Οι περιορισμοί της εξ’ αποστάσεως εκπαίδευσης.

Τα τελευταία χρόνια, έχει κάνει την εμφάνισή της η εξ’ αποστάσεως εκπαίδευση (ή distance learning ή e-learning)

Το εύλογο ερώτημα οποιουδήποτε θα ήθελε να μάθει κάτι με αυτό τον τρόπο είναι: μπορεί η εξ’ αποστάσεως εκπαίδευση να μας βοηθήσει αποτελεσματικά να μάθουμε οτιδήποτε; Εξαρτάται.

Αν το εκπαιδευτικό αντικείμενο είναι απλό, ουσιαστικά δηλαδή απομνημόνευση πληροφοριών και τίποτα παραπάνω, μπορεί προφανώς κανείς να το διδαχθεί εξ’ αποστάσεως, με την ίδια λογική που θα μπορούσε να αγοράσει ένα βιβλίο και.....
να το αποστηθίσει.

Αν όμως το εκπαιδευτικό
αντικείμενο είναι σύνθετο, βασισμένο στη συνεχή αλληλεπίδραση με τον καθηγητή/εκπαιδευτή, με διαρκείς εναλλαγές μεταξύ «θεωρίας» και «πρακτικής εφαρμογής», τότε η εξ’ αποστάσεως εκπαίδευση δεν μπορεί να μας βοηθήσει.

Χαρακτηριστικά παραδείγματα τέτοιων εκπαιδευτικών αντικειμένων είναι η εκπαίδευση που έχει ως στόχο την παραγωγή λόγου (π.χ. εκμάθηση ξένων γλωσσών), κίνησης (π.χ. εκμάθηση χορού) ή και των δύο (π.χ. υποκριτική).

Μία εναλλακτική, σε περίπτωση που ο σπουδαστής δεν έχει τη δυνατότητα συμμετοχής σε τάξη ως φυσικός σπουδαστής, είναι η συμμετοχή σε μία πραγματική τάξη μέσω μίας πλατφόρμας ανταλλαγής ήχου και εικόνας. Η επιλογή αυτή εξασφαλίζει στον "απομακρυσμένο" σπουδαστή τη συμμετόχη στα "δρώμενα" μίας πραγματικής τάξης σε ικανοποιητικό βαθμό.

Υπάρχουν σχολές (π.χ. ξένων γλωσσών) που προσφέρουν αυτή τη δυνατότητα σε όσους σπουδαστές επιθυμούν να παρακολουθήσουν τα προγράμματά τους, αλλά δεν έχουν τη δυνατότητα φυσικής παρουσίας στην τάξη λόγω απόστασης. Περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να βρείτε εδώ. http://www.eud.gr/programmata-xenon-glosson/agglika-enilikes.htmlΕδώ θα πεις δημόσια την γνώμη σου____ Ο σιωπών δοκεί συναινείν[email protected]
Keywords
Τυχαία Θέματα