Ο Γερμανός οικονομολόγος που προτείνει να γυρίσουμε στη δραχμή

«Εγώ λατρεύω τους Έλληνες, είναι περήφανοι και ειλικρινείς»

Απόσπασμα από την εκπομπή Νέοι Φάκελοι του Σκάι.
Διαβάζω το σχόλιο του μπλογκ "Η Αλήθεια να Λέγεται" για τα λεγόμενα του Σταρμπάτυ, και......
μεταφερω τη συνομιλία όπως την καταθέτει το μπλογκ.

Ο Joachim Starbati, Γερμανός ομότιμος καθηγητής οικονομικών στο πανεπιστήμιο του Tübingen, είναι χαρακτηριστική περίπτωση άσπονδου φίλου της Ελλάδας.
Ο εν λόγω Γερμανός "φίλος" μας, επικεφαλής και εμπνευστής της προσφυγής πέντε καθηγητών στο Συνταγματικό Δικαστήριο της Καρλσρούης με σκοπό να κριθεί αντισυνταγματική η "βοήθεια"” (έντοκο δάνειο) που δίνει η Γερμανία και ολόκληρη η Ευρωπαϊκή Ένωση στην Ελλάδα, μας προτείνει να βγούμε από τη δραχμή, για το καλό μας.

Ακούγοντας τον "φιλέλληνα" Joachim στη χθεσινοβραδυνή εκπομπή του Αλέξη Παπαχελά, «Νέοι Φάκελοι», δεν μπορούσα παρά να θαυμάσω τον ωμό κυνισμό του. Είπε πολλές αλήθειες, δεν αντιλέγω, αλλά δεν με έπεισε ότι στη βάση όσων κάνει και όσων λέει είναι το συμφέρον της Ελλάδας. Απλά τα συμφέροντα της χώρας του εξυπηρετεί, και επειδή ανησυχεί για την τύχη του ευρώ θέλει να συμβάλει κι αυτός στην αποχώρησή μας από το κοινό νόμισμα, προτού το ευρώ γίνει φτερό στον άνεμο.

Όπως ακούσατε, στη συνέντευξή του στη Σοφία Παπαϊωάννου του Σκάι, ο Joachim (Ιωακείμ) Starbati δεν έκρυψε τα λόγια του.

Σοφία Παπαϊωάννου: «Γιατί αποφασίσατε να κάνετε αυτήν την κίνηση εναντίον της Ελλάδας;»

Γιοάχιμ Σταρμπάτυ: «Δεν πρόκειται για μια πράξη εναντίον της Ελλάδας, αλλά για μια πράξη για να διατηρηθεί η σταθερότητα στην Ευρωζώνη. Η βοήθεια που παρέχεται στην Ελλάδα, δεν βοηθά την χώρα σας αλλά τις τράπεζες. Έρχονται τα χρήματα στην Ελλάδα, τα παραλαμβάνει στην είσοδο ο πρωθυπουργός σας κύριος Παπανδρέου, διασχίζουν το "ελληνικό σπίτι" και από την πίσω πόρτα τα δίνει στις τράπεζες. Αυτή η βοήθεια προς τις τράπεζες και όχι προς την Ελλάδα καταστρέφει την Ευρωπαϊκή σταθερότητα.»

Σοφία Παπαϊωάννου: «Αυτό που θα ήθελα να ξεκαθαρίσω είναι ότι στην Ε.Ε. ισχυρίζονται πως δεν πρόκειται για "εξαγορά", αλλά για μια οικονομική βοήθεια ώστε να μπορέσει η Ελλάδα να ορθοποδήσει.»

Γιοάχιμ Σταρμπάτυ: «Εδώ πρόκειται για ένα παιχνίδι με τις λέξεις, στην πραγματικότητα πρόκειται για bail out, για διάσωση δηλαδή. Όσα αποφασίστηκαν στις Βρυξέλλες, δεν ήταν απόφαση της Γερμανίας αλλά της Γαλλίας, και ο λόγος είναι ότι οι Γαλλικές τράπεζες έχουν πολλά συμφέροντα στην Ελλάδα, την Πορτογαλία και την Ισπανία. Το θέμα είναι ότι δημιουργήθηκε ένα πακέτο σωτηρίας για τις Γαλλικές και τις Ελβετικές τράπεζες και όχι για τα κράτη που βρίσκονται από πίσω.»

Σοφία Παπαϊωάννου: «Αν η κατάσταση παραμείνει ως έχει, και πάρουμε τη βοήθεια από την Ε.Ε. και το ΔΝΤ, τι επιπτώσεις θα έχει αυτό για την Ελλάδα;»

Γιοάχιμ Σταρμπάτυ: «Αυτό το πρόγραμμα λιτότητας θα ρίξει την Ελλάδα σε βαθύτερη ύφεση, και η χώρα δεν θα βοηθηθεί στην πραγματικότητα.»

Σοφία Παπαϊωάν
Keywords
Τυχαία Θέματα