Η αποκλειστική αποκλειστική συνέντευξη του Ιωσήφ Ζησιάδη στην "Κυριακάτικη Δημοκρατία"...

Της Ουρανίας Γαλανού

"Κυριακάτικη Δημοκρατία"

"Οι τεχνοκράτες δεν μπορούν να δώσουν λύσεις!" τονίζει, αναφερόμενος στο νέο πρωθυπουργό Λ. Παπαδήμο και την κυβέρνηση, ο Έλληνας βουλευτής της Ελβετίας Ιωσήφ Ζησιάδης.

Σε αποκλειστική συνέντευξή του στην "Κυριακάτικη Δημοκρατία" ο κ. Ζησιάδης, ο οποίος ξεσήκωσε σάλο με τις δηλώσεις του για Έλληνες πολιτικούς που έχουν καταθέσεις στην Ελβετία, περνάει στην αντεπίθεση και καταγγέλλει όσους "στρουθοκαμηλίζουν και υποκρίνονται" ενώ εκφράζει τη δική
του ενόχληση για.........
τις αντιδράσεις που σημειώθηκαν την ώρα που "για τα ουσιαστικά θέματα διαφάνειας, ατιμωρησίας και καταπολέμησης της διαφθοράς κανείς δεν μιλάει".

Ο κ. Ζησιάδης, ο οποίος κλήθηκε να προσέλθει ενώπιον της αρμόδιας επιτροπής της Βουλής με αφορμή τις καταγγελίες του, δεν είναι άγνωστος στους Έλληνες βουλευτές. Έχει μακρόχρονη θητεία ως πρόεδρος της Ομάδας Φιλίας Ελβετίας - Ελλάδας έχοντας πραγματοποιήσει και πολλές επίσημες συναντήσεις με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Κάρολο Παπούλια, με τον οποίο έχουν μάλιστα κοινό τόπο καταγωγής την Ήπειρο.

55 ετών, γιος Ελλήνων μεταναστών που...
έφυγαν από την Κωνσταντινούπολη με τους διωγμούς του τουρκικού καθεστώτος, είναι ο πρώτος μετανάστης βουλευτής στην Ελβετία. Ανήκει στο Εργατικό Κόμμα, ωστόσο αυτό δεν στάθηκε εμπόδιο στο να αναλάβει το υπουργείο Δημόσιας Τάξης. Ο πατέρας του ήταν ωρολογοποιός που εργάστηκε σκληρά στην Ελβετία, όπως όλοι οι Έλληνες μετανάστες της εποχής. Σπούδασε Θεολογία στο Πανεπιστήμιο της Λοζάνης και έγινε ιερέας της προτεσταντικής εκκλησίας. Για πρώτη φορά Δημοτικός Σύμβουλος της Λοζάνης το 1989, διατέλεσε Νομαρχιακός Σύμβουλος και εξελέγη το 2009 βουλευτής με το κόμμα της Ευρωπαϊκής Αριστεράς "La Gauche".

Είναι δημότης Πάτμου και αγαπάει υπερβολικά, όπως όλοι οι Έλληνες μετανάστες, την Ελλάδα και το νησί της Αποκάλυψης. Έχει επίσης σημασία ότι συγκρούστηκε με τον επίσης ελληνικής καταγωγής ευρωβουλευτή των Φιλελεύθερων της Γερμανίας, Γ. Χατζημαρκάκη, που υποστηρίζει την επιβολή σκληρής λιτότητας στην Ελλάδα και του απηύθυνε σκληρή ανοικτή επιστολή επισημαίνοντας ότι "υπάρχουν ακόμη στην υφήλιο βουλευτές ελληνικής καταγωγής που ντρέπονται για την εικόνα που δίνετε για την Ελλάδα αυτή τη στιγμή".
Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της συνέντευξης:

Για ποιο λόγο κ. Ζησιάδη καταθέσατε την επίμαχη ερώτηση στη Βουλή της Ελβετίας για την φορολόγηση των κεφαλαίων από την Ελλάδα;

- Το έκανα διότι θωρώ άδικη την επίθεση που δέχεται η Ελλάδα από τις λεγόμενες αγορές, όπως και τα σκληρά οικονομικά μέτρα που έχουν παρθεί και θίγουν τους έλληνες πολίτες. Έτσι, με τη συζήτηση που είχε ανοίξει στην Ελλάδα αναφορικά με διαφυγή κεφαλαίων στην Ελβετία, θεώρησα καθήκον μου, λόγω και της ελληνικής καταγωγής μου, να καταθέσω ερώτηση προς την Υπουργό Οικονομικών της Ελβετίας, την κυρία Eveline Widmer-Schlumpf.

Τι σας απάντησε η υπουργός;

- Η επίσημη απάντηση της δόθηκε 14 Ιουνίου 2
Keywords
Τυχαία Θέματα