Ο π. ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ ΘΕΡΜΟΣ, Ο “ΣΙΩΝΙΣΜΟΣ” ΚΑΙ Η ΣΥΝΩΜΟΣΙΟΛΟΓΙΑ

Του Παναγιώτη Τελεβάντου

Η τελευταία παρέμβαση του π. Βασίλειου Θερμού προκάλεσε μεγάλο σχολιασμό από διάφορα ιστολόγια. Δεν μπορώ να πω με βεβαιότητα τον ακριβή λόγο που το συγκεκριμένο άρθρο κατόρθωσε να ελκύσει τόση προσοχή, ενώ προηγούμενα άρθρα του π. Βασίλειου - που δημοσιεύτηκαν στον ....
Πυλώνα Εκκλησιαστικών Ειδήσεων ΑΜΗΝ - πέρασαν κυριολεκτικά απαρατήρητα.

ΤΑ ΑΙΤΙΑ ΤΗΣ ΚΡΙΣΕΩΣ ΕΙΝΑΙ ΠΝΕΥΜΑΤΙΚΑ
_______

Το άρθρο περιέχει ορισμένες ορθές θέσεις. Λ.χ. ότι την ευθύνη
για την κρίση - όχι μόνον την οικονομική - πρέπει πρώτιστα να την αναζητούμε στον εαυτό μας. Στις αμαρτίες μας, στην πλεονεξία μας, στον εγωισμό μας. Αλίμονον αν ένας χριστιανός - και δη κληρικός - έχει διαφορετική άποψη.

Ο π. Σαράντης λ.χ. σε ομιλία του αναφορικά με τα πνευματικά αίτια της Κρίσεως καταγράφει την κοινή πεποίθηση όλων ότι “ημάρτομεν, ηδικήσαμεν, ηνομήσαμεν και απέστημεν και εξεκλίναμεν από των εντολών” του Κυρίου και δια τούτο παιδευόμεθα. Επομένως χρειάζεται προσευχή και μετάνοια.

Ποιος χριστιανός μπορεί να πιστεύει κάτι διαφορετικό;

ΥΠΑΡΧΕΙ Η ΤΑΣΗ ΝΑ ΑΝΑΓΟΝΤΑΙ ΤΑ ΑΙΤΙΑ ΤΗΣ ΚΡΙΣΕΩΣ ΣΕ “ΣΚΟΤΕΙΝΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ”
_________

Ορθή επίσης είναι η παρατήρηση του π. Βασίλειου ότι υπάρχουν πιστοί, οι οποίοι προτιμούν να ανάγουν τα αίτια της κρίσης σε κάποιες αόρατες δυνάμεις, οι οποίες εξυφαίνουν όλα τα κακά στον πλανήτη - και δη στην πατρίδα μας - και υποβαθμίζουν έτσι - επιγνώστως ή ανεπιγνώστως - την προσωπική και συλλογική μας ευθύνη για την κρίση που διέρχεται η πατρίδα μας.

ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΟΙ “ΣΚΟΤΕΙΝΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ”
__________

Αυτές οι “Σκοτεινές δυνάμεις”, στις οποίες αρέσκονται πολλοί να αναφέρονται, υπάρχουν. Ουδείς αρνείται την ύπαρξή τους. Ούτε και ο π. Βασίλειος από ότι πρόσεξα από το άρθρο του. Η υφιστάμενη διαφωνία δεν αφορά την ύπαρξη των “σκοτεινών δυνάμεων”, αλλά το βαθμό που ευθύνονται για την οικονομική και γενικότερη κρίση.

ΓΙΑΤΙ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΟΙ “ΣΚΟΤΕΙΝΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ”;
_________

Γιατί υπάρχουν αυτές οι “σκοτεινές δυνάμεις”; Επειδή ζούμε στη μεταπτωτική εποχή. “Ο άρχων του κόσμου τούτου είναι ο διάβολος” και “ο κόσμος εν τω πονηρώ κείται και το πλέον τούτου έχουσιν οι κακοί” (Αγιος Γρηγόριος Παλαμάς). Υπάρχει κανείς που το διαμφισβητεί;

ΜΕΓΙΣΤΟΠΟΙΗΣΗ ΤΟΥ ΚΕΡΔΟΥΣ ΜΕ ΤΗΝ ΕΚΜΕΤΑΛΛΕΥΣΗ ΤΩΝ ΑΔΥΝΑΤΩΝ
__________

Οταν παίρνουν αποφάσεις οι διεθνείς τοκογλύφοι, οι τραπεζίτες και οι πολιτικοί έχουν οποιονδήποτε κίνητρο εκτός από την εκμετάλλευση, την αποκόμιση κέρδους σε βάρος των πτωχών και των αδυνάτων; Φαντάστηκε ποτέ κανείς ότι οι Τράπεζες είναι φιλανθρωπικά καταστήματα; Θα ήταν με τον επεικέστερο δυνατόν χαρακτηρισμό αφελής. Ενα πράγμα ενδιαφέρει τους πλουτοκράτες: Πώς θα μεγιστοποιήσουν το κέρδος τους.

Αφού λοιπόν αυτή είναι η φύση των πραγμάτων είναι πολύ φυσικό ότι οι τα χρήματα έχοντες προσπαθούν να κάνουν τη δουλειά τους όσο μπορούν πιο αποτελεσματικά με συνασπισμούς, λέσχες, στοές, δανειοληπτικούς
Keywords
Τυχαία Θέματα