Μας παραδίδουν αμαχητί: Νέα μείωση αμυντικών δαπανών 2,5 δισ. ευρώ!

Πότε θα σταματήσει αυτό το κακό με τα νέα μέτρα και την μείωση των δαπανών που πλέον απειλούν ευθέως την ασφάλεια της χώρας; Επιπλέον εισπρακτικά μέτρα 22 δισ. ευρώ, έως το 2015, με παράλληλες μειώσεις στις δαπάνες του δημοσίου από τις οποίες ξεχωρίζουν οι μειώσεις αμυντικών δαπανών ύψους 2,5 δισ. ευρώ κοινοποίησε στο κλιμάκιο της τρόικας το υπουργείο Οικονομικών και.....
ενώ οι Ένοπλες Δυνάμεις, σύμφωνα με την εικόνα που έχουν ανώτατοι επιτελείς και των τριών Κλάδων των Ε.Δ. έχουν διαθεσιμότητες στα κύρια οπλικά συστήματα
που κυμαίνονται το πολύ γύρω στο 50%!

Και αυτό χωρίς αν συνυπολογίζεται η πτώση του ηθικού των στελεχών από τις συνεχείς μειώσεις μισθών που τους έχουν φέρει σε τραγικά επίπεδα διαβίωσης με χιλιάδες από αυτούς απλώς να μην μπορούν να ανταπεξέλθουν στις υποχρεώσεις τους, όπως βέβαια συμβαίνει και με εκατομμύρια συμπολιτών μας, αλλά με μία ειδοποιό διαφορά: Τα στελέχη των Ε.Δ. φροντίζουν για την ασφάλεια όλων και την ακεραιότητα της χώρας.

Ειδικά πολλοί νεαροί αξιωματικοί είναι απογοητευμένοι από την επιλογή τους και παρουσιάζουν χαμηλές επιδόσεις στα καθήκοντά τους, όπως ομολογούν πλέον δημοσίως οι παλαιότεροι αξιωματικοί. Και το χειρότερο όλων είναι ότι η κατάσταση βαίνει επιδεινούμενη, με τα επιτελεία να ανησυχούν για μείζονα ατυχήματα: "Χαμηλό ηθικό και περιορισμοί στην εκπαίδευση, ίσον μείζονα ατυχήματα" έλεγε στο defencenet.gr ανώτατος αξιωματικός της Αεροπορίας.

Το ύψος των μέτρων είναι 19 δισ. ευρώ ή 8% του ΑΕΠ για την περίοδο 2012-2014 και 3 δισ. ευρώ, ή 1% του ΑΕΠ το έτος 2015. Αν συνυπολογιστούν και τα έκτακτα μέτρα που θα ληφθούν φέτος για την κάλυψη των αποκλίσεων και τα οποία είχαν υπολογιστεί σε 1,74 δισ. ευρώ, αλλά πιθανότατα θα χρειαστούν πολύ περισσότερα, το συνολικό πακέτο των μέτρων που θα ανακοινωθεί μέχρι τον Μάιο, θα υπερβεί τα 25 δισ. ευρώ.

Ο υπουργός Οικονομικών διαβεβαιώνει ότι τα μέτρα που θα περιέχει το μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα θα αφορούν κατά τα 2/3 στις δαπάνες και το 1/3 τα έσοδα, τα οποία θα έχουν κοινωνικό κόστος.

Το πρόγραμμα θα πρέπει να εγκριθεί πρώτα από την τρόικα, ενώ στις 15 Απριλίου θα ανακοινωθεί επισήμως. Θα ακολουθήσει «διαβούλευση» και εντός του Μαΐου θα πρέπει να ψηφιστεί από τη Βουλή. Λόγω των αντιδράσεων που θα προκαλέσει, δεν είναι λίγοι εκείνοι που φοβούνται τη διαδικασία ψήφισης από τη Βουλή, που μπορεί να προκαλέσει πολιτικές εξελίξεις, παρά την έγκριση της τρόικας.

Η πρόγευση των μέτρων, που έδωσε η έκθεση του ΔΝΤ ήταν ιδιαίτερα πικρή, δεδομένου σε αυτά περιλαμβάνονται τα ακόλουθα:

- Μείωση των αμυντικών δαπανών κατά 2,5 δισ. ευρώ (βασικά των λειτουργικών, αφού εξοπλιστικές δεν υπάρχουν).

- Η κατάργηση των κοινωνικών επιδομάτων (ανεργίας κ.λπ.), για όσους έχουν εισοδήματα πάνω από τα όρια της φτώχειας (δηλαδή 6.897 ευρώ για τον άγαμο και 14.485 για το ζευγάρι με τέσσερα παιδιά) και για όσους έχουν περιουσιακά στοιχεία. Από τη μείωση των κοινωνικών επιδομάτων μπορεί να ε
Keywords
Τυχαία Θέματα