Η απελπισία βασιλεύει στα νοικοκυριά

Την πρώτη θέση στον τομέα της απαισιοδοξίας στην Ευρώπη καταλαμβάνουν οι Έλληνες, σύμφωνα με έρευνα του Ιδρύματος Οικονομικών και Βιομηχανικών Ερευνών (ΙΟΒΕ).
Από τα βασικά συμπεράσματα που προκύπτουν από την έρευνα, φαίνεται πως ο Ιούνιος ήταν ένας μήνας με πλήθος αρνητικών μηνυμάτων που....
«απογείωσαν» τη δυσπιστία των Ελλήνων για την αντιμετώπιση της οικονομικής κρίσης στη χώρα μας. Επιπλέον οι πολιτικές αναταράξεις έδωσαν μεγαλύτερες διαστάσεις στο αρνητικό κλίμα.

Ο δείκτης της καταναλωτικής εμπιστοσύνης τον Ιούνιο έφτασε το αρνητικό ρεκόρ του περσινού Δεκεμβρίου, δηλαδή
στις -75 μονάδες (από -68,5).

Το αυξανόμενο ποσοστό ανεργίας στον ιδιωτικό τομέα της οικονομίας δημιουργεί ακόμα μεγαλύτερη ανασφάλεια στα ελληνικά νοικοκυριά. Οι Έλληνες καταναλωτές παραμένουν οι πιο απαισιόδοξοι στην Ευρώπη, όπου οι μέσοι δείκτες καταναλωτικής εμπιστοσύνης διατηρούνται σχεδόν αμετάβλητοι τόσο στην ΕΕ όσο και την Ευρωζώνη (στις -11 και -9,8 μονάδες, αντίστοιχα). Από τις υπόλοιπες ευρωπαϊκές χώρες, σε έξι (Δανία, Γερμανία, Λουξεμβούργο, Ολλανδία, Φινλανδία, Σουηδία) καταγράφονται τον Ιούνιο θετικοί δείκτες.
Αναλυτικότερα:

Επιδεινώνονται οι ήδη πολύ δυσμενείς προβλέψεις για την οικονομική κατάσταση των νοικοκυριών.

Οι αρνητικές προβλέψεις των Ελλήνων καταναλωτών για την οικονομική κατάσταση του νοικοκυριού, τους προσεχείς 12 μήνες, διευρύνονται σημαντικά στη δυσμενέστερη επίδοση του τελευταίου πενταμήνου, με το σχετικό δείκτη να "κατρακυλά" στις -62,9 μονάδες από -55,5. Το ποσοστό των Ελλήνων καταναλωτών, που κρίνει ότι το επόμενο διάστημα η οικονομική κατάστασή του θα επιδεινωθεί ελαφρά ή αισθητά, αυξάνεται στο 76% από 69%, ενώ και πάλι μόλις ένα 5% αναμένει ελαφρά ή αισθητή βελτίωση. Οι σχετικοί δείκτες της ΕΕ και της Ευρωζώνης διαμορφώνονται αντίστοιχα στις -6,1 και -5,8 μονάδες.

Ακόμα δυσμενέστερες προβλέψεις των καταναλωτών για την οικονομική κατάσταση της χώρας.

Οι προβλέψεις των νοικοκυριών για την οικονομική κατάσταση της χώρας τους, το προσεχές 12μηνο, επιδεινώνονται, επίσης, τον Ιούνιο και διαμορφώνονται στις -72,7 μονάδες από -67,6. Το ποσοστό των καταναλωτών, που προβλέπουν μικρή ή μεγάλη επιδείνωση, επεκτείνεται στο 83% από 77%, ενώ το ποσοστό εκείνων, που αναμένει ελαφρά ή αισθητή βελτίωση, περιορίζεται στο 4% από 7%. Οι σχετικοί δείκτες σε ΕΕ και Ευρωζώνη παραμένουν στα ίδια επίπεδα, στις -13,1 και -11,1 μονάδες, αντίστοιχα.

Σε ιστορικά χαμηλά επίπεδα η πρόθεση για αποταμίευση.

Η εκ νέου υποχώρηση, για τέταρτο κατά σειρά μήνα, στην πρόθεση για αποταμίευση, τους προσεχείς 12 μήνες, φέρνει το σχετικό δείκτη σε νέα ιστορικά χαμηλά επίπεδα, στις -73,7 μονάδες από -66,4. Το συντριπτικό 87% από 83% των ελληνικών νοικοκυριών δεν θεωρεί πιθανή την αποταμίευση, το επόμενο 12μηνο, ενώ το 12% από 15% την κρίνει ως αρκετά ή πολύ πιθανή. Οι σχετικοί δείκτες σε ΕΕ και Ευρωζώνη επιδεινώνονται ελαφρά, στις -5,9 και -8,2 μονάδες, αντίστοιχα
Keywords
Τυχαία Θέματα