Κι όμως … από κάπου φαίνεται φως!

Της Catherine Boyle (CN)

Σε συνέντευξη που παρεχώρησε ο γνωστός οικονομολόγος και συγγραφέας Robert Shiller, δήλωσε πως ο κόσμος διανύει την τελευταία φάση της μεγάλης κρίσης από την οποία μαστίζεται.

Ο καθηγητής οικονομικών του Πανεπιστημίου του Yale, ο οποίος βοήθησε στην κατάρτιση του δείκτη “Case-Shiller” για τη....
μέτρηση των τάσεων στην αγοράς κατοικιών, ή αλλιώς της επονομαζόμενης «φούσκας του dotcom» των αρχών της δεκαετίας του 2000 και της φούσκας στην αγορά κατοικιών αργότερα στην ίδια δεκαετία, δήλωσε πως βρισκόμαστε
σε «νέα εποχή λιτότητας».

«Η οικονομία μας στο σύνολό της έχει πληγεί από διάφορες διακυμάνσεις της εμπιστοσύνης. Οι κεντρικές τράπεζες αν και αποτελούν εκ φύσεως ένα είδος εμπιστοσύνης, οι ενέργειες στις οποίες προχωρούν, επηρεάζουν συχνά την εμπιστοσύνη του κόσμου καθώς είναι περισσότερο κινήσεις εντυπωσιασμού παρά ουσίας. Δεν μπορώ να ισχυριστώ ότι τώρα βρισκόμαστε και στο μέγιστο βαθμό αυτής της εμπιστοσύνης» είπε ο Shiller.

Πολλοί οικονομολόγοι πιστεύουν ότι η εμπόλεμη ζώνη του ευρώ έχει ήδη εισέλθει στο δεύτερο μέρος μίας «διπλής ύφεσης», με τα επίσημα στοιχεία που αναμένεται να κυκλοφορήσουν στις 15 Μαΐου να επιβεβαιώνουν αυτό τον ισχυρισμό.

Οι πολιτικοί σε όλο τον δυτικό κόσμο έχουν καταβάλει προσπάθειες στην καταπολέμηση της επιβράδυνσης της ανάπτυξης αμβλύνοντας τις μακροπρόθεσμες επιπτώσεις της πιστωτικής κρίσης μέσω των μαζικών ενέσεων παροχής ρευστότητας κατά τους τελευταίους 18 μήνες. Τα προγράμματα ποσοτικής χαλάρωσης στις ΗΠΑ και στο Ηνωμένο Βασίλειο, καθώς και τα μακροπρόθεσμα προγράμματα αναχρηματοδότησης της ΕΚΤ, αποτελούν χαρακτηριστικά παραδείγματα.

Ενώ αυτές οι ενέσεις ρευστότητας έχουν βοηθήσει στην αποκατάσταση της οικονομικής «υγείας» σε κάποιες αγορές φέτος, πολλοί οικονομολόγοι πιστεύουν ότι η μακροπρόθεσμη εικόνα θα είναι ζοφερή.

«Η ποσοτική χαλάρωση δεν είναι και το φλέγον ζήτημα τόσο, όσο είναι η λιτότητα ... η επίδραση της λιτότητας δεν είναι ξεκάθαρη γιατί αυτό εξαρτάται από το πώς οι άνθρωποι αντιδρούν σε αυτή … Θα μπορούσε να βοηθήσει, αλλά δεν ξέρω αν πρόκειται να βοηθήσει στη βελτίωση του γενικότερου κλίματος λιτότητας που επηρεάζει τη στεγαστική αγορά» συμπλήρωσε ο Shiller.

Oίδιος δήλωσε πως η στεγαστική αγορά των ΗΠΑ ήταν «πραγματικά δύσκολα προβλέψιμη αλλά η γενική παραδοχή είναι ότι οι τιμές των κατοικιών κινούνται πτωτικά και αυτό είναι καλό καθιστώντας τις τιμές των σπιτιών πιο προσιτές».

Η συνεχιζόμενη αδυναμία στην αγορά κατοικίας των ΗΠΑ, συμπεριλαμβανομένων νέων χαμηλών για τον δείκτη “Case-Shiller”, έχει οδηγήσει σε ανησυχίες ότι η αγορά θα χρειαστεί πολύ χρόνο για να ξεκινήσει να περνά εκ νέου στην ανάκαμψη.

Ο Shiller υποστηρίζει ότι η σταδιακή μείωση του κόστους αγοράς ενός σπιτιού θα μπορούσε να βοηθήσει τους ανθρώπους να διαφοροποιήσουν τα οικονομικά τους και όχι μόνο να εκλαμβάνουν τα σπίτια τους ως ένα είδος επένδυσης.

«Πενήντα χρόνια πριν, δεν υ
Keywords
Τυχαία Θέματα