Μέτρα: Διευρύνεται το «καλάθι» των φόρων

Ειδικό τέλος σε όλα τα ακίνητα, μέσω των λογαριασμών της ΔΕΗ, επέκταση της έκτακτης εισφοράς στα εισοδήματα έως το 2015, αλλά και νέο τέλος στις πιστωτικές κάρτες περιλαμβάνει επιπρόσθετα το «καλάθι» του Μεσοπρόθεσμου Προγράμματος Δημοσιονομικής Στρατηγικής 2011 - 2015.

Το συνολικό «πακέτο» αποκάλυψε χθες ο....
υπουργός Οικονομικών ο οποίος, κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου, επιχείρησε να διασκεδάσει
τις εντυπώσεις αφού παρουσίασε τα μέτρα ως αναγκαίο «κακό» που θα βγάλουν τη χώρα από την κρίση, για την οποία δεν φταίει η πλήρης αποτυχία στην εφαρμογή του πρώτου μνημονίου αλλά η Ν.Δ. που δεν είχε πάρει εγκαίρως μέτρα το 2009!

Απέδωσε δε την αποτυχία όσον αφορά την επίτευξη του στόχου του ελλείμματος και την πρόβλεψη για το ρυθμό ανάπτυξης σε παράγοντες «πέραν και έξω από εμάς», δηλαδή την κυβέρνηση!

Πολλαπλό χτύπημα

Στο πλαίσιο λοιπόν αυτό το οικονομικό επιτελείο εμπλούτισε με πρόσθετα μέτρα το νέο «φοροπακέτο», τα οποία ειδικά για τα ακίνητα προβλέπουν:

* Την επιβολή νέου ειδικού τέλους με συντελεστές 0,1% - 0,2%, μέσω των λογαριασμών της ΔΕΗ, σε όσους έχουν ακίνητη περιουσία, η αντικειμενική αξία της οποίας ξεπερνά τις 100.000 ευρώ.

Το συγκεκριμένο τέλος θα υπολογίζεται με βάση τις τιμές ζώνης, που ήδη υπάρχουν στα ηλεκτρονικά αρχεία της ΔΕΗ, όπως ακριβώς για το ΤΑΠ, ενώ θα επιβαρύνει όλους τους ιδιοκτήτες αφού θα επιβάλλεται σε κατοικίες με αξία άνω των 1.000 ευρώ/τ.μ.

Αυτό ουσιαστικά σημαίνει ότι ιδιοκτήτες με ακίνητη περιουσία ύψους 150.000 ευρώ θα καλούνται να πληρώνουν κάθε χρόνο, πέραν των άλλων φόρων, επιπλέον 50 ευρώ.

* Τη μείωση του αφορολόγητου ορίου του Φόρου Ακίνητης Περιουσίας από τις 400.000 ευρώ που ανέρχεται σήμερα σε ατομικό επίπεδο στις 200.000 ευρώ και αύξηση του συντελεστή του πρώτου κλιμακίου (για ακίνητη περιουσία από 200.000 έως και 500.000 ευρώ) από 0,1% σε 0,2%.

Η επιβολή νέου ειδικού τέλους στην ακίνητη περιουσία με συντελεστές 0,1% - 0,2% θα γίνεται μέσω των λογαριασμών της ΔΕΗ.
Από το 2013 εξάλλου θα καταργηθεί το αφορολόγητο όριο του ΦΑΠ, ενώ οι αντικειμενικές αξίες των ακινήτων θα αυξηθούν το 2014.

Αποτέλεσμα των κινήσεων αυτών είναι φυσικά κάθε χρόνο όλο και περισσότεροι ιδιοκτήτες να πέφτουν στα «δίχτυα» του ΦΑΠ.

* Την αύξηση των τεκμηρίων που συνδέονται με τα ακίνητα.

* Την επιβολή έκτακτης εισφοράς στις μεγάλες κατοικίες.

* Την αναστολή εφαρμογής του «πόθεν έσχες» για τρία χρόνια για την απόκτηση κατοικίας, όχι μόνο πρώτης, αφού σχέδιο της κυβέρνησης είναι να «κινηθεί» το «μαύρο χρήμα» ώστε στη συνέχεια να το φορολογήσει.

Κεφάλαια-καταθέσεις

- Θεσπίζονται νέα κίνητρα για τον επαναπατρισμό κεφαλαίων από το εξωτερικό.

- Προβλέπεται αυστηρότερη εφαρμογή του «πόθεν έσχες» στους καταθέτες που θα εντοπιστούν να έχουν «φυγαδεύσει» τις καταθέσεις τους στο εξωτερικό. Ο υπουργός Οικονομικών ανέφερε μάλ
Keywords
Τυχαία Θέματα