Οικονομική χούντα ΕΕ και ΔΝΤ

Με χαστούκια κι όχι με επαίνους προς την κυβέρνηση υποδέχτηκαν Βερολίνο και Βρυξέλλες τις εξαγγελίες Βενιζέλου


Του Λεωνίδα Βατικιώτη

Ας θυμηθούμε την ροή των γεγονότων.

Η προ-προηγούμενη εβδομάδα έληξε με τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης και υπουργό Οικονομικών να δηλώνει πως οι σχέσεις της κυβέρνησης με την Τρόικα είναι καλύτερες από ποτέ και δεν.....
υπάρχει ούτε ένα σύννεφο που να τις επισκιάζει. Την
Κυριακή το υπουργείο επανέρχεται για να διαψεύσει τα δημοσιεύματα που επιμένουν να τονίζουν ότι η Τρόικα σχεδόν αποχώρησε από το υπουργείο Οικονομικών, μετά την διαπίστωση της ότι τίποτε σχεδόν δεν προχωράει κι ότι απαιτείται η επίσπευση των συμφωνηθέντων μέτρων κι ακόμη η εφαρμογή νέων!

Τα σχετικά δημοσιεύματα που αναιρούσαν πλήρως τους ισχυρισμούς του Βαγγέλη Βενιζέλου δεν κατέκλυσαν μόνο τον ελληνικό Τύπο αλλά και τον διεθνή. Κι εκεί υπαγορεύτηκαν από την ίδια την Τρόικα. «Η Ελλάδα θέτει σε κίνδυνο βοήθεια διάσωσης ύψους 8 δισ. ευρώ» ήταν για παράδειγμα ο τίτλος στο πρωτοσέλιδο δημοσίευμα των κυριακάτικων Financial Times. Ανέφερε δε στη συνέχεια: «Οι διεθνείς δανειστές προειδοποίησαν την Ελλάδα πως κινδυνεύει να χάσει την επόμενη δόση του δανείου ύψους 8 δισ. ευρώ αν δεν επιταχύνει την εφαρμογή του προγράμματος λιτότητας και δεν κλείσει μια νέα τρύπα στον προϋπολογισμό της.

Οι αξιωματούχοι της Τρόικας διέκοψαν απότομα τις συνομιλίες και έφυγαν από την Αθήνα την Παρασκευή, παρότι οι διαπραγματεύσεις θα επαναληφθούν σε 10 μέρες. Αυτό το αποτέλεσμα προέκυψε μετά από σοβαρές διαφωνίες για το πως θα καλυφθεί έλλειμμα ύψους 1,2 δισ. ευρώ στον προϋπολογισμό του τρέχοντος έτους ενώ κατηγόρησαν την Ελλάδα για κωλυσιεργία στην προώθηση των δομικών μεταρρυθμίσεων, των σχεδίων ιδιωτικοποίησης και της συλλογής φόρων». Επίσης, άκρως επιθετικές και απειλητικές δηλώσεις που ακολούθησαν από ευρωπαίους αξιωματούχους, όπως για παράδειγμα τον υπουργό Οικονομικών, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, έφεραν την κυβέρνηση στη θέση του λαγού που όταν βρίσκει μπροστά του την τίγρη, αφού πρώτα έχει διαλαλήσει τις ερωτικές επιδόσεις μαζί της σε όλο το δάσος, απολογείται με χαμηλωμένα μάτια: «ε, λέμε και κανένα... ψέμα που και που για να περνάει η ώρα».

Έτσι φθάσαμε στις δηλώσεις του Βαγγέλη Βενιζέλου την Τρίτη το βράδυ. Ένα διάγγελμα – σοκ που θα το ζήλευαν ακόμη κι η Μάργκαρετ Θάτσερ με τον Πινοτσέτ, επίδειξη νεοφιλελεύθερου τσαμπουκά από μια κυβέρνηση – μαριονέτα, μια κυβέρνηση εντεταλμένων οργάνων ντόπιων και ξένων κέντρων οικονομικής εξουσίας.

Οι δηλώσεις του Βενιζέλου έθεταν επί τάπητος την επίλυση εδώ και τώρα προς όφελος του κεφαλαίου των εξής ζητημάτων αιχμής: Ξεπούλημα δημοσίων επιχειρήσεων, κατάργηση δημοσίων οργανισμών, απολύσεις δημοσίων υπαλλήλων και κάθετη μείωση των μισθών όσων θα μείνουν μέσω του ενιαίου μισθολογίου, κατάργηση των συλλογικών διαπραγματεύσεων και συμβάσεων, άλωση των λεγόμενων κλειστών επαγγελμάτων μέσω της επονομαζόμενης απελευθέρωσής τους, αλλαγή του φ
Keywords
Τυχαία Θέματα