ότι δεν είχαν δίκιο όσοι έλεγαν ότι ο υπουργός έπρεπε να παραιτηθεί για τους λάθος χειρισμούς. Η ιστορία τους δικαίωσε. Όμως, το ΠΑΣΟΚ κατά κύριο λόγο και τα κόμματα της Αριστεράς κατά δεύτερο, μπόρεσαν να κάνουν την αδυναμία της κυβέρνησης, πλεονέκτημα για τους ίδιους.

Θυμηθείτε: 9 Δεκεμβρίου 2008 και ο Γ. Παπανδρέου λέει: «Οι πολίτες βιώνουν μια πολλαπλή κρίση και η κυβέρνηση δεν μπορεί να την αντιμετωπίσει. Στη δημοκρατία δεν υπάρχουν αδιέξοδα και τη λύση θα τη δώσει ο λαός». Ακόμα, κάλεσε τους πολίτες να κάνουν μια εκστρατεία κατά της βίας, από όπου κι αν προέρχεται, προσθέτοντας ότι «Δεν ταυτίζεται η νεολαία με αυτές τις εικόνες αγριότητας».

Ήταν η αρχή μιας επικοινωνιακής και πολιτικής στρατηγικής για την ανατροπή της κυβέρνησης Καραμανλή με φόντο τις φλόγες της Αθήνας.

Το ΠΑΣΟΚ εκμεταλλεύτηκε τις στενές σχέσεις του με τα ΜΜΕ και ανέδειξε το θέμα, προκαλώντας, όπως είπαμε, το μεγαλύτερο πλήγμα της κυβέρνησης που εκείνη την περίοδο βούλιαζε βουτηγμένη στα σκάνδαλα.



Κι από τα “Δεκεμβριανά” της ΝΔ να πάμε στα “Ιουνιανά” του ΠΑΣΟΚ. Αν και δεν μπορούν να συγκριθούν οι δύο εβδομάδες αναρχίας με τις 12 ώρες διάλυσης της Αθήνας, τα τελευταία γεγονότα είναι μια ευκαιρία να εξαχθούν συμπεράσματα για τα δύο κόμματα.

Η κυβέρνηση αντιμετώπισε την κατάσταση με μια πρωτοφανή αγριότητα. Έριξε πάνω από 2.600 δακρυγόνα, έσπασε στο ξύλο αθώους πολίτες, έριξε στη μάχη τους δικούς της κουκουλοφόρους, τραυμάτισε δεκάδες άτομα. Όπως λένε αυτόπτες μάρτυρες, ίσως είναι το χειρότερο ξύλο που έχει ρίξει κυβέρνηση σε διαδηλωτές. Αλλά έπαιξε καλά και το κομμάτι της επικοινωνίας. Μέχρι και δια
Keywords
Τυχαία Θέματα