Με άλλο δίκαιο η νέα σύμβαση;

Ανοικτό αφήνει το ενδεχόμενο υπαγωγής της νέας δανειακής σύμβασης σε δίκαιο ξένο προ το ελληνικό, ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομίας, κ. Σαχινίδης.
Το δίκαιο που θα διέπει τα νέα ομόλογα είναι μια από τις παραμέτρους της διαπραγμάτευσης που βρίσκεται σε εξέλιξη για τη συμμετοχή του ιδιωτικού τομέα στη μείωση του ελληνικού δημόσιου χρέους (PSI), αναφέρει ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών, Φίλιππος Σαχινίδης.
Σε έγγραφό του, του που....
διαβιβάστηκε στη Βουλή προς απάντηση ερώτησης που είχε απευθύνει ο βουλευτής του ΛΑΟΣ Γιώργος Ανατολάκης, ο κ. Σαχινίδης σημειώνει ότι «σύμφωνα με τις σχετικές αποφάσεις του Συμβουλίου Κορυφής των χωρών της Ευρωζώνης, το πρόγραμμα της συμμετοχής του ιδιωτικού τομέα για τη διάσωση της Ελληνικής Οικονομίας, προβλέπει την εθελοντική ανταλλαγή υφιστάμενων ομολόγων του Ελληνικού Δημοσίου με νέα, με απώλειες 50% επί της ονομαστικής τους αξίας (PSI)».
Προσθέτει ότι «το συγκεκριμένο πρόγραμμα θα αφορά το σύνολο σχεδόν των ομολογιακών εκδόσεων του Ελληνικού Δημοσίου, συνολικής ονομαστικής αξίας ύψους 200 δισεκατομμυρίων ευρώ περίπου, που έχουν εκδοθεί κάτω από έξι διαφορετικά νομοθετικά πλαίσια (ευρώ, γιεν, ελβετικό φράγκο, δολάριο Αμερικής) και με γεωγραφική κατανομή σε περισσότερες από 20 χώρες (λαμβάνοντας υπόψη τους πιστωτές με χαρτοφυλάκιο από 100 εκατομμύρια ευρώ και άνω)».
Ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών επισημαίνει ότι «από το Ελληνικό Δίκαιο διέπεται το 75% του συνολικού χαρτοφυλακίου του Ελληνικού Δημοσίου Χρέους. Το διαπραγματεύσιμο χρέος του Ελληνικού Δημοσίου αποτελεί το 77% του συνόλου του χρέους. Εξ αυτού το 93% διέπεται από το Ελληνικό Δίκαιο».
Ο βουλευτής του ΛΑΟΣ Γιώργος Ανατολάκης είχε αναφέρει στην ερώτησή του ότι «η επικράτηση του Ελληνικού Δικαίου στο καθεστώς των ομολόγων, αποτελεί αναμφισβήτητο συγκριτικό πλεονέκτημα για τη χώρα μας» και ότι «τα ομόλογα της Ιρλανδίας, Πορτογαλίας και Ισπανίας διέπονται από τα αντίστοιχα εθνικά δίκαια και δεν έχουν δεχθεί συμφωνία για τη μετατροπή του δικαίου».
Η αλλαγή αυτή αφαιρεί ένα νομικό όπλο μεγάλης σημασίας που κατέχει η Πατρίδα μας, έχει εξάλλου τονίσει ο κ. Ανατολάκης.

http://dailynews24.gr
Keywords
Τυχαία Θέματα