Η ΙΕΡΑ ΣΥΝΟΔΟΣ ΠΡΟΣΠΑΘΕΙ ΝΑ ΕΚΒΑΤΙΚΑΝΟΠΟΙΗΣΕΙ ΤΗΝ ΕΚΚΛΗΣΙΑ

Του Παναγιώτη Τελεβάντου

Γιατί ένας Μητροπολίτης χρειάζεται την άδεια της Ιεράς Συνόδου για να προσκαλέσει τον Οικουμενικό Πατριάρχη ή οιονδήποτε άλλο Ορθόδοξο Πατριάρχη στην επαρχία του, όπως ασυνέτως αποφάσισε πρόσφατα η Ιερά Σύνοδος της Εκκλησίας της Ελλάδος;
Υπάρχει ενδεχόμενο ένας Μητροπολίτης να θέλει να....
 προσκαλέσει τον Παναγιότατο ή οιονδήποτε άλλο Ορθόδοξο Πατριάρχη και η Σύνοδος να αρνηθεί; Με ποιο σκεπτικό και για ποιο λόγο;
ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΑΛΥΤΕΡΗ ...ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΑ ΤΗΣ ΥΠΟΔΟΧΗΣ!!!
Η δικαιολογία ότι αυτό πρέπει να γίνεται για την καλύτερη προετοιμασία υποδοχής του Πατριάρχη είναι με τον επιεικέστερο δυνατόν χαρακτηρισμό αστεία.


Τι δουλειά έχει η Σύνοδος να προετοιμάσει την υποδοχή του Παναγιότατου λ.χ. στη Μητρόπολη Αλεξανδρουπόλεως, αν ο Παναγιότατος θα μεταβεί για επίσκεψη μόνον στα όρια της Μητροπόλεως Αλεξανδρουπόλεως;
Γιατί αυτό συνιστά ευθύνη του Αρχιεπισκόπου Αθηνών ή της Ιερά Συνόδου ή του Μητροπολίτη Κερκύρας και Διαποντίων νήσων λ.χ.;
ΠΛΗΤΤΟΥΝ ΤΗΝ ΚΥΡΙΑΡΧΙΑ ΤΟΥ ΕΠΙΧΩΡΙΟΥ ΕΠΙΣΚΟΠΟΥ
Αυτό που δεν ομολογείται είναι ότι το συνοδικό σύστημα και η αρχή του primus inter pares δεν αρέσει σε πολλούς και προσπαθούν να καταργήσουν το συνοδικό θεσμό και την κυρίαρχη ευθύνη κάθε επισκόπου στα όρια της Μητροπόλεως του.
Στη θεωρία αυτή η πρακτική τονίζει το συνοδικό θεσμό αφού μόνον διά της Ιεράς Συνόδου θα απευθύνεται πρόσκληση. Στην πράξη όμως - όπως όλοι γνωρίζουμε - αυτή η πρακτική θα ενισχύσει την αυθαιρεσία του Πρώτου.
Ο ΣΥΝΟΔΙΚΟΣ ΘΕΣΜΟΣ ΠΛΗΤΤΕΤΑΙ ΚΑΙ ΣΤΗΝ ΕΚΚΛΗΣΙΑ ΤΗΣ ΚΥΠΡΟΥ
Τα ίδια και χειρότερα συμβαίνουν στην Εκκλησία της Κύπρου. Ο Αρχιεπίσκοπος Κύπρου δικαιούται να πάει να λειτουργήσει στη Μητρόπολη Κωνσταντίας λ.χ. χωρίς την άδεια του επιχώριου Μητροπολίτη. Απλά ο Μακαριότατος ανακοινώνει στον κυρίαρχο επίσκοπο Κωνσταντίας ότι θα πάει να λειτουργήσει.!!! Ο έστιν μεθερμηνευόμενον. Θα έρθω στο σπίτι σου και ούτε που με ενδιαφέρει αν εσύ με προσκαλείς ή αν επιθυμείς ή όχι να έρθω!
Ας σημειωθεί ότι η αντικανονική αυτή πρακτική στην Εκκλησία της Κύπρου έγινε καταστατικός θεσμός για να δικαιολογηθεί η αυθαιρεσία του Μακαρίου.
Ποιο είναι το ιστορικό του θέματος; Οταν οι τρεις Μητροπολίτες συγκρούσθηκαν με τον αείμνηστο Μακάριο, ο Μακάριος χωρίς την άδεια του τότε Μητροπολίτη Κιτίου Ανθιμου (ακόμη και πριν τον καθαιρέσει η Μείζων Σύνοδος) πήγε στη Λάρνακα και ιερούργησε.
Και το αποτέλεσμα; Για να δικαιολογηθεί αυτή η αυθαιρεσία του Μακαρίου έγινε επίσημα δεκτή ως καθεστώς με ειδικό άρθρο του Καταστατικού της Εκκλησίας της Κύπρου!!!
ΤΑ ΚΑΤΑΣΤΑΤΙΚΑ ΤΩΝ ΑΥΤΟΚΕΦΑΛΩΝ ΕΚΚΛΗΣΙΩΝ ΒΡΙΘΟΥΝ ΑΝΤΙΚΑΝΟΝΙΚΟΤΗΤΩΝ
Παρεπιπτόντως. Αν κοσκινίσει κάποιος με την κρισάρα των Ιερών Κανόνων τα καταστατικά με τα οποία διοικούνται οι Ορθόδοξες Αυτοκέφαλες Εκκλησίες θα βρει αποθέματα αντικανονικών διατάξεων που θα φρίξει. Από αυθαιρεσία του Πρώτου, μέχρι διατάξεις που επιτρέπουν το μεταθετό και την ύπαρξη βοηθών επισκόπων και πάει λέγοντας.
ΠΛ
Keywords
Τυχαία Θέματα