Οπω;ς παλια στο Φαρ Ουέστ .....τωρα και στην Χαλκιδικη (to a theater near you που λεει και στην οθόνη)

Πλησιάζοντας στην Ιερισσό η ατμόσφαιρα μυρίζει "μπαρούτι". Το κλίμα στην περιοχή είναι εμφυλιοπολεμικό και δυστυχώς όλα δείχνουν ότι, αν άμεσα δεν μπει "φρένο" στα σχέδια της "Ελληνικός Χρυσός" για τη δημιουργία μιας τερατωδών διαστάσεων μεταλλουργίας, η ευρύτερη περιοχή της βόρειας και βορειοανατολικής Χαλκιδικής θα γίνει -και μάλιστα σύντομα- μια άλλη Κερατέα και ακόμη χειρότερα...
Στις μικρές τοπικές κοινωνίες των ορεινών και παραθαλάσσιων χωριών -εκεί όπου η καναδική "Ελντοράντο" (σ.σ.: η νέα
ιδιοκτήτρια εταιρεία των μεταλλείων) σκοπεύει να επεκτείνει τις δραστηριότητες της......
"Ελληνικός Χρυσός” καταστρέφοντας χιλιάδες στρέμματα δασικών εκτάσεων για να εξορύξει χρυσό και χαλκό- αδέλφια, φίλοι, συγγενείς έχουν σταματήσει να μιλάνε μεταξύ τους και ο ένας δεν μπορεί να κοιτά στα μάτια τον άλλον. Χωρίστηκαν σε δύο στρατόπεδα και η κοινωνική ειρήνη, η αρμονική συμβίωση πήγαν περίπατο.
Από τη μια πλευρά οι εργαζόμενοι, αλλά και όσοι έχουν λάβει την υπόσχεση ότι θα δουλέψουν στα μεταλλεία, συνεπικουρούμενοι και από τον δήμαρχο Αριστοτέλη, τον γνωστό Χρήστο Πάχτα, φέρονται το τελευταίο διάστημα ως "Ταλιμπάν” της εταιρείας και υπερασπίζονται τα συμφέροντά της στο όνομα των 1.500 θέσεων εργασίας που τάζουν οι επενδυτές.
Το έτερο "στρατόπεδο” συγκροτούν μέλη περιβαλλοντικών οργανώσεων, κάτοικοι που ζουν από τον τουρισμό και τη γη, οι οποίοι αντιδρούν, και δικαίως, αφού, σε περίπτωση που υλοποιηθούν τα σχέδια της εταιρείας, η περιβαλλοντική καταστροφή θα είναι ανεπανόρθωτη και παράλληλα θα αφανιστούν πολλά επαγγέλματα που σχετίζονται με τον τουρισμό, τη γεωργία και την κτηνοτροφία. "Αν γίνει αυτό το τερατούργημα, οι θέσεις εργασίας και τα εισοδήματα που θα χαθούν θα είναι πολλά περισσότερα από αυτά που υπόσχεται η Ελληνικός Χρυσός” τονίζουν.

Αγεφύρωτο χάσμα
Το χάσμα που χωρίζει τα δύο "στρατόπεδα” μοιάζει αγεφύρωτο, ωστόσο οι πιο ψύχραιμοι πιστεύουν ότι μπορεί να βρεθεί η "χρυσή τομή” για να επανέλθει η κοινωνική ειρήνη στην περιοχή της βορειοανατολικής και βόρειας Χαλκιδικής, όπου βρίσκονται τα λεγόμενα Μαντεμοχώρια. Δεν είναι τυχαίο ότι η αρμόδια επιτροπή του ΑΠΘ, το ΤΕΕ/ΤΚΜ και οι δασικές υπηρεσίες χαρακτήρισαν "ελλιπέστατη και χωρίς να διασφαλίζει βασικές προϋποθέσεις" την περιβαλλοντική μελέτη που κατέθεσε η "Ελληνικός Χρυσός” και η οποία εγκρίθηκε μόλις ανέλαβε τα ηνία του κατʼ ευφημισμόν υπουργείου Περιβάλλοντος ο Γιώργος Παπακωνσταντίνου.
Αντιθέτως η Ντίνα Μπιρπμπίλη την κράτησε στα συρτάρια της, αναγνωρίζοντας εμμέσως ότι οι αντιδράσεις επιστημονικών φορέων, δημόσιων υπηρεσιών και των κατοίκων της περιοχής είναι βάσιμες.

Η γνωμοδότηση του ΤΕΕ
Σύμφωνα με το πόρισμα της ομάδας εργασίας του ΤΕΕ/ΤΚΜ που ασχολήθηκε με τα μεταλλεία και την περιβαλλοντική μελέτη της "Ελληνικός Χρυσός”, για σχεδόν όλες τις δραστηριότητες της επένδυσης, η μελέτη αναφέρεται μόνο σε σχετικές ελαχιστοποιήσεις των επιπτώσεων. Έτσι όλα τα απόβλητα χαρακτηρίζονται χωρίς την απαιτούμενη τεκμηρίωση ως "μη επικίνδυνα”.
Η ε
Keywords
Τυχαία Θέματα