Οι μάταιες προσπάθειες του κ. Γκρούεφσκι

Η απόφαση του ΝΑΤΟ να μην προσκαλέσουν τα Σκόπια να ενταχθούν στη Συμμαχία κατά τη Σύνοδο που ολοκληρώθηκε στο Σικάγο, προκάλεσε χείμαρρο έντονων αντιδράσεων, με τις πιο αιχμηρές να προέρχονται από τον ίδιο τον πρωθυπουργό της χώρας.
Ο κ. Γκρούεφσκι επέπληξε έντονα το ΝΑΤΟ, καθώς η Συμμαχία παράτεινε τον χρόνο ένταξης της χώρας του, λόγω της μη επίλυσης του ζητήματος της ....
ονομασίας
με την Ελλάδα. Και ενώ η απόρριψη ήταν αναμενόμενη, ωστόσο αυτό δεν απέτρεψε τον κ. Γκρούεφσκι να επικρίνει δριμύτατα το ΝΑΤΟ σε συνέντευξή του στο σκοπιανό πρακτορείο ειδήσεων "ΜΙΑ".
«Δεν έχω ξαναδεί εδώ και καιρό τέτοια πολιτική διπλών προτύπων, έλλειψης αρχών και απομάκρυνσης από τις αξίες που οι ίδιοι διαλαλούν δημόσια, σε ό,τι αφορά στην περίπτωση της "Μακεδονίας". Αγνοούν την απόφαση του Διεθνούς Δικαστηρίου Δικαιοσύνης», δήλωσε ο κ. Γκρούεφσκι, αναφερόμενος σε απόφαση του Βουκουρεστίου του 2011.
Ο Σκοπιανός πρωθυπουργός εξακολουθεί να υποστηρίζει, ότι το δικαστήριο της Χάγης αποφάνθηκε πως η Ελλάδα είχε παραβιάσει την Ενδιάμεση συμφωνία του 1995 όταν άσκησε βέτο στην προσπάθεια ένταξης των Σκοπίων στο ΝΑΤΟ. Οι "Southeast European Times" γράφουν, ότι η ασυνήθιστα σκληρή γλώσσα του κ. Γκρούεφσκι δείχνει την απογοήτευση των πολιτών των Σκοπίων, καθώς πρόσφατες δημοσκοπήσεις έδειξαν πως το 85% του πληθυσμού ήθελε η χώρα τους να αποτελέσει μέλος του ΝΑΤΟ. Οι κύριοι τίτλοι των εφημερίδων στα Σκόπια χαρακτήρισαν τη διήμερη σύνοδο στο Σικάγο "Ντροπή".
Όπως είναι γνωστό, είχε κινητοποιηθεί γι’ αυτόν τον σκοπό όλη η σλαβική ομογένεια ιδίως των Η.Π.Α., με τη συμπαράσταση του τουρκικού λόμπι και της τουρκικής κυβέρνησης. Τώρα υποστηρίζουν πως ο αποκλεισμός τους οφείλεται στις ελληνικές αντιδράσεις. Μακάρι να συνέβαινε αυτό, για να χαιρετίσουμε κι εμείς μια επιτυχία της ελληνικής διπλωματίας. Υπάρχουν άλλοι λόγοι όμως της σκοπιανής αποτυχίας.
Κατ’ αρχήν, όπως και άλλη φορά σημειώσαμε, ο διεθνής παράγων δεν αποδίδει πια τόση σημασία στο κράτος των Σκοπίων, αφού είναι στραμμένη η προσοχή του στην Μ. Ανατολή. Οι δε ενεργειακοί αγωγοί, με τη ρωσική συμμετοχή, έχουν εγκαταλειφθεί, ώστε αποτράπηκε για κάποιο διάστημα η διείσδυση των Ρώσων στα Βαλκάνια. Ως και το τεράστιο στρατόπεδο που έκτισαν οι Αμερικανοί στο Κοσσυφοπέδιο δεν τους είναι πια τόσο χρήσιμο (οι Τούρκοι ανακοίνωσαν πως θα το πάρουν αυτοί, αλλά το ΝΑΤΟ το διέψευσε πάραυτα).
Ίσως δεν χρειάζεται πλέον η Δύση ούτε τα Σκόπια. Δεν είναι τυχαία η υποστήριξη στους Αλβανούς (της εν γένει περιοχής). Και μετά την προχθεσινή μη αναμενόμενη νίκη στη Σερβία του ρωσόφιλου κ. Νίκολιτς εις βάρος του αμερικανόφιλου κ. Τάντιτς, ίσως επισπευσθούν οι εξελίξεις στα δυτικά Βαλκάνια. Λεπτομέρεια: Η πρώτη επίσκεψη του κ. Νίκολιτς, πριν ακόμη καθίσει στην πρωθυπουργική καρέκλα, γίνεται στη Ρωσία, στο Συνέδριο του κόμματος του κ. Πούτιν.
Ο σημαντικότερος όμως λόγος, κατά την δική μας εκτίμηση, για τον οποίο δεν υπήρξε αναφορά στα δυτικά ΜΜΕ, πρέπει να είναι το γεγονός ότι δεν μπορεί το ΝΑΤΟ να εντάξει μόνο τ
Keywords
Τυχαία Θέματα