Η κυβέρνηση τους «αγνοεί», οι εφοπλιστές πρωτοπορούν…

Μπορεί η κυβέρνηση Παπανδρέου να έχει καταργήσει το αυτόνομο υπουργείο Εμπορικής Ναυτιλίας και να έχει διχοτομήσει τον έλεγχο του Λιμενικού σε δύο υπουργεία(!), ο ελληνικός εφοπλισμός όμως θριαμβεύει!

Όπως σημειώνει η ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ, οι ελληνικές ναυτιλιακές εταιρείες παίρνουν, φέτος, ξανά τα...
πρωτεία στις νέες ναυπηγήσεις, καταβάλλοντας το ποσό των 9,4 δισ. δολαρίων, παρά την παγκόσμια οικονομική, αλλά
και ναυτιλιακή κρίση για τη ναυπήγηση 91 πλοίων.

Το μεγάλο κόστος των ναυπηγήσεων, πάνω από 100 εκατ. δολάρια ανά πλοίο, οφείλεται στη στροφή που κάνουν σε νέες εξειδικευμένες αγορές οι Έλληνες πλοιοκτήτες. Αγορές που αναμένεται να αναπτυχθούν πολύ τα επόμενα χρόνια και δεν είναι άλλες από τα πλοία μεταφοράς υγροποιημένου φυσικού αερίου LNG Carriers, τα drill ships για την εξόρυξη πετρελαίου σε πολύ μεγάλα θαλάσσια βάθη, αλλά και τα containerships, ενώ έχουν μειώσει δραματικά τις επενδύσεις τους στα πλοία μεταφοράς χύδην ξηρού φορτίου – bulker και τα δεξαμενόπλοια, στις ναυπηγήσεις των οποίων κυριαρχούσαν τα προηγούμενα χρόνια. Ταυτόχρονα, οι ελληνικές ναυτιλιακές εταιρείες έχουν αγοράσει και 98 πλοία από τη second hand market, αξίας 2,58 δισ. δολαρίων.

Στο αντίποδα, οι Κινέζοι έχουν μειώσει κάθετα τις επενδύσεις τους, ρίχνοντας στην αγορά μόλις 3,4 δισ. δολάρια. Τα 2,4 δισ. αφορούν νέες ναυπηγήσεις και τα 985 εκατ. δολάρια για αγορές πλοίων.

http://www.prionokordela.gr/Εδώ θα πεις δημόσια την γνώμη σου____ Ο σιωπών δοκεί συναινείν[email protected]
Keywords
Τυχαία Θέματα