Οι καθεστωτικές ασημαντότητες

Παίρνουμε για αφορμή, το βαθυστόχαστο "πρόγραμμα" μιας "κίνησης πολιτών", για να δείξουμε πως η λεξιλαγνεία βενιζέλου, χωρίς να λέει τίποτα, δεν είναι μόνο δικό του χαρακτηριστικό.

Η μια μετά την άλλη ομάδες, "κινήματα", "μέτωπα", κόμματα και αποκόμματα βγάζουν απόψεις, έτοιμα να διαπραγματευτούν μια....
θέση στο πολιτικό - "μετωπικό" - κομματικό σκηνικό, που διαμορφώνεται.

Η κρίση και η απελπισία της κοινωνίας δε μετριέται στους δρόμους ή στις εφορίες. Μετριέται στις αμφισβητούμενες δημοσκοπήσεις
των καθεστωτικών εταιρειών, με την άρνηση της να δώσει προτίμηση σε κάποια από τις "λύσεις", που της προτείνει το σύστημα. Ο "κανένας" εξακολουθεί να είναι πρώτο κόμμα.

Και κάποιοι σπεύδουν να καλύψουν το κενό. Πώς;

Με λόγια που δε λένε τίποτα.

Τι μας λέει το πρόγραμμα, που τυχαία επιλέξαμε:

- "Ο λαός δεν μπορεί να επιβιώσει μέσα στη δυτική ηγεμονία κι έχουμε και την αδυναμία του εξωνημένου κρατιδίου να αντιμετωπίσει την επέλαση του νεοοθωμανισμού".

(αυτοί, χωρίς νεοοθωμανισμό και 100 αναφορές σε εθνικά ζητήματα, ιδιαιτερότητες, ταυτότητες κλπ δεν μπορούν να φτιάξουν πρόγραμμα)

- "Φορέας ανατροπής ένα εναλλακτικό κίνημα εθνικής χειραφέτησης".

(πιάστο αβγό και κούρευτο. Γιατί όχι και σεξουαλικής χειραφέτησης; Μετά λόγου γνώσεως λέμε το τελευταίο. Χωρίς την απελευθέρωση του χειρωνακτικού και πνευματικού αυνανισμού, από την κυριαρχία των μονοπωλίων και των τραπεζών, προκοπή δε βλέπουμε. Να παραδώσουμε τον αυνανισμό, στην αυτόνομη σκέψη και φαντασία των ανθρώπων. Μαζί με την πολιτική και τη ζωή μας όλη).

- Συντονισμός με τα κινήματα σε όλο τον κόσμο, που "έχουν ξεπηδήσει απέναντι σε αυτή την κατάσταση" και "αξιώνουν έναν δημοκρατικά οργανωμένο πολυπολικό κόσμο, όπου κάθε λαός θα έχει το δικαίωμα να οικοδομήσει το δικό του κοινωνικό μοντέλο, βασισμένος στην ιδιαίτερη ταυτότητά του".

(θα υπάρξει "συντονιστική επιτροπή;")

- "Στόχοι: Εθνική ανεξαρτησία, κοινωνική δικαιοσύνη, οικολογική ισορροπία, άμεση δημοκρατία - κοινοτισμός."

(θέσεις παρμένες από τις "διακηρύξεις" του ΠΑΣΟΚ)

- Ακολουθούν συγκεκριμένες προτάσεις: "Υπερασπίζουμε την ανάγκη μιας οργάνωσης της κοινωνίας που θα περιορίζει αποφασιστικά την κυριαρχία του εμπορεύματος πάνω στους ανθρώπους και τις σχέσεις τους, θα αναπτύσσει ορισμένους τομείς παραγωγής και θα αποαναπτύσσει άλλους, θα περιλαμβάνει έναν μεγάλο κοινωνικοποιημένο τομέα, θα μεταφέρει πόρους και δραστηριότητες στην περιφέρεια, θα προωθεί την πολυκαλλιέργεια και τις βιολογικές καλλιέργειες, θα απορρίπτει τη μονοκαλλιέργεια του τουρισμού και θα αναπτύσσει (προωθεί) την ενεργειακή αυτονομία σε εθνικό και περιφερειακό επίπεδο, στηριγμένη κατ’ εξοχήν στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας."

(ξανά ΠΑΣΟΚ)

- Κι αφού πουν πολλά, πάμε στην "ουσία της δημοκρατίας": "η θεσμοθέτηση των δημοψηφισμάτων, αλλά προπαντός η σταδιακή ενίσχυση αμεσοδημ
Keywords
Τυχαία Θέματα