Ο ίταμος κι ο ιταμός


Ο ίταμος είναι σπάνιο και προστατευόμενο είδος δέντρου, πολύ σημαντικό για την ιατρική και ειδικά για την παρασκευή αντικαρκινικών φαρμάκων. Ένα από τα τελευταία οικοσυστήματα στα οποία υπάρχει σημαντικός αριθμός προστατευόμενων ιτάμων είναι η κοιλάδα της Κηπουρίστρας στη...
ΒΑ Χαλκιδική, μεταξύ των οικισμών Βαρβάρας-Ολυμπιάδας.

Ο ιταμός είναι ο πρωταγωνιστής του παραπάνω βίντεο, ο Δήμαρχος Αριστοτέλη Χρήστος Πάχτας. Ο άνθρωπος που σήμερα οραματίζεται παπάκια στη λιμνούλα του καταρράκτη είναι ο ίδιος που μερικά χρόνια πριν, από τη θέση του παντοδύναμου Υφυπουργού Οικονομικών,
άνοιγε το δρόμο στην εταιρεία που προσπαθούσε να τον καταστρέψει. Η γνώση της πρόσφατης ιστορία της Κηπουρίστρας είναι βασική για τον τόπο μας, γι’αυτό και θα την ξαναθυμηθούμε – μαζί και τον ρόλο του κ. Δημάρχου.

Η Κηπουρίστρα: ένας φυσικός παράδεισος και ένας μοναδικός αρχαιολογικός τόπος
Η κοιλάδα της Κηπουρίστρας με το ποτάμι, τους καταρράκτες και την παρθένα φύση, είναι μια εικόνα του Παραδείσου στην εποχή μας.
Ομάδα Εργασίας του ΕΜΠ για την ανακήρυξη των “Ωραιότερων τοπίων της Ελλάδας”, 1998

Στη διαδρομή του μέσα από ένα στενό φαράγγι, το ρέμα συνεχούς ροής της Κηπουρίστρας, σχηματίζει δυο γραφικούς καταρράκτες πριν ενωθεί στη θέση “Σμίξη” με το άλλο μεγάλο ρέμα, το Τσέρνοβο, για να σχηματίσουν το Μαυρόλακκα. Μετά από μια διαδρομή 4 μόλις χλμ ο Μαυρόλακκας εκβάλλει στο Στρυμονικό κόλπο, δίπλα στην Ολυμπιάδα.

Η Κηπουρίστρα περιλαμβάνεται στη Βάση Δεδομένων των Σημαντικών Βιοτόπων της Ελλάδας “CORINE”. ‘Εχει αναγνωριστεί ως “ένα από τα 6 ωραιότερα τοπία της Χαλκιδικής” σε μελέτη του 1998 που εκπονήθηκε από το Εθνικό Μετσόβειο Πανεπιστήμιο, με ανάθεση από το ΥΠΕΧΩΔΕ. Τμήμα της κοιλάδας περιλαμβάνεται στην προστατευόμενη περιοχή του δικτύου “NATURA 2000 – Για την προστασία των φυσικών οικοτόπων καθώς και της άγριας χλωρίδας και πανίδας” με τον κωδικό “GR1270005 -Στρατωνικόν Όρος”.

Η αρχαιολογική έρευνα που έγινε το 1999 από τον αρχαιολόγο της 10ης Εφορείας Βυζαντινών Αρχαιοτήτων Βαγγέλη Παπαθανασίου έφερε στο φώς αρχαίες και βυζαντινές στοές μεταλλείων, υδρόμυλους, αρχαίες εκκαμινεύσεις, κτίρια και μεταλλουργικά εργαστήρια. Σύμφωνα με το Υπουργείο Πολιτισμού, η ευρύτερη περιοχή της Ολυμπιάδας και η Kηπουρίστρα:

αποτελεί στο σύνολό της ένα βασικό ιστορικό και αρχαιολογικό χώρο της Χαλκιδικής και έναν από τους σημαντικότερους χώρους εφαρμογής της μεταλλευτικής τεχνολογίας κυρίως κατά την παλαιοχριστιανική, την υστεροβυζαντινή και την περίοδο των πρώτων αιώνων της Τουρκοκρατίας.

Έτσι έλεγε το Υπουργείο, πριν εγκρίνει τη μετατροπή της Κηπουρίστρας σε χωρο απόθεσης τοξικών αποβλήτων, επί Υπουργίας του σημερινού Αντιπροέδρου Θεόδωρου Πάγκαλου… Ο δε προϊστάμενος της 10ης Εφορείας Βυζαντινών Αρχαιοτήτων κ. Ταβλάκης, πρότεινε οι αποκαλυφθείσες αρχαιότητες να διατηρηθούν “εν καταχώσει”. Να σκεπαστούν δηλαδή με στρώματα άμμου, πάνω από την άμμο να τοποθετηθούν οι γεωμ
Keywords
Τυχαία Θέματα