Η ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΓΙΟΡΤΑΣΕ ΜΟΝΗ ΤΗΣ ΤΗΝ 25η ΜΑΡΤΙΟΥ ή ΠΟΙΟ ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΜΗΝΥΜΑ ΠΡΟΣ ΤΟΥΣ ΔΑΝΕΙΣΤΕΣ

Γράφει ο Μενέλαος Αυτόλυκος

Το παρών κείμενο δεν αποτελεί άρθρο, ούτε τοποθέτηση.
Αποτελεί μία μετάφραση όσων συνέβησαν στην Ελλάδα, στις 25 Μαρτίου 2012, ημέρα εορτασμού της έναρξης του εθνοαπελευθερωτικου αγώνα του 1821 και του Ευαγγελισμού της Θεοτόκου.

Ξεκινώντας το...
"ρεπορτάζ" δύο εβδομάδες πριν και παρατηρώντας τις ανακοινώσεις στα ΜΜΕ, μια ημέρα πριν και
κατά την ημέρα της Εθνικής Εορτής, εντόπισα τα παρακάτω :

- Επί πολλές ημέρες, εφημερίδες και μεγάλα ΜΜΕ, προέβαλαν συχνά και έντονα τα μέτρα αστυνόμευσης που θα τηρηθούν την ημέρα του εορτασμού, εναντίων των "ελαχίστων ταραξιών που θα θελήσουν να αμαυρώσουν τον εορτασμό της εθνικής επετείου".
- Μία ημέρα πριν την επέτειο, ραδιοτηλεοπτικά ΜΜΕ και εφημερίδες - άλλες με μεγάλους τίτλους και άλλες με μικρά άρθρα στο εσωτερικό τους - αναφέρθηκαν στα μέτρα που θα ληφθούν για την αποφυγή επεισοδίων.

- Το βράδι 24ης προς 25η Μαρτίου, πέρασα από το Σύνταγμα. Υπήρχαν παντού κιγκλιδώματα στα πεζοδρόμια και αστυνομικοί. Ασφυκτική αστυνόμευση.

- ΤΙ ΕΓΙΝΕ ΣΤΙΣ 25 ΜΑΡΤΙΟΥ 2012 ΣΤΗΝ ΑΘΗΝΑ : Η πλατεία Συντάγματος ήταν σιδερόφραχτη και αστυνομοκρατούμενη. Αστυνομικοί βρίσκονταν παντού. Ακόμα και στην ταράτσα της Βουλής και των γύρω κτηρίων. Αντίθετα, ούτε 100 πολίτες δεν παρευρέθησαν συνολικά στους γύρω δρόμους από το Σύνταγμα. Είτε γιατί δεν τους "άφησαν" να πλησιάσουν" είτε γιατί δεν πήγαν καθόλου στο Σύνταγμα. Ήταν δε τόσοι πολλοί οι αστυνομικοί στο Σύνταγμα, λες και είχαν συγκεντρωθεί εκεί από όλη την Ελλάδα. Μοναδική εξαίρεση ήταν η παρουσία ελαχίστων πολιτών που πήγαν στην πλατεία Συντάγματος και γιούχαραν την Κυβέρνηση, η οποία είχε κατέβει σύσσωμη, όπως είχε δηλώσει. Αυτοί οι πολίτες απομονώθηκαν από ισάριθμο σχεδόν αριθμό αστυνομικών των ΜΑΤ και τελικά εκδιώχθηκαν από την πλατεία. ΔΕΝ χρησιμοποιήθηκαν βία και χημικά. Αυτό λέει κάτι. Ότι στα προηγούμενα επεισόδια, υπήρξε σαφής εντολή να εκδιωχθεί ο κόσμος με κάθε τρόπο. Ενώ τώρα υπήρξε σαφής εντολή να μην γίνει χρήση βίας. Οι περισσότεροι πολίτες, που και πάλι ήταν ελάχιστοι συγκριτικά με τις προηγούμενες χρονιές, είχαν συγκεντρωθεί στην Πανεπιστημίου και τους γύρω δρόμους. Στο δε Μοναστηράκι και την Πλάκα, οι καφετέριες και τα σουβλατζίδικα ήταν γεμάτα !
Οι πολίτες, παρευρέθηκαν κυρίως, για να μην πω μαζικά, στις εκδηλώσεις των τοπικών κοινωνιών, με πολλές αποδοκιμασίες κατά των επισήμων.

Όλα τα προηγούμενα χρόνια, κατά κανόνα, ήταν πολύ μεγάλος ο αριθμός των πολιτών που παρακολουθούσαν την μεγάλη στρατιωτική παρέλαση. Συνήθως αρκετές χιλιάδες.

Ήταν η πρώτη φορά, μετά την μεταπολίτευση, όταν έπεσε η χούντα των Συνταγματαρχών του 1967, που η κοινωνία απείχε από επίσημο εορτασμό εθνικής επετείου. Ή μήπως ήταν η πρώτη φορά μετά την πτώση της Χούντας των Συνταγματαρχών, όπου η κοινωνία εκδιώχθηκε από τον χώρο του επίσημου εορτασμού της Εθνικής Επετείου ;

Οι Λουκάς Παπαδήμος και Δημήτρης Αβραμόπουλος, μετά το τέλος της παρέλασης, δήλωσαν ότι αυτή
Keywords
Τυχαία Θέματα