Η Εθνική υπέταξε και τους Κροάτες και πέρασε στους 12 του Eurobasket

Μια μεγάλη νίκη δια χειρός Νίκου Ζήση έφερε την πρόκριση στη 12αδα του Ευρωμπάσκετ για την Εθνική μας ομάδα. Αν και «ίδρωσε» στο δεύτερο ημίχρονο, έδειξε ψυχραιμία και ότι διέθετε καθαρό μυαλό και αποφασιστηκότητα και επικράτησε της Κροατίας με 74-69, στο....
πέμπτο και τελευταίο παιχνίδι της πρώτης φάσης.
Πλέον, περιμένει το αποτέλεσμα της αναμέτρησης των Σκοπίων με τη Βοσνία, όπου με νίκη των πρώτων περνάμε ως
δεύτεροι και με νίκη των Βόσνιων κατακτάμε την κορυφή του Γ΄ ομίλου. Όπως και να έχει το πράγμα διασταυρωνόμαστε με τον όμιλο (Δ΄) των Ρωσίας, Σλοβενίας και του τρίτου που αναμένεται να φανεί μετά και το ματς της Ουκρανίας με το Βέλγιο (πιθανόν η Γεωργία).

Μπορεί από το +20 οι διεθνείς μας να δυσκολεύτηκαν από τη ζώνη των Κροατών, οι οποίοι μείωσαν και στους δύο πόντους, αλλά εκεί τόσο ο αρχηγός, Αντώνης Φώτσης (17π.), ο Γιάννης Μπουρούσης (11π.), ο Κώστας Βασιλειάδης (17π.), αλλά κυρίως ο εύστοχος στις κρίσιμες βολές Νίκος Ζήσης (9π.), έδειξαν ότι η Ελλάδα... δε μασάει τελικά και βάζει πλώρη για την οκτάδα πλέον. Ταυτόχρονα άφησε την Κροατία των Μπάρατς (14π.) και Πόποβιτς (14π.) να αγωνιά για τη δική της πρόκριση και να περιμένει το αποτέλεσμα του βραδινού ματς για να το μάθει.

Από την αρχή η Εθνική ομάδα έδειξε ότι θέλει να ελέγξει η ίδια την κατάσταση και έτσι μπήκε δυναμικά στο παιχνίδι. Με τον Φώτση να κάνει καλή δουλειά σε άμυνα και επίθεση, τον Καλάθη να δίνει ρυθμό και τον Ζήση να οργανώνει και να εκτελεί φτάσαμε γρήγορα στο 12-6 (6΄). Παράλληλα, μεγάλη βοήθεια στην άμυνα είχε από τον Μάικλ Μπράμος, αλλά και στα ριμπάουντ. Οι Κροάτες αντεπιτείθονταν με Πόποβιτς και Σίμον (18-13, 8΄), αλλά ο Βασιλειάδης (5π.) έδωσε ώθηση στην περιφέρεια και με την ομάδα να φτάνει στα 4/6 τρίποντα, φτάσαμε στο 25-13 της πρώτης περιόδου.

Οι συνεργασίες λειτουργούσαν πολύ καλά, ο Βασιλειάδης μοίραζε ασίστ και με τον Καϊμακόγλου να ευστοχεί η Ελλάδα έφτασε στο +14 (27-13, 12΄). Πέραν της περιφέρειαςόμως, η μπάλα άρχισε να πηγαίνει και στον Μπουρούση (29-17, 23΄), έτσι ο Βράνκοβιτς επανέφερε στο παρκέ τον Τόμιτς, ο οποίος όμως έχοντας μπλοκαριστεί καλά από τους διεθνείς δεν είχε επιδείξει πολλά. Με μπλοκ και πολλά ριμπάουντ και όντας και πιο εύστοχη στις βολές, η ομάδα μας διατηρούσε και ενίοτε αύξανε τη διαφορά, βγάζοντας και αιφνιδιασμούς (33-17, 15΄).

Ο γκαρντ της Μπιλμπάο είχε πάρει φόρα και κάθε φορά που του δινόταν η ευκαιρία «εκτελούσε» τους αντιπάλους από τη δεξιά πλευρά της άμυνας τους (36-17, 16΄). Ο Σίμον σημείωσε τον 9ο πόντο του με τρίποντο, το πρώτο της Κροατίας μετά από επτά άστοχες προσπάθειες (38-23, 17΄) και λίγο αργότερα ο σούπερ Βασιλειάδης (13π.) «απάντησε» από τα 8.30 μέτρα (43-25, 19΄). Παρότι στην επόμενη επίθεση αστόχησε, ένα ακόμη επιθετικό ριμπάουντ ήρθε να ανανεώσει το χρόνο, απέναντι στους Κροάτες, οι οποίοι τα είχαν βρει σκούρα και σκόραραν με το σταγονόμετρο, όντας άστοχοι από την περιφέρεια και με τους ψηλούς τους να πέφτουν πάνω στο τείχος της φροντ λάιν μα
Keywords
Τυχαία Θέματα