Καταργούνται οι μελέτες περιβαλλοντικών επιπτώσεων για σειρά έργων

Δεν απαιτείται πλέον περιβαλλοντική αδειοδότηση για μικρής κλίμακας έργα όπως ξενοδοχεία εντός σχεδίου πόλης, κλινικές, αθλητικές εγκαταστάσεις, νεκροταφεία κλπ. Ακόμη, από τη διαδικασία Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων απαλλάσσονται δραστηριότητες που αξιολογούνται από το ΥΠΕΚΑ ως έργα με τοπικές επιπτώσεις στο περιβάλλον.

Σε αυτά περιλαμβάνονται το ........
σύνολο των ξενοδοχείων εντός σχεδίου πόλης, μικρής κλίμακας εργοστάσια, αρδευτικά, οδοί, φράγματα, εγκαταστάσεις αποθήκευσης και μεταφόρτωσης στερεών μη επικινδύνων
αποβλήτων αλλά και μεσαίου μεγέθους πολεοδομικές εγκαταστάσεις ειδικών χρήσεων όπως γήπεδα, συνεδριακά κέντρα, εκθεσιακά κέντρα, νοσοκομεία, γκαράζ, αποθήκες, κτίρια γραφείων, αίθουσες κινηματογράφων κλπ..

Ακόμη, δεν χρειάζονται περιβαλλοντική αδειοδότηση μικρού μεγέθους πτηνοκτηνοτροφικές εγκαταστάσεις, εγκαταστάσεις αφαλάτωσης, αιολικά πάρκα, φωτοβολταϊκοί σταθμοί και υδροηλεκτρικά.

Αυτά μεταξύ άλλων προβλέπονται σε Υπουργική Απόφαση που υπέγραψε ο υπουργός Περιβάλλοντος κ. Γ. Παπακωνσταντίνου και ενεργοποιεί τον νόμο για την περιβαλλοντικη αδειοδότηση με στόχο την απλοποίηση των γραφειοκρατικών διαδικασιών. Με την εφαρμογή της ΥΑ η οποία υπεγράφη από τον υπουργό Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής, Γιώργο Παπακωνσταντίνου θα υπάρξει άμεση ελάφρυνση της δημόσιας διοίκησης κατά 7.000 φακέλους περιβαλλοντικής αδειοδότησης ετησίως δηλαδή 30% μείωση σε σχέση με την υφιστάμενη κατάσταση. Όπως επισημαίνεται η εφαρμογή των νέων ρυθμίσεων δε σημαίνει ότι δεν πρέπει να τηρείται πλήρως η περιβαλλοντική νομοθεσία κατά την κατασκευή και λειτουργία αυτών των έργων και δραστηριοτήτων.

Η ενεργοποίηση του νόμου έχει ως συνέπεια και την κατάργηση της υποχρεωτικής προμελέτης περιβαλλοντικών επιπτώσεων.

Σύμφωνα με την απόφαση έργα και δραστηριότητες που μπορεί να έχουν σημαντικές περιβαλλοντικές επιπτώσεις θεωρούνται τα τσιμεντάδικα, τα διϋλιστήρια, η παραγωγή λιπασμάτων, πλαστικών και βασικών φαρμακευτικών προϊόντων με χημική μετατροπή, η παραγωγή μετάλλων, τα ναυπηγεία, οι μεγάλοι σταθμοί παραγωγής ενέργειας από ορυκτά καύσιμα, οι μεγάλοι οδικοί άξονες, τα αεροδρόμια, τα μεγάλα λιμάνια και ξενοδοχεία, χιονοδρομικά κέντρα και γήπεδα γκολφ, οι μεγάλοι βιολογικοί καθαρισμοί, σημαντικά έργα εξόρυξης, μεγάλες πτηνοκτηνοτροφικές εγκαταστάσεις, ιχθυοκαλλιέργειες σε προστατευόμενες περιοχές, μεγάλα αιολικά πάρκα, οι εγκαταστάσεις διαχείρισης απορριμμάτων, κλπ.
Επιδίωξη του αρμόδιου υπουργείου είναι η χώρα να πλησιάσει τον ευρωπαϊκό μέσο όρο σε απαιτούμενο χρόνο για την περιβαλλοντική αδειοδότηση (ο μέσος χρόνος σήμερα στην Ελλάδα για την ολοκλήρωση της διαδικασίας περιβαλλοντικής αδειοδότησης για τα έργα αρμοδιότητας ΥΠΕΚΑ ξεπερνά τους 20 μήνες, ενώ ο αντίστοιχος ευρωπαϊκός μέσος όρος ανέρχεται σε περίπου 10 μήνες) και σε αριθμό Μελετών Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων (ΜΠΕ) που διεξάγονται κάθε χρόνο.

Σήμερα, το σύνολο των φακέλων περιβαλλοντικής αδειοδότησης ξεπερνά τι
Keywords
Αναζητήσεις
εκτατικη ιχθυοκαλλιεργεια δεν χρειαζεται μπε, ποιοι χρειαζονται μελετες περιβαλλοντικων επιπτωσεων
Τυχαία Θέματα