Η θέση της χώρας είναι στην Ευρωζώνη

Έχουν κυριολεκτικά ξεσαλώσει κάποιοι αμετανόητοι καθηγητές της τροτσκιστικής αριστεράς και ορισμένοι αδίστακτοι επιχειρηματίες που κυριολεκτικά θησαύρισαν ληστεύοντας κράτος και ιδιώτες, για να καλλιεργήσουν κλίμα εξόδου της χώρας μας από την ευρωζώνη.

Οι πρώτοι το κάνουν γιατί, μετά την.....
παταγώδη κατάρρευση του υπαρκτού σοσιαλισμού, πιστεύουν ότι θα πάρουν μία ιστορική ρεβάνς υπονομεύοντας την ευρωζώνη, με την ελπίδα ότι θα οδηγήσουν σε κατάρρευση και την ελεύθερη οικονομία. Τόσο καταλαβαίνουν οι άνθρωποι…

Από την άλλη, κάποιοι επιχειρηματίες που επιδιώκουν την έξοδό μας παο την ευρωζώνη και οι οποίοι έχουν κάποια 900-1.000 εκατ. ευρώ χρέη στην Ελλάδα, ελπίζουν ότι με την υιοθέτηση εκ νέου της δραχμής και την κατά 70% υποτίμηση της τελευταίας θα ξεπληρώσουν όσα χρωστούν φέροντας ευρώ που έχουν φυγαδεύσει στο εξωτερικό και μετατρέποντάς τα σε υποτιμημένες δραχμές. Το σχέδιό τους είναι μακιαβελικό, ολέθριο για την χώρα, αλλά γόνιμο για εν δυνάμει απατεώνες. Στην προσπάθεια αυτή, εξάλλου, σε ευρωπαϊκό επίπεδο, συμμετέχουν ενεργά και τα ακροδεξιά πολιτικά κόμματα, με πρώτο το γαλλικό Εθνικό Μέτωπο της κ. Μαρίν Λεπέν, τα οποία “οραματίζονται” μία Ευρώπη της δεκαετίας τού ’30, στην οποία κυραρχούσαν φαιοκόκκινες ιδεολογίες και εθνικο-σοσιαλιστικοί πολιτικοί σχηματισμοί.

Για να έλθουμε όμως στα καθ’ ημάς, θα πρέπει να πούμε ότι η έξοδος της Ελλάδας από την ευρωζώνη κάθε άλλο παρά εύκολη υπόθεση είναι. Κατ’ αρχήν, θα πρέπει να γίνει άπαξ δια παντός κατανοητό ότι δεν υπάρχει ευρωπαϊκό νομικό πλαίσιο για την έξοδο μιας χώρας από το ευρώ – εκτός και αν η ίδια αποφασίσει και προχωρήσει οικειοθελώς στην αποχώρησή της. Στην περίπτωση αυτή, η Ελλάδα θα πρέπει να διαπραγματευθεί την έξοδό της με τους εταίρους της στην ευρωζώνη και ενδεχομένως και με τους λοιπούς εταίρους της στην Ευρωπαϊκή Ένωση, γιατί αποχώρηση από το ευρώ θα μπορούσε να οδηγήσει και σε έξοδο από την ΕΕ των 27 χωρών μελών.

Όπως εύκολα καταλαβαίνει κανείς αν διαθέτει ελάχιστα ίχνη κριτικής σκέψης, τα ενδεχόμενα αυτά δεν είναι καθόλου αυτόματα. Συνεπάγονται διαδικασίες που θα δημιουργήσουν τεράστια πολιτικά και οικονομικά προβλήματα σε όλους. Έτσι, έως ότου υλοποιηθεί αυτή η διαδικασία της αποχώρησης, η ελληνική οικονομία θα έχει καταρρεύσει πλήρως και εκατομμύρια Νεοέλληνες θα έχουν χάσει τα αυγά και τα πασχάλια. Κυριολεκτικά. Διότι, σε περίπτωση που η Ελλάδα εγκαταλείψει την ευρωζώνη, μετά το εθνικό χρεοστάσιο θα ακολουθήσει η χρεοκοπία των επιχειρήσεων. Οι τράπεζες της χώρας ίσως χρειαστεί να κλείσουν και αυτό θα αποδειχθεί πολύπλοκο, ζημιογόνο και άκρως μολυσματικό. Και από την στιγμή που η Ελλάδα είναι δημοκρατία, δεν αποκλείεται και κοινωνική έκρηξη.

Ακόμα, όμως, κι αν η Ελλάδα ξεπεράσει όλα αυτά, τί θα κερδίσει βγαίνοντας από το ευρώ; Σύμφωνα με το γνωστό επιχείρημα, η Ελλάδα θα επαναφέρει την δραχμή και θα την υποτιμήσει έναντι του ευρώ. Έτσι θα ενισχυθεί η ανταγωνιστικότητα των ελληνικών εξαγωγών και η χώρα θα ε
Keywords
Τυχαία Θέματα