Καταγραφή, αποτύπωση, εσωτερική διαδικασία: Δηλαδή απογραφή

Γράφει η Σοφία Βούλτεψη

Σε τι οφείλεται η εκ μέρους της Eurostat επίμονη αναθεώρηση προς τα πάνω του ελληνικού ελλείμματος; Συνέβη τον περασμένο Νοέμβριο (όταν ειδικά για την Ελλάδα οι ανακοινώσεις έγιναν μετά τις περιφερειακές εκλογές, προκειμένου να μην υποστεί πλήγμα το κυβερνών κόμμα), συνέβη και
χθες.
Η αυτονόητη απάντηση είναι ότι τρόικα και οικονομικό επιτελείο έπεσαν εντελώς έξω στις προβλέψεις τους και επομένως μιλάμε για αποτυχία του προγράμματος.
Εντάξει, αλλά δεν μπορούσαμε να κάνουμε καμιά από εκείνες τις μπαλαμουτιές που τόσο.....
καλά γνωρίζουμε; Να κρύψουμε κάτι, βρε αδελφέ;

Όχι, όχι, λένε οι αρμόδιοι με πρώτα τα στελέχη του οικονομικού επιτελείου. Βρισκόμαστε σε επιτήρηση. Μας παρακολουθούν. Πρέπει να λέμε την αλήθεια. Διαφορετικά θα μας πετάξουν στα μούτρα τα στοιχεία. Θα μπλέξουμε.

Συγγνώμη, αλλά τότε γιατί το μπαλαμούτι επιτρεπόταν το 2000, το 2003, το 2004; Και τότε μας είχαν υπό επιτήρηση και τότε μας παρακολουθούσαν και τότε μας πετούσαν στα μούτρα τα στοιχεία.

Θέλω να πω, γιατί τα δύο κόμματα εξουσίας έχουν στήσει ανούσιο καυγά για το «μπαλαμούτι», που κάποτε γινόταν και σήμερα δεν γίνεται;

Και το χειρότερο: Γιατί η Νέα Δημοκρατία παρασύρεται σ’ αυτήν την συζήτηση, αποκηρύσσοντας με τόση ευκολία το τόσο πρόσφατο παρελθόν της και ζητώντας ουσιαστικά να… συγχωρεθούν οι αμαρτίες της; (Ως γνωστόν, ο λαός δεν συγχωρεί – απλώς… ξεχνά!)

Να το θέσω αλλιώς: Η Νέα Δημοκρατία κατηγορούσε το ΠΑΣΟΚ ότι (επί της προηγούμενης θητείας του) χειραγωγούσε την Εθνική Στατιστική Υπηρεσία, υποχρεώνοντάς τη να στέλνει «μαγειρεμένα» στοιχεία στην ευρωπαϊκή στατιστική υπηρεσία.

Όταν το 2004 βρέθηκε στην εξουσία, μετά την έκτη κατά σειρά παρέμβαση της Eurostat και σειρά δημοσιευμάτων στον ευρωπαϊκό και στον διεθνή Τύπο με τίτλους του τύπου «Η Ελλάδα πάλι χτενίζει τους αριθμούς της», υποχρεώθηκε να ανταποκριθεί στην προεκλογική της δέσμευση και να προχωρήσει σ’ αυτό που ονομάστηκε «απογραφή».

Το ΠΑΣΟΚ κατηγορεί τη Νέα Δημοκρατία ότι δεν κατάφερε να κρύψει την αλήθεια από τους «κουτόφραγκους». Αλλά όταν και το ίδιο βρέθηκε, το 2009, στην εξουσία, έπραξε ακριβώς το ίδιο.

έβαια, η Νέα Δημοκρατία αυτό το επεισόδιο το έχει εντελώς χάσει, καθώς εκείνη την εποχή την απασχολούσαν οι εσωκομματικές της διαδικασίες για την ανάδειξη νέου αρχηγού.

Θαρρείς και ο χρόνος σταμάτησε για τουλάχιστον δύο μήνες με τους πάντες απορροφημένους στην εσωκομματική μάχη.

Οπότε, δεν πήραν προφανώς χαμπάρι (δεν βλέπω άλλη εξήγηση) ότι και το ΠΑΣΟΚ είχε προεκλογικά δηλώσει πως θα προχωρήσει και αυτό σε ανάλογη διαδικασία.

Πήραν, λοιπόν, τη (δαιμονοποιημένη) απογραφή και την… ξαναβάφτισαν. Την ονόμασαν «καταγραφή»! Της έδωσαν και άλλα ονόματα – σε κάτι τέτοια είναι μανούλες: «Εσωτερική απογραφή», «αποτύπωση της δημοσιονομικής κατάστασης» – δηλαδή… απογραφή.

Ως γνωστόν, στην προπαγάνδα
Keywords
Τυχαία Θέματα