Μάτης: Ο επώδυνος συμβιβασμός με την «πεπατημένη»

Η διοίκηση Μπουτάρη διευκολύνει τη μονιμοποίηση 900 συμβασιούχων στην καθαριότητα και χρεώνει κάθε λογαριασμό της ΔΕΗ με 10 ευρώ, ενώ διαθέτει μόλις 20 απορριμματοφόρα... Αυτό σημειώνει με άρθρο του στην aftodioikisi.gr o δημοσιογράφος, δημοτικός σύμβουλος Θεσσαλονίκης, επικεφαλής της παράταξης «ΕΝΕΡΓΟΙ ΠΟΛΙΤΕΣ-Οικολογία στην Πράξη» Χρήστος Μάτης.
Σχολιάζοντας
τις τελευταίες εξελίξεις με τη «μετακόμιση» του .....
δημοτικού συμβουλίου Θεσσαλονίκης υπογραμμίζει: «Εκείνο το οποίο απαιτείται αμέσως είναι η ομαλή επαναλειτουργία του δημοτικού συμβουλίου Θεσσαλονίκης. Διότι θεσμός για τη λειτουργία του οποίου χρειάζεται face control, δεν μπορεί να επιβιώσει. Το δημοτικό συμβούλιο πρέπει να επανέλθει στο φυσικό του χώρο. Και η δημοκρατική του λειτουργία πρέπει να περιφρουρηθεί από τα μέλη του».
Ολόκληρο το άρθρο έχεις ως εξής:

Ο επώδυνος συμβιβασμός με την «πεπατημένη»
Η λειτουργία του Δημοτικού Συμβουλίου Θεσσαλονίκης έχει παραλύσει εδώ και δύο εβδομάδες.
Στον επιμερισμό των ευθυνών για τη σημερινή κατάσταση σημαντική είναι η ευθύνη που αναλογεί στη διοίκηση του Δήμου, η οποία εδώ και δύο εβδομάδες «διαπραγματεύεται» με τους πρώην εργαζομένους, η σύμβαση των οποίων έληξε στο τέλος Νοεμβρίου 2011, τις διατυπώσεις της βεβαίωσης, ότι καλύπτουν πάγιες και διαρκείς ανάγκες.
Η διαπραγμάτευση αυτή, η οποία έχει ως στόχο να διευκολύνει τη δικαίωση του αιτήματος τους για μετατροπή των οκτάμηνων συμβάσεων σε αορίστου χρόνου, καταστρατηγεί την ίδια την προκήρυξη των θέσεων που έγινε το Μάρτιο του 2011, στην οποία προβλεπόταν ρητά ότι δεν επιτρέπεται η ανανέωση τους.
Όμως ακόμη περισσότερο είναι αναντίστοιχη με τις πραγματικές ανάγκες του δήμου Θεσσαλονίκης για την καθαριότητα, για την οποία σήμερα με προσωπικό 671 μονίμων υπαλλήλων, 337 που επέστρεψαν με δικαστικές αποφάσεις και 132 εργαζομένων με 4ωρες συμβάσεις, δεν χρειάζονται άλλες προσλήψεις. Για προφανείς λόγους η διοίκηση σε κανέναν της υπολογισμό δεν μετρά τους τελευταίους 469 εργαζομένους, οι οποίοι επέστρεψαν με βάση την προηγούμενη δική της παρόμοια βεβαίωση.
Η διοίκηση «προσπερνά» το σκόπελο της κυβερνητικής άρνησης να προκηρύξει νέες οκτάμηνες συμβάσεις, προσλαμβάνοντας συμβασιούχους με δίμηνες συμβάσεις εργασίας, για την προκήρυξη των οποίων δε χρειάζεται κυβερνητική έγκριση.
Έτσι σύμφωνα με την απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου Θεσσαλονίκης, του Δεκεμβρίου 2011, οι 615 εργαζόμενοι με τέτοιες συμβάσεις κοστίζουν στους κατοίκους της Θεσσαλονίκης 1.300.000 ευρώ το μήνα. Αυτό σημαίνει περίπου 10 ευρώ σε κάθε έναν από τους περίπου 295.000 λογαριασμούς ΔΕΗ μέσω των οποίων εισπράττονται τα δημοτικά τέλη του Δήμου Θεσσαλονίκης.
Όμως είναι προφανές ότι κανένας εργαζόμενος, όσο χρήσιμος και αν είναι, δεν μπορεί να παράξει έργο, όταν με το που μαθαίνει τις απαιτήσεις της δουλειάς πρέπει να εγκαταλείψει τη θέση, διότι παρέρχεται το δίμηνο του.
Επειδή τα δημοτικά τέλη είναι ανταποδοτικά, η κατάργηση του αναχρονιστικού και αναποτελεσματικού θεσμού των συμβασι
Keywords
Τυχαία Θέματα