Λαγκάρντ: Βοήθεια μόνο μετά από αποτελέσματα

Η Ελλάδα οφείλει να εργαστεί περισσότερο και να παρουσιάσει αποτελέσματα, δηλώνει η υπουργός Οικονομικών της Γαλλίας, Κριστίν Λαγκάρντ, η οποία ασκεί πίεση στην Αθήνα, με συνέντευξή της στην αυστριακή Der Standard.

Ελλάδα πρέπει να παρουσιάσει αποτελέσματα και γι' αυτό η χώρα πρέπει να....
κάνει περισσότερα
από όσα έκανε τους τελευταίους δώδεκα μήνες", σημειώνει.

Ερωτηθείσα σχετικά με την άρνηση της για την οποιαδήποτε αναδιάρθρωση του χρέους δήλωσε: "Δώσαμε ήδη την Αθήνα περισσότερο χρόνο για να εξοφλήσει τα δάνειά της στη ζώνη του ευρώ, είναι ήδη μια παραχώρηση. Είναι θεμιτό να περιμένουμε ότι η Ελλάδα θα κάνει επίσης το μερίδιο της στη δουλειά".

Παραδέχθηκε ότι η ελληνική κυβέρνηση έχει κάνει πράγματα, "αλλά εξακολουθούν να υπάρχουν τομείς όπου τα πράγματα κινούνται πολύ αργά", δήλωσε αναφερόμενη στις ιδιωτικοποιήσεις.

"Αν η Ελλάδα παρουσιάσει αποτελέσματα, τότε μπορούμε να φανταστούμε επιπλέον βοήθεια. Στην αντίθετη περίπτωση τίθεται το ερώτημα, σε ποιο βαθμό η Ελλάδα είναι έτοιμη να παίξει το παιχνίδι για το δικό της σχέδιο διάσωσης", πρόσθεσε.

"Αυτό που σίγουρα δεν θέλουμε είναι μια πτώχευση του κράτους, στάση πληρωμών στην Ευρώπη", τόνισε

Ενώ η ελληνική κυβέρνηση αναφέρεται στην αύξηση της ανεργίας που προκαλείται από το πρόγραμμα λιτότητας, η υπουργός υπενθύμισε το ποσοστό ανεργίας στην Ισπανία, υψηλότερο όπως είπε από εκείνο της Ελλάδας, όπου όμως "η χώρα έκανε τη δουλειά της, εξοικονόμησε πόρους και κατάφερε να ανακάμψει".

Όσο για τη διαδοχή στην ηγεσία του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, μετά την παραίτηση του Ντομινίκ Στρος Καν, η Λαγκάρντ είπε ότι αισθάνεται "κολακευμένη" που το όνομά της αναφέρεται, αλλά αρνήθηκε να σχολιάσει.

"Καμπανάκι" κρούει και η ΕΚΤ καθώς, σύμφωνα με πληροφορίες, ο Λουκάς Παπαδήμος μετέφερε στον πρωθυπουργό αυστηρό μήνυμα από τον Ζ.Κ. Τρισέ.

Από την ελληνική πλευρά ο Γ. Παπανδρέου δήλωσε από το Ναύπλιο ότι "η κυβέρνηση δεν θα κάνει πίσω στο πρόγραμμα", ζητώντας εκ νέου "εθνική συστράτευση".

"Δεν υπάρχει πλέον χρόνος" διεμήνυσε και ο υπουργός Οικονομικών, Γ. Παπακωνσταντίνου, στέλνοντας μήνυμα για την ανάγκη επιτάχυνσης των μεταρρυθμίσεων.

Δραματικά μηνύματα έρχονται και από τις αγορές. Νέο ιστορικό υψηλό έκανε το spread, ενώ το Χρηματιστήριο Αθηνών σημείωσε "χαμηλό" 14ετίας.

Την ίδια ημέρα ο οίκος Fitch υποβάθμισε την πιστοληπτική ικανότητα της χώρας μας κατά τρεις μονάδες, προειδοποιώντας για νέα αρνητική αξιολόγηση.

Στην τελική ευθεία το Μεσοπρόθεσμο

Στις αρχές της προσεχούς εβδομάδας αναμένεται να συνεδριάσει το υπουργικό Συμβούλιο, για την έγκριση του Μεσοπρόθεσμου Προγράμματος. Αμέσως μετά, ο πρωθυπουργός αναμένεται να καλέσει τους πολιτικούς αρχηγούς σε κατ’ ιδίαν συναντήσεις, προκειμένου να τους ενημερώσει, όπως ανέφερε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, τονίζοντας ότι "αυτός είναι ο μέχρι τώρα σχεδιασμός".
Keywords
Τυχαία Θέματα