Γύρισε πίσω για την καρέκλα και για τα φουσκωμένα στοιχεία της ΕΛ.ΣΤΑΤ

Της Σοφίας Βούλτεψη

Είναι αδύνατον να δεχθούμε ότι ο πρωθυπουργός αντελήφθη την κρισιμότητα των στιγμών αφού είχε μπει στο αεροπλάνο και πετούσε ήδη με προορισμό τις Ηνωμένες Πολιτείες.

Είναι αδύνατον να δεχθούμε πως η εσπευσμένη επιστροφή του στην Αθήνα οφείλεται, όπως αφέθηκε να διαρρεύσει, στην....
κακή εξέλιξη του Eurogroup, που αναγγέλθηκε με πένθιμο ύφος από τον υπουργό των Οικονομικών το βράδυ της Παρασκευής, όταν,
με επιμελημένα βλοσυρό ύφος μας ανακοίνωσε πως «υπάρχει δυσπιστία».

(Αυτό άλλωστε δεν χρειαζόταν να μας το πει. Θα ήταν προτιμότερο να μας πει τι δεν έχει κάνει η κυβέρνηση, προκαλώντας αυτήν την εύλογη δυσπιστία).

Είναι αδύνατον να δεχθούμε όσα το βράδυ του Σαββάτου γνωστοποιήθηκαν με ανακοίνωση του γραφείου Τύπου του πρωθυπουργού, σύμφωνα με την οποία «επειδή η ερχόμενη εβδομάδα είναι ιδιαίτερα κρίσιμη για την εφαρμογή των αποφάσεων της 21ης Ιουλίου στην Ευρωζώνη και τις πρωτοβουλίες που πρέπει να αναλάβει η χώρα, ο Πρωθυπουργός, Γιώργος Α. Παπανδρέου, αποφάσισε να αναβάλει την προγραμματισμένη επίσκεψή του στις ΗΠΑ».

Είναι αδύνατον να δεχθούμε και την εξήγηση του κ. Βενιζέλου, σύμφωνα με την οποία «η κατάσταση είναι σοβαρή, υπό την έννοια ότι πρέπει να πάρουμε σοβαρές, οριστικές και πλήρεις αποφάσεις. Και για αυτό και ο Πρωθυπουργός αποφάσισε να μην πραγματοποιήσει την προγραμματισμένη επίσκεψή του στην Αμερική. Η παραμονή του στην Αθήνα, όπως και όλης της Κυβέρνησης, δεν οφείλεται στο γεγονός ότι υπάρχει οικονομικός κίνδυνος ή έκτακτο οικονομικό γεγονός αλλά στο ότι είναι τώρα η στιγμή να αναληφθούν όλες οι αναγκαίες, πολιτικές, νομοθετικές, οργανωτικές και διοικητικές πρωτοβουλίες, που θα βγάλουν οριστικά τη χώρα από αυτήν την ανακυκλούμενη πίεση…» και τα λοιπά και τα λοιπά.

Αν δεχθούμε όλες τις παραπάνω εξηγήσεις, τότε θα πρέπει να δεχθούμε ότι παίρνουν όλοι τους… ληγμένα!

Είναι αδιανόητο να πιστέψει κανείς πως ο πρωθυπουργός ανακάλυψε την κρισιμότητα των στιγμών εν πτήσει.

Είναι εκτός λογικής να σκεφθεί κανείς πως ανακάλυψε μέσα στο αεροπλάνο ότι πρέπει να ληφθούν «σοβαρές, οριστικές και πλήρεις αποφάσεις» και πως «είναι τώρα η στιγμή να αναληφθούν όλες οι αναγκαίες, πολιτικές, νομοθετικές, οργανωτικές και διοικητικές πρωτοβουλίες».

Είναι γελοίο να πιστέψουμε πως, αν και η αποχώρηση της τρόικας ήταν «συμφωνημένη και προγραμματισμένη», στο πλαίσιο «μεθόδου εργασίας» και αφού «ολοκληρώθηκε ένας κύκλος συνομιλιών» - αυτά δεν μας έλεγε ο κ. Βενιζέλος, διαψευδόμενος συνεχώς από όλους τους Ευρωπαίους; - ότι ο πρωθυπουργός δεν γνώριζε την πραγματικότητα: Ότι η τρόικα έχει φύγει και το κλίμα έχει επιδεινωθεί και η ατμόσφαιρα θα ήταν οπωσδήποτε βαριά στο Eurogroup.

Πολύ περισσότερο που η Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ θα διεξήγετο την επόμενη εβδομάδα (αυτή που ξεκινά σήμερα) και επομένως ο κ. Παπανδρέου μπορούσε μια χαρά να περιμένει να δει τι θα γινόταν στη συνεδρίαση του Eurogroup.

Keywords
Τυχαία Θέματα