Η Συρία και το Ιράν προωθούνται σε παράγοντες αποσταθεροποίησης της ευρωζώνης με το όπλο του πετρελαίου

Γράφει ο Αδαμάντινος

Το Ιράν είναι η δεύτερη πετρελαιοπαραγωγός χώρα του OPEC, η οποία μάλιστα κέρδισε 56 δις δολλάρια από πωλήσεις πετρελαίου τους πρώτους 7 μήνες του 2011 αντλήοντας περίπου 3-4 εκ. βαρέλια την ημέρα!
Είναι γνωστό, ότι αύξηση της τιμής του πετρελαίου οδηγεί σε πτώση τη.......
τιμή του δολλαρίου και σε αύξηση τη τιμή του ευρώ καί τη τιμή της Βρετανικής λίρας. Στην αριστερή φωτογραφία, βλέπετε τη κίνηση της τιμής του πετρελαίου brent σε δολλάρια από το Απρίλιο του 2010 μέχρι σήμερα. Η κάθε μπάρα αντιστοιχεί στη κίνηση τις τιμής του πετρελαίου σε διάρκεια μιας εβδομάδας.

Η κίνηση της τιμής του πετρελαίου μέχρι το τέλος Απριλίου του 2011 ήταν ανοδική (μπλέ διαδρομή). Απο κεί και πέρα, η κίνησή της άρχισε να κάνει ένα ζίκ-ζάκ μέσα στη περιοχή Α (μαύρη έλλειψη), κάτι που σήμαινε ότι μελλοντικά η τιμή του πετρελαίου θα οδηγείτο σε έντονη πτώση (κόκκινη διαδρομή), ακολουθώντας τη καθοδική κίνηση του καναλιού (δύο παράλληλες θαλασσί και ρόζ γραμμές), που έχει ήδη σχηματιστεί. Αν όμως πέσει σημαντικά η τιμή του πετρελαίου, θα ανεβεί η τιμή του δολλαρίου και θα κατεβεί η τιμή του ευρώ πιο κάτω απο ότι είναι αυτή τη στιγμή, εξασθενίζοντάς το.

Η δήλωση του Ιράν – που δεν μου είναι σαφές πώς προήλθε και γιατί τώρα… – ότι αν η Δύση συνεχίσει να του επιβάλλει αυστηρότερες κυρώσεις με αφορμή το πυρηνικό του πρόγραμμα θα αναγκαστεί να επιβάλλει εμπάργκο στη παραγωγή του πετρελαίου του με αποτέλεσμα να ανεβεί η τιμή του πετρελαίου διεθνώς στα 250 δολλάρια το βαρέλι, στην πραγματικότητα δρά σαν καταλύτης υπέρ της ισχυροποίησης του ευρώ και των ευρωπαικών ταμιευτηρίων.

Το Ιράν λοιπόν σε περίοδο αύξησης της κρίσης στην ευρωζώνη π.χ. λόγω πτώσης του ευρώ απο χρεοκοπία της Ελλάδας, από υποβάθμιση της αξιοπιστίας της Γαλλίας ή από πρόβλημα ρευστότητας σε Ιταλία και Ισπανία, θα παίξει ένα ρόλο καθοριστικό απο τον οποίο μπορεί να κριθεί η σταθερότητα της παγκόσμιας οικονομίας.

Η Γερμανία από την άλλη πλευρά, δεν θέλει ακριβό το ευρώ για να πουλάει στις μη ανταγωνηστικές χώρες τα προιόντα της. Ετσι, το κόψιμο ευρωνομισμάτων απο την ΕΚΤ στο μέλλον σαν αντιστάθμισμα μιας εξωτερικής κρίσης δεν θα πρέπει να αποκλείεται.

Αν το Ιράν για κάποιο λόγο κάνει εμπάργκο π.χ. μετά από επέμβαση της Τουρκίας στη Συρία ή λόγω ενός πολέμου τύπου Ιράκ με στόχο τον έλεγχο των πετρελαιοπηγών του, τότε οι χώρες της πρώτης ταχύτητας της ευρωζώνης αναγκαστικά θα επιδιώξουν να κόψουν ευρώ για να μη καταρρεύσει η ευρωζώνη απο την επιτάχυνση των εξελίξεων, λόγω μεγάλης πτώσης της τιμής του δολλαρίου.
Keywords
Τυχαία Θέματα