Καινούργιος πρωθυπουργός, παλιές υποσχέσεις…

Σοφία Βούλτεψη

Η ομιλία του νέου πρωθυπουργού Λουκά Παπαδήμου στη Βουλή, κατά την πρώτη ημέρα της συζήτησης των προγραμματικών δηλώσεων της νέας κυβέρνησης, όφειλε αναμφισβήτητα να συγκεντρώσει το μεγαλύτερο ενδιαφέρον, να αποτελέσει δηλαδή την είδηση της ημέρας.

Το περιεχόμενο της ομιλίας, όμως, σε τίποτε δεν....
διέφερε από μια συνηθισμένη πρωθυπουργική ομιλία με άφθονη χρήση του
ενεστώτος διαρκείας.

Αν εξαιρέσουμε τον συγκρατημένο τρόπο διατύπωσης, χωρίς τις θριαμβολογίες και τις φανφάρες του πρόσφατου παρελθόντος και το γεγονός ότι έλειψαν οι αναδρομές στο παρελθόν και ο καταγγελτικός λόγος, τίποτε από όσα ακούσαμε δεν τα ακούγαμε για πρώτη φορά.

Η αισιοδοξία συγκρατημένη, αλλά με αρκετές χαραμάδες ελπίδας και προοπτικής, ενώ οι στόχοι παραμένουν οι ίδιοι και η εφαρμογή, όπως ο πρωθυπουργός ξεκαθάρισε, ανατίθεται και πάλι στο ίδιο οικονομικό επιτελείο που φέρει την ευθύνη για όλες τις μέχρι σήμερα δυσλειτουργίες.

«Το υπουργείο των Οικονομικών θα διαχειριστεί το σύνολο των δράσεων», είπε.

Ο κ. Παπαδήμος αναφέρθηκε στο γνωστό «κρίσιμο σταυροδρόμι» (στο οποίο στεκόμαστε αναποφάσιστοι δυο χρόνια τώρα) και υπενθύμισε το τελευταίο δίλημμα που έθεσε η ΕΕ (αποφεύγοντας να αναφερθεί στην πηγή του διλήμματος, που είναι η αιφνίδια ανακοίνωση δημοψηφίσματος): Μέσα ή έξω από την ευρωζώνη!

Πληροφορηθήκαμε επίσης ότι ο στόχος μας είναι το χρέος να βρίσκεται στο 120% του ΑΕΠ το 2020, ενώ, όπως είπε, το έργο αυτής της κυβέρνησης – την οποία αποκάλεσε «μεταβατική» - είναι δυσανάλογα μεγάλο σε σχέση με την χρονική διάρκειά της.

Πάντως, το χρονοδιάγραμμα έχει ως εξής: Καθώς έχουν ολοκληρωθεί όλες οι διαδικασίες από την προηγούμενη κυβέρνηση, τώρα απομένουν οι «δεσμεύσεις», ώστε να εκταμιευτεί η έκτη δόση οπωσδήποτε πριν από τις 15 Δεκεμβρίου, για να ανταποκριθεί η χώρα στις υποχρεώσεις της.

Παράλληλα, θα ολοκληρωθούν οι συζητήσεις με την τρόικα για το νέο πρόγραμμα, θα καταρτιστεί η νέα δανειακή σύμβαση που πρέπει να κυρωθεί από την Βουλή και θα κατατεθεί ο προϋπολογισμός του 2012, που εντάσσεται στο προσαρμοσμένο μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα.

Όπως είπε, ο PSI έχει ήδη ξεκινήσει, ενώ έκανε ειδική αναφορά σε όλες τις (ακανθώδεις) διαρθρωτικές αλλαγές: Νέο βαθμολόγιομισθολόγιο, εργασιακή εφεδρεία, αλλαγές στην αγορά εργασίας, άνοιγμα κλειστών επαγγελμάτων, βελτίωση δικαστικού συστήματος, συγχωνεύσεις οργανισμών.

Μίλησε επίσης για την βελτίωση του επιχειρηματικού περιβάλλοντος , την ενίσχυση του υγιούς ανταγωνισμού, την ενίσχυση ενεργητικών πολιτικών απασχόλησης και της βιωσιμότητας των ασφαλιστικών ταμείων, ενώ ειδική αναφορά έκανε και στην στήριξη των ασθενεστέρων.

Είπε μάλιστα πως μέχρι το τέλος του έτους θα τεθούν σε εφαρμογή 24 νέα προγράμματα για την απασχόληση.

έβαια, όλα αυτά τα έχουμε ξανακούσει, χωρίς ποτέ να συμβεί κάτι. Και με δεδομένο ότι ο κ. Παπαδήμος έχει στη διά
Keywords
Τυχαία Θέματα