Ο ΛΑΟΣ ΝΑ ΠΑΡΕΙ ΤΗ ΜΟΙΡΑ ΤΟΥ ΣΤΑ ΧΕΡΙΑ ΤΟΥ

Μίκης Θεοδωράκης
Να γυρίσουμε την πλάτη στους σημερινούς άρχοντες της Δύσης
Η Ελλάδα έχει καταδικαστεί τόσο από τις ΗΠΑ του Πενταγώνου και του ΔΝΤ όσο και από την Ευρώπη των τραπεζών, μεταβάλλοντας τον λαό σε
μια εξαθλιωμένη μάζα χωρίς ιστορία, μνήμη και θέληση, καταγγέλλει ο μεγάλος συνθέτης και πολιτικός Μίκης Θεοδωράκης, σε μια από τις σπάνιες συνεντεύξεις του, η οποία έγινε εφικτή χάρη στην πιστή του συνεργάτιδα Ρένα Παρμενίδου. Τονίζει πως όσο θα ευρύνεται ο κύκλος των θυμάτων και θα γίνεται γνωστή η καταλήστευση του εθνικού πλούτου, τόσο περισσότερο θα....
ενώνεται στη βάση του ο λαός μπροστά στα κοινά δεινά και τους εθνικούς κινδύνους. Ιδανική λύση είναι γι' αυτόν, η συνεννόηση και η συμπόρευση των Ελλήνων.

Ανησυχείτε ότι στην Κύπρο μπορεί να συμβούν τα ίδια με την Ελλάδα;

Μα νομίζω ότι η κρίση έχει φτάσει ήδη στην Κύπρο. Μέσα στο βιβλίο με τίτλο «Σπίθα - Για μια Ελλάδα Ανεξάρτητη και Δυνατή» αναλύω την προσωπική μου άποψη για τα αίτια αυτής της μεγάλης κρίσης. Πώς σχηματίστηκε, από ποιους και με ποιες μεθόδους, με ποια μέσα. Βασικά πρόκειται για τη βαθύτερη κρίση του καπιταλιστικού συστήματος, με στόχους την εξάλειψη των εθνικών ιστορικών πολιτιστικών και κοινωνικών αξιών και σχέσεων όλων των λαών. Στηρίζεται στις απόψεις της Σχολής του Σικάγου (Φρίντμαν) και στις μεθόδους του «Σοκ και Δέος» (αποκαλύψεις της Ναόμι Κλάιν) ξεκινώντας την εφαρμογή τους σε συνεργασία με τη δικτατορία του Πινοσέτ.

Τα μοναδικά εμπόδια σ' αυτόν τον δρόμο... της καταστροφής εθνών και λαών είναι η Ρωσία και η Κίνα και γι' αυτόν τον λόγο πιστεύω ότι προς το παρόν είναι οι μόνες χώρες που μπορούν να μας βοηθήσουν για να μην καταποντιστούμε. Βέβαια προϋπόθεση γι' αυτό είναι να θέλουν και να μπορούν οι χώρες αυτές να το κάνουν. Αν ήμουν νεότερος, θα έσπευδα στη Μόσχα και στο Πεκίνο σε μια απέλπιδα προσπάθεια να τους πείσω. Γιατί ειλικρινά δεν βλέπω άλλον τρόπο να σωθούμε. Άλλωστε ας μην ξεχνάμε τον σωτήριο για την Κύπρο ρόλο της Ρωσίας από την εποχή της ανεξαρτησίας της έως σήμερα. Μπορεί οι συνθήκες να είναι διαφορετικές από αυτές στην Ελλάδα, όμως ο κίνδυνος προέρχεται και στις δύο περιπτώσεις από τα συμφέροντα, τις βλέψεις και τις ενέργειες των δυτικών δυνάμεων.

Δυο χώρες με παρεμφερή προβλήματα, η πρότασή σας είναι η ίδια;

Δεν επιθυμώ να παρέμβω στα εσωτερικά της χώρας σας. Δεν αποκλείεται οι νέοι σας διεθνείς προσανατολισμοί να αποτελέσουν για σας ανάχωμα σε σχέση με όσα συμβαίνουν σε μας. Αν και δεν το πιστεύω, το εύχομαι με όλη τη δύναμη της ψυχής μου.

Η Ευρώπη έχει πολλά προβλήματα, θεωρείτε ότι η Κύπρος μπορεί να παίξει ρόλο με την Προεδρία του Συμβουλίου της ΕΕ που αναλαμβάνει το δεύτερο εξάμηνο του φετινού δίσεκτου χρόνου;

Το μόνο που μπορώ να πω είναι ότι η Κύπρος αναλαμβάνει την Προεδρία στην πιο δύσκολη περίοδο της Ευρώπης. Εύχομαι να τα καταφέρει.

Στο πλαίσιο της Προεδρίας θα παρουσιαστεί στο νησί το δικό σας έργο «Άξιον Εστί». Ποιο το μήνυμα του «Άξιον
Keywords
Τυχαία Θέματα