Πακέτο στήριξης 158 δις για την Ελλάδα(4video)

Ως ιστορικής σημασίας χαρακτηρίζεται η χθεσινή απόφαση των Βρυξελλών, καθώς αφενός επιτυγχάνεται σημαντική μείωση και διασφάλιση της βιωσιμότητας του χρέους της Ελλάδας, αφετέρου μπαίνει φρένο στη μετακύλιση της κρίσης, με αποτέλεσμα να προασπίζεται το....
κοινό ευρωπαϊκό νόμισμα.
Η βαθιά ανάσα που δίνεται στη χώρα μας για την εξυπηρέτηση του χρέους υποστηρίζεται από ένα νέο πακέτο ύψους 158 δισ. ευρώ. Από αυτά, τα 109 δισ. ευρώ αφορούν δανεισμό από την Ευρωζώνη και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο
(60 δισ. νέα δάνεια και 49 δισ. από τα παλιά δάνεια που υπολείπονται προς εκταμίευση).
Επιπρόσθετα η καθαρή συνεισφορά του ιδιωτικού τομέα διαμορφώνεται στα 49,6 δισ. ευρώ (37 δισ. ευρώ από ιδιώτες και 12,6 δισ. από ευρωπαϊκό μηχανισμό στήριξης με επαναγορές ομολόγων).
Παράλληλα, δρομολογείται και ένα "Σχέδιο Μάρσαλ" για την Ελλάδα, δηλαδή μια συνολική στρατηγική για την ανάπτυξη και τις επενδύσεις στη χώρα μας με πλήρη ανακατανομή και αξιοποίηση των πόρων των διαρθρωτικών ταμείων.
Ωστόσο, το συνολικό πακέτο κρύβει ορισμένα «γκρίζα σημεία», που αφορούν στη συμπεριφορά των ιδιωτών πιστωτών στο μέλλον, αλλά και στο ενδεχόμενο να απαιτηθεί ένα νέο Μνημόνιο για τη χώρα μας. Κι αυτό διότι η χρηματοδότηση από τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό μπορεί να προβλεφθεί μόνο μέσω ενός νέου προγράμματος οικονομικής προσαρμογής.
Πιο αναλυτικά, η συμφωνία των Βρυξελλών προβλέπει την επιμήκυνση από τα 7,5 στα τουλάχιστον 15 χρόνια της διάρκειας αποπληρωμής των νέων δανείων των χωρών της Ευρωζώνης προς την Ελλάδα, αλλά με την περίοδο χάριτος 10 ετών που θα δοθεί, θα φτάνει τα 30 χρόνια.
Επίσης, προβλέπεται η μείωση του επιτοκίου δανεισμού από το 4,5% στο 3,5% τόσο για τα δημόσια όσο και για τα ιδιωτικά δάνεια.

Αμέσως μετά την ολοκλήρωση της συνόδου, πραγματοποιήθηκαν κοινές δηλώσεις του Έλληνα Πρωθυπουργού Γ, Παπανδρέου, του Προέδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Χέρμαν Βον Ρομπάι και του Προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζοζέ Μπαρόζο.
Δηλώσεις έκανε και ο Γάλλος Πρόεδρος Ν. Σαρκοζί.








http://briefingnews.gr/Εδώ θα πεις δημόσια την γνώμη σου____ Ο σιωπών δοκεί συναινείν[email protected]
Keywords
Τυχαία Θέματα