Η ΦΩΤΙΑ ΤΗΣ ΜΑΤΑΙΟΔΟΞΙΑΣ !!! H αλλιώς όταν κάθε νοικοκυριό χρωστά 92.115 €

Τελικά ποιός πραγματικά κινδύνευε να “χρεοκοπήσει” ;;;

Λάζαρος Ελευθεριάδης

“Δεν γίνεται κανείς γελοίος με τις ιδιότητες που έχει, αλλά με τις ιδιότητες που προσποιείται ότι έχει”.
François de La Rochefoucauld ( 1613-1680 , Γάλλος συγγραφέας)

Το 1497 ο Τζιρόλαμο Σαβοναρόλα ή Ιερώνυμος Σαβοναρόλα και οι...
οπαδοί του, έκαψαν καθρέφτες, καλλυντικά, μουσικά όργανα, γυναικεία καπέλα, βιβλία αρχαίων συγγραφέων, πίνακες και γλυπτά, αντικείμενα τα οποία θεώρησαν ακατάλληλα για την “κουλτούρα” των κατοίκων της Φλωρεντίας, στην κεντρική πλατεία της Φλωρεντίας, στην
αποκαλούμενη "Φωτιά της ματαιοδοξίας".

Τον 14ο αιώνα η Φλωρεντία ήταν μια ηγεμονία όπου η τάξη των εμπόρων είχε το προβάδισμα στην άσκηση της πολιτικής εξουσίας.

Οι Μέδικοι, οι πρώτοι Τραπεζίτες, η φλωρεντινή οικογένεια των εμπόρων-Τραπεζιτών, απεδείχθησαν ικανοί διαχειριστές του χρήματος, δημιουργώντας με κέντρο την πόλη τους, το μεγαλύτερο τραπεζικό δίκτυο της Ευρώπης.

Ο Λαυρέντιος ο Μεγαλοπρεπής, γίνεται ο μαικήνας των τεχνών, αναθέτοντας σε ζωγράφους, γλύπτες, αρχιτέκτονες, συγγραφείς και ποιητές, έργα που εξυμνούν τη διακυβέρνησή του.Το παράδειγμά του ακολουθούν και άλλοι έμποροι αστοί, οι οποίοι χρηματοδοτούν την αναγεννησιακή τέχνη.

Για να μη διαλύσει την τράπεζα των Μεδίκων, εξ αιτίας της χρηματοδότησης των τεχνών, καταχράται χρήματα από το Ταμείο της Κοινότητας της Φλωρεντίας, υπέρ των απόρων κορασίδων. Είναι η χρονική στιγμή κατά την οποίαν, ο φραγκισκανός μοναχός Τζιρόλαμο Σαβοναρόλα αρχίζει να επιτίθεται με τα κηρύγματά του σε όλους τους εκπρόσωπους της εξουσίας, ειδικώτερα στον Πάπα και στους Μεδίκους. Μετά το 1494 πήρε την εξουσία από τους Μεδίκους.

Ο τόκος και το υπερβολικό κέρδος είναι αμαρτία για τους χριστιανούς.Έχουμε την εμφάνιση των πρώτων ενεχειροδανειστήριων, και την δημιουργία των Monti di Pieta.
Στον αντίποδα, της συσσώρευσης πλούτου, της στυγνής εκμετάλλευσης του ανθρώπου, βρίσκονται οι "αγώνες" των αγίων, όπως ο Αγιος Αντώνιος της Φλωρεντίας, που στα κηρύγματά τους, μιλάνε εναντίον της τοκογλυφίας, και της στυγνής εκμετάλλευσης ανθρώπου απο άνθρωπο.
Όταν κάποτε ρώτησαν τον Ηράκλειτο πώς γνωρίζει όσα γνωρίζει απάντησε: «ερεύνησα τον εαυτό μου»....

Η επιδίωξη για αναγνώριση, προκαλεί στην ψυχική ζωή ενός ανθρώπου, μια αυξημένη ένταση, μία αγωνία για την αναγνώριση των πράξεών του, η οποία επενεργεί με τέτοιο τρόπο, ούτως ώστε, ο άνθρωπος να συλλαμβάνει σαφέστερα τον σκοπό της δύναμης και της υπεροχής του και να αποβλέπει να τον εκπληρώσει.

Η ζωή του γίνεται αναμονή ενός μεγάλου θριάμβου. Ένας τέτοιος άνθρωπος γίνεται υποκειμενικός, γιατί χάνει τη συνάφεια με τη ζωή, γιατί πάντα ασχολείται με το ζήτημα, του τι είδους εντύπωση προξενεί και τι σκέπτονται οι άλλοι γι` αυτόν.

Η ελευθερία δράσης του σε όλες τις εκφάνσεις της ζωής, παρεμποδίζεται εξαιρετικά και εμφανίζει ένα χαρακτηριστικό γνώρισμα, τη ματαιοδοξία.

Εάν η μαται
Keywords
Αναζητήσεις
ιερονυμος σαβαναρολα, ιερωνυμος σαβοναρολα συρακουσες
Τυχαία Θέματα