"Ο χειρότερος εχθρός της χώρας είναι η Κυβέρνηση"

Του Νίκου Νικολόπουλου
Βουλευτής Ν.Δ. Τομεάρχης Εργασίας

Με την εργασιακή εφεδρεία εμείς προτείναμε ένα θεσμό για να αποφευχθούν απολύσεις και να υπάρξει ένα σημαντικό δημοσιονομικό όφελος. Η Κυβέρνηση αφού απέρριψε στην αρχή, την πρόταση μας στην συνέχεια την υιοθέτησε και μετά την κακοποίησε. Ουσιαστικά αντέστρεψε την...
σκοπιμότητα της.

Με προσποιητή αφέλεια, η κυβέρνηση του μνημονίου,
διαστρεβλώνοντας απόλυτα την πραγματικότητα, δηλώνει ότι, η πρόταση της εργασιακής εφεδρείας προήλθε από την αξιωματική αντιπολίτευση. Πρόκειται για εσκεμμένη παραποίηση της αλήθειας, καθώς η πρόταση της Νέας Δημοκρατίας είχε εντελώς διαφορετικούς όρους και στόχευση.

Η Κυβέρνηση δήλωσε έτοιμη να αποδεχτεί την πρόταση της ΝΔ, για την εργασιακή εφεδρεία, αναγνωρίζοντας έτσι τα πλεονεκτήματα της, αλλά σήμερα απαξίωσε την πρόταση μας και ενώπιον της Τρόικας.

Η ανίκανη κυβέρνηση των χαρατσιών, της οικονομικής καταστροφής της Ελλάδας και της κοινωνικής αναλγησίας, αντέγραψε ως κακέκτυπο ένα μέτρο που η Νέα Δημοκρατία πρότεινε, οδηγώντας πολλές ακόμα χιλιάδες Έλληνες στο περιθώριο της ανεργίας και της οικονομικής εξαθλίωσης.

Αντί για θεσμό αποτροπής των απολύσεων, την έκανε προθάλαμο απολύσεων.

Ανέλαβε, μάλιστα και συγκεκριμένες δεσμεύσεις στην τρόικα. Και τώρα –όταν ήρθε η ώρα της εφαρμογής- διαπιστώνει ότι δεν μπορεί να εφαρμόσει ούτε και εκείνα που δεσμεύτηκε.

Οι συναρμόδιοι υπουργοί δεν μπορούν να συμφωνήσουν. Ούτε για τι ακριβώς θα ισχύσει, ούτε ποιους ακριβώς θα βάλουν στον προθάλαμο της απόλυσης. Περιμένουμε ακόμη το Προεδρικό Διάταγμα.

Θυμίζω πως εμείς προτείναμε τον θεσμό της εργασιακής εφεδρείας, αναγνωρίζοντας την ανάγκη συρρίκνωσης του δημοσίου τομέα, κατά τρόπο όμως που αφενός δεν θα οδηγούσε στην άμεση απόλυση δεκάδων χιλιάδων εργαζομένων και αφετέρου, θα έδινε τη δυνατότητα σε όσους τίθονταν σε καθεστώς εργασιακής εφεδρείας να μην απολέσουν την οικονομική και κοινωνική τους αξιοπρέπεια.

Η πρόταση εργασιακής εφεδρείας της Ν.Δ. προέβλεπε την λήψη από τον εργαζόμενο των βασικών αποδοχών - και όχι του 40% του μισθού που δεν είναι τίποτα παραπάνω από ένα μικρό “επίδομα ανεργίας”. Εμείς σχεδιάσαμε με πρόνοια, ακόμα και για εξασφάλιση έως τη σύνταξη όσων ήταν πάνω από 50 ετών και από τρία έως έξι χρόνια, για όσους ήταν από 30 έως 50 ετών. Και αυτά, υπό την προϋπόθεση πως η οικονομία θα ανέκαμπτε και θα δημιουργούνταν θέσεις εργασίας, στον ιδιωτικό και δημόσιο τομέα, ενώ στην αντίθετη περίπτωση, τα όρια εφεδρείας θα παρατείνονταν.

Όταν υποστηρίξαμε την πιο πάνω πρόταση, το ΠΑΣΟΚ λοιδορούσε.

Χαρακτήριζε ανεδαφική την πρότασή μας και κατά την πάγια τακτική του λαϊκισμού και των ψεμάτων, υποστήριζε πως δεν τίθεται ζήτημα απολύσεων στον δημόσιο τομέα.

Τώρα όμως, τόσους μήνες αργότερα, έρχεται να υιοθετήσει - μόνο κατ’ όνομα - την πρόταση της Νέας Δημοκρατίας, με τον πλέον σκληρό, απάνθρωπο και ανελα
Keywords
Τυχαία Θέματα