Η θεραπεία γονιμότητας συνδέεται με την παιδική λευχαιμία


Τα φάρμακα υποβοήθησης της γονιμότητας υπερδιπλασιάζουν τον κίνδυνο της ανάπτυξης λευκαιμίας στα παιδιά, σύμφωνα με πρόσφατη δήλωση ειδικών...

Κάθε χρόνο, χιλιάδες γυναίκες, στη Βρετανία μόνο, υποβάλλονται σε θεραπεία γονιμότητας, η οποία απαιτεί συνήθως την λήψη φαρμάκων για τη διέγερση των ωοθηκών ώστε να παράξουν περισσότερα ωάρια.

Σύμφωνα με μια μελέτη που βρήκε για εσάς το pentapostagma.gr περισσότερα από 13.000 μωρά τον χρόνο γεννιούνται μέσω της τεχνολογίας υποβοήθησης της γονιμότητας. Και ενώ μέχρι πρόσφατα δεν υπήρχαν πειστικές αποδείξεις ότι η θεραπεία γονιμότητας συνδέεται με τον παιδικό καρκίνο, Γάλλοι ερευνητές δήλωσαν σε συνέδριο που πραγματοποιήθηκε στο Λονδίνο ότι τα φάρμακα διέγερσης των ωοθηκών σχετίζονται με 2 τύπους παιδικής λευχαιμίας!!!

Ο Δρ. Jéremié Rudant, του Κέντρου Έρευνας Επιδημιολογίας και Πληθυσμιακής Υγείας, στο Villejuif της Γαλλίας, ο οποίος ήταν και ο επικεφαλής της έρευνας δήλωσε: "Οι προηγούμενες μελέτες υπέδειξαν ότι υπάρχει σύνδεση μεταξύ θεραπείας υπογονιμότητας και οξείας παιδικής λευχαιμίας, αλλά οι μελέτες δεν ήταν αρκετές σε αριθμό και είχαν μικρό μέγεθος δειγμάτων ενώ παράλληλα εστίαζαν είτε στην εξωσωματική γονιμοποίηση είτε στην ορμονική θεραπεία. Η μελέτη μας ήταν πολύ μεγαλύτερη και αποτελεί το πρώτο τεκμηριωμένο σημείο για τους κινδύνους που σχετίζονται με τα φάρμακα γονιμότητας."

Όλως περιέργως, η μελέτη δεν κατάφερε να τεκμηριώσει έναν αυξημένο κίνδυνο για τα παιδιά των οποίων οι μητέρες είχαν συλλάβει μέσω εξωσωματικής γονιμοποίησης –παρότι σχεδόν όλες αυτές οι γυναίκες έλαβαν φάρμακα διέγερσης των ωοθηκών τους – ή ακόμη και για αυτές που υπεβλήθησαν σε τεχνητή σπερματέγχυση.

Ο Ken Campbell, του φιλανθρωπικού σωματείου Έρευνα για την Λευχαιμία και το Λέμφωμα (Leukaemia & Lymphoma Research), δήλωσε ότι τα φάρμακα υποβοήθησης της γονιμότητας μπορεί να καταστήσουν τις προγεννητικές συνθήκες πιο ευνοικές για την επακόλουθη ανάπτυξη λευχαιμίας κατά την παιδική ηλικία.

Συνέστησε όμως προσοχή στο ότι: "Αυτή η έρευνα δεν μπορεί ακόμη να αποδείξει μία σαφή συσχέτιση μεταξύ θεραπείας υπογονιμότητας και ανάπτυξης παιδικού καρκίνου. Υπάρχουν αρκετές εναλλακτικές αιτιολογίες."
Keywords
Τυχαία Θέματα