Μήνυμα Τρισέ μέσω Παπαδήμου: "Η περίοδος επαίνων και ευσήμων πέρασε"

Με αυστηρό μήνυμα "ξεχάστε την επιμήκυνση και πάρτε μέτρα τώρα", ο επικεφαλής της Ευρωπαικής Κεντρικής Τράπεζας, κ. Ζαν Κλοντ Τρισέ ξεκαθαρίζει στην Ελλάδα ότι η περίοδος χάριτος αποτελεί πλέον παρελθόν. Το σκληρό μήνυμα Τρισέ μετέφερε στην ελληνική κυβέρνηση ο πρώην αντιπρόεδρος της ΕΚΤ,
κ. Λουκάς Παπαδήμος, καθώς είχε μεταβεί στην έδρα της ΕΚΤ στη Φρανκφούρτη ως απεσταλμένος του Πρωθυπουργού, κ. Γιώργου Παπανδρέου, προκειμένου να βολιδοσκοπήσει τις...
διαθέσεις της ηγεσίας της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας απέναντι στην Ελλάδα.

Ειδικότερα, σύμφωνα με έγκυρες πηγές που επικαλούνται "Τα Νέα", ο κ. Παπαδήμος, μετέφερε μία δυσοίωνη εικόνα για την Ελλάδα που επικρατεί αυτή τη στιγμή στην ΕΚΤ. Όπως αναφέρει η εφημερίδα, ο πρώην αντιπρόεδρος της ΕΚΤ προειδοποίησε την κυβέρνηση ότι τα περιθώρια ανοχής για την Ελλάδα στενεύουν και πως η περίοδος των επαίνων και των ευσήμων για την προσπάθεια που κάνουμε ως χώρα έχει περάσει. Και πως τέλει υπό αμφισβήτηση ακόμη και η καταβολή της 5ης δόσης του δανείου, που είναι προγραμματισμένη να δοθεί στην Ελλάδα στα τέλη Ιουνίου.

Ο κ. Παπαδήμος φέρεται επίσης να μετέφερε στην κυβέρνηση την άποψη του κ. Τρισέ, αλλά και μιας σειράς στελεχών, μελών του ?.Σ. της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, όπως οι Γιούργκεν Σταρκ και Λορέντζο Μπίνι Σμάγκι, ότι η Ελλάδα θα πρέπει να προχωρήσει αμέσως στις αποκρατικοποιήσεις για τις οποίες έχει δεσμευθεί και επίσης «να κάνει κάτι θεαματικό για να πείσει ότι παραμένει σταθερή στην απόφασή της να υλοποιήσει τις δεσμεύσεις που έχει αναλάβει και να εφαρμόσει το Μνημόνιο».

Σε νέα ιστορικά υψηλά το spread!

Tην ίδια στιγμή, εντός ενός τόσο δυσμενούς κλίματος και έντονης αβεβαιότητας, "καλπάζει" το spread ελληνικού δεκαετούς ομολόγου στις σημερινές χρηματιστηριακές συναλλαγές, καθώς "εκτινάχθηκε" σε νέο ιστορικό υψηλό και συγκεκριμένα στις 1.344 μονάδες βάσης με απόδοση 16,29%. Παραλληλα, το 5ετές διαμορφώνεται στις 1.886 μονάδες βάσης και το 2ετές στις 2.374 μονάδες βάσης. Σημειώνεται ότι στην εκτίναξη του spread συμβάλει αφενός το μήνυμα Τρισέ μέσω Παπαδήμου και αφετέρου η χθεσινή δήλωση - "βόμβα" του επικεφαλής της ΕΚΤ ότι σε περίπτωση που η Ελλάδα προχωρήσει σε αναδιάρθρωση του χρέους της, τότε θα βάλει "μπλόκο" στην άντληση ρευστότητας των ελληνικών τραπεζών από την ΕΚΤ.

Κόβουν - ράβουν" το νέο σχέδιο σωτηρίας της Ελλάδας

Με πόλεμο δηλώσεων και προειδοποιήσεων μέσω του Τύπου φαίνεται ότι γίνεται η επικοινωνία μεταξύ των αξιωματούχων της ΕΕ για τη σωτηρία της Ελλάδας. Αυτή είναι η εικόνα που δείχνει εσχάτων η Γηραιά Ήπειρος, αφού μετά από τις δηλώσεις των στελεχών την Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας σχετικά με τις επιπτώσεις έστω και μίας ήπιας αναδιάρθρωσης του ελληνικού χρέους, διέρρευσαν πληροφορίες σχετικά με ένα νέο σχέδιο που επεξεργάζονται οι Ευρωπαίοι και το οποίο θα συζητηθεί εκτενέστατα στην προσεχή σύνοδο Κορυφής του Ιουνίου.

Το σχέδιο, το οποίο ακόμη βρίσκεται σε εμβρυακή μορφή, περιλ
Keywords
Τυχαία Θέματα