Κρατούν αυθαίρετα έξι μήνες στη φυλακή όσους ζητούν άσυλο

Το Αλλοδαπών «γράφει» κανονικά το Συνήγορο του Πολίτη

Πόσο καιρό μπορεί η Αστυνομία να κρατάει στη φυλακή έναν αλλοδαπό που έχει υποβάλει αίτηση για χορήγηση ασύλου; Κανονικά ούτε μια μέρα. Η κράτηση είναι ένα εξαιρετικό μέτρο και πρέπει να εφαρμόζεται μόνο σε περιπτώσεις αποδεδειγμένου κινδύνου για τη «δημόσια τάξη και ασφάλεια». Οι εδώ αστυνομικές υπηρεσίες, βέβαια, έχουν κάνει την εξαίρεση κανόνα. Οποιος έχει συλληφθεί και υποβάλλει αίτηση για άσυλο κλείνεται σε......
κάποιο αστυνομικό κρατητήριο, με επίκληση γενικά και αόριστα της «δημόσιας τάξης και ασφάλειας». Ολοι στο ίδιο τσουβάλι.

Ο νόμος, όμως, όχι μόνο προβλέπει την κράτηση των αιτούντων άσυλο μόνο κατ’ εξαίρεση, αλλά επιβάλλει και περιορισμούς στην κράτηση. Η διάρκειά της δεν πρέπει να υπερβαίνει τις 90 μέρες από τη στιγμή που θα υποβληθεί αίτηση για χορήγηση ασύλου. Η αστυνομία, όμως, αυθαίρετα, ετσιθελικά και τραμπούκικα, έχει κάνει αυτή την προθεσμία 180 μέρες. Χωρίς να λογαριάζουμε τις περιπτώσεις που παραβιάζονται ακόμα και οι 180 μέρες, σημειώνουμε κάτι ακόμα. Αν πιάσουν έναν αλλοδαπό δυο φορές, π.χ. μια φορά ως λαθρομετανάστη και μια φορά ως αιτούντα άσυλο, οι δυο διαφορετικές κρατήσεις πρέπει να αθροίζονται και αθροιστικά δεν πρέπει να ξεπεράσουν τις 180 μέρες. Για παράδειγμα, αν ένας αλλοδαπός πιάστηκε για παράνομη είσοδο και κρατήθηκε 120 μέρες και μετά ξαναπιάστηκε και υπέβαλε αίτηση για άσυλο, τη δεύτερη φορά δεν πρέπει να τον κρατήσουν περισσότερες από 60 μέρες.

Η Αστυνομία, όμως, κουρελιάζοντας το νόμο, έχει αποφασίσει μόνη της, ότι μπορεί να κρατήσει έναν αλλοδαπό που ζήτησε άσυλο από 180 μέρες κάθε φορά! Τέτοια ήταν η περίπτωση ενός πολιτικού πρόσφυγα από την κατεχόμενη (από το Μαρόκο) Δυτική Σαχάρα. Τον έπιασαν μια φορά, υπέβαλε αίτηση για άσυλο, και τον κράτησαν 181 μέρες στη φυλακή. Τον ξανάπιασαν, υπέβαλε πάλι αίτηση για άσυλο κι αντί να τον αφήσουν αμέσως ελεύθερο (αφού είχε συμπληρώσει τον ανώτατο προβλεπόμενο χρόνο κράτησης), τον έχωσαν μέσα για δεύτερη φορά και ήθελαν να τον κρατήσουν για άλλες 180 μέρες.

Ολες τις αιτήσεις που υπέβαλε, υπενθυμίζοντάς τους το νόμο, τις πέταξαν στα σκουπίδια. Ετσι, κατέφυγε στο Συνήγορο του Πολίτη, ζητώντας την παρέμβασή του για την τήρηση της νομιμότητας και το σεβασμό των δικαιωμάτων του. Ο ΣτΠ εξέδωσε έγγραφο με αριθμό πρωτοκόλλου 145126 και ημερομηνία 27 Οκτώβρη 2010, το οποίο έστειλε στη Διεύθυνση Αλλοδαπών Αττικής (ολόκληρο το έγγραφο του ΣτΠ μπορείτε να το διαβάσετε εδώ).

Ο Συνήγορος του Πολίτη αποφαίνεται με κατηγορηματικότητα ότι:

1. Το νομικό καθεστώς διοικητικής κράτησης των αιτούντων άσυλο έχει σαφές περιεχόμενο, το οποίο δεν σηκώνει διαφορετικές ερμηνείες.

2. Στους αιτούντες άσυλο δεν επιβάλλεται ποινή για παράνομη είσοδο στη χώρα, αλλά μπορούν να επιβληθούν μόνο περιοριστικά μέτρα. Υπάρχει «τεκμήριο κατά της κράτησης» και έχουν θεσπιστεί ειδικοί κανόνες.

3. Μόνο κατ’ εξαίρεση και για συγκεκριμένους λόγους επιβάλλετα
Keywords