Κάθετη πτώση στην αγορά ακινήτων των Βαλκανίων

«Είναι σαν να σου λένε αυτό είναι κι αν σ' αρέσει», είπε ο Εμίλ Μπικλέα, που εδώ και δύο χρόνια προσπαθεί να πωλήσει το διαμέρισμά του στο Βουκουρέστι. Ξεκίνησε ζητώντας 50.000 ευρώ, αλλά ποτέ δεν του προσέφεραν πάνω από 40.000 ευρώ. «Οι αγοραστές εκμεταλλεύονται τη δυσμενή οικονομική κατάσταση και ζητούν χαμηλότερη τιμή. Εγώ, από τη μεριά μου, δε θέλω να το.....
πουλήσω για ψίχουλα γιατί έχω επενδύσει σε αυτό. Άρα, αυτό που μπορώ να κάνω είναι να περιμένω καλύτερους καιρούς για να δω όφελος από την πώληση», είπε στους SETimes.
Σε ολόκληρη τη Νοτιοανατολική Ευρώπη, οι ιδιοκτήτες ακινήτων
παίζουν ένα παρόμοιο παιχνίδι - ελπίζοντας ότι οι τιμές θα επανέλθουν φέτος στα προ-2008 επίπεδα, όταν άρχισε να σκάει η παγκόσμια φούσκα ακινήτων που οδήγησε σε κραχ οικονομίες ανά τον κόσμο.

Η Πολίνα Στοϊκόβα, γενική προϊστάμενος επιχειρήσεων του εδρεύοντος στη Σόφια κτηματομεσιτικού γραφείου «Bulgarian Properties Ltd», λέει ότι οι τιμές των διαμερισμάτων στη βουλγαρική πρωτεύουσα έχουν πέσει κατά 40% αφότου ξεκίνησε η κρίση στα τέλη του 2008.

«Το 2009 ήταν η πιο αγχωτική χρονιά», είπε στους SETimes στη συνέντευξη που έλαβε χώρα από τηλεφώνου. «Το 2010, τα πράγματα έδειχναν ότι επανέρχονταν κάπως σε μια κανονική κατάσταση. Το 2011 όμως ήταν αντιφατικό».

Οι προσδοκίες για οικονομική ανάκαμψη και η ανάκαμψη της αγοράς ακινήτων στις αρχές του περασμένου έτους αποδείχθηκαν βραχείας διάρκειας. Την ανοδική τάση που παρατηρήθηκε κατά το πρώτο ήμισυ του 2011, οπότε αυξήθηκε ο όγκος των συναλλαγών, την ακολούθησε μια πτωτική τάση λόγω της επιδείνωσης της κρίσης χρέους σε ολόκληρη την Ευρώπη, εξήγησε η Στοϊκόβα.

Η αγορά ακινήτων της Ρουμανίας αντιμετωπίζει προβλήματα. «Αυτό που μπορώ να κάνω είναι να περιμένω καλύτερους καιρούς για να δω ώφελος από την πώληση», είπε ο Εμίλ Μπικλέα, που προσπαθεί να πωλήσει το διαμέρισμα που έχει στη Ρουμανία.

http://voria.gr
Keywords
Τυχαία Θέματα