Γιατί δίγλωσση ή πολύγλωσση προσχολική αγωγή στην μειονότητα της Θράκης;

1. Γιατί δίγλωσση ή πολύγλωσση προσχολική αγωγή στην μειονότητα της Θράκης;

Ασφαλώς, ένα τόσο σημαντικό ερώτημα με παιδαγωγικό και κοινωνιολογικό περιεχόμενο σε καμία περίπτωση δε θα μπορούσε μονολεκτικά να απαντηθεί.
Το πρόβλημα της εκπαίδευσης των μαθητών της μειονότητας όπως διαπιστώνεται στην πλειονότητά της , είναι η σχολική αποτυχία , με συνέπεια να μένουν άνεργοι ή να ασχολούνται με δευτερεύουσες δουλειές και να οδηγούνται στον αποκλεισμό από τον ευρύτερο κοινωνικό σύνολο.
Τα ανωτέρω επιβεβαιώνονται τόσο από πρόσφατες όσο και.....
από παλαιότερες έρευνες, οι οποίες
αποδίδουν την αιτία αποτυχίας τους στο γεγονός ότι οι μαθητές , στην πλειονότητά τους δεν κατέχουν σε ικανοποιητικό βαθμό ούτε τη μητρική ούτε και τη γλώσσα της χώρας , με συνέπεια να οδηγούνται στη σχολική αποτυχία, με ότι αυτό συνεπάγεται για την επαγγελματική τους αποκατάσταση και κοινωνική τους ένταξη .
Η απάντηση, επομένως, στο πρόβλημα της σχολικής αποτυχίας των παιδιών αυτών είναι η γλωσσική στήριξη από την προσχολική αγωγή, τόσο στη μητρική όσο και στην επίσημη γλώσσα, προκειμένου να είναι ικανά να παρακολουθήσουν αποτελεσματικά τα εκπαιδευτικό σύστημα της χώρας τους, όποια επιλογή και αν κάνουν.

2. Ο ρόλος της γλώσσας, των γλωσσών στην εκπαίδευση και στην κοινωνικοποίηση του ατόμου

Η γλώσσα, ως γνωστό, βρίσκεται σε στενή σχέση με την ψυχοσωματική και διανοητική εξέλιξη του ατόμου και αποτελεί το βασικό μηχανισμό που παρεμβάλλεται ανάμεσα στον άνθρωπο και στο περιβάλλον στην προσπάθεια κοινωνικοποίησής του, της γνωριμίας του δηλαδή και της αποδοχής των πολιτιστικών στοιχείων, των προτύπων σκέψης και δράσης, καθώς και του συστήματος αξιών μιας κοινωνίας. Επιπλέον, με τη γλώσσα κάθε άτομο προσπαθεί να επιβεβαιώσει τον εαυτό του και να διακριθεί στην κοινωνία, ενώ ανάλογα με το βαθμό κατοχής της και την επικοινωνιακή ικανότητα, το χώρο και τη στιγμή χρήσης της γλώσσας το άτομο επιδοκιμάζεται ή αποδοκιμάζεται στην κοινωνία.
Με βάση τις ανωτέρω παραδοχές γίνεται φανερό ότι το κάθε άτομο χωρίς αναπτυγμένη γλωσσική ικανότητα θα ήταν αδύνατο να αναπτύξει και να οργανώσει τις γνωστικές κατηγορίες με τις οποίες αντιλαμβάνεται και ερμηνεύει το περιβάλλον. Επίσης, αν η γλώσσα του μαθητή δεν συμπίπτει με αυτήν του σχολείου, υπάρχει δηλαδή ασυμμετρία, τότε οι δυνατότητες επικοινωνίας με το περιβάλλον του μειώνονται. Ακολούθως, αυτό έχει αρνητικές συνέπειες στη σχολική επίδοση και οδηγεί το μαθητή στη σχολική αποτυχία, με ότι συνεπάγεται για την επαγγελματική του αποκατάσταση και τη διεκδίκηση μιας θέσης στον κοινωνικό καταμερισμό εργασίας.

Επειδή όλες οι έρευνες έχουν αποδείξει ότι η πλειονότητα των παιδιών της μειονότητας υστερούν στη γλώσσα, με συνέπεια να οδηγούνται στη σχολική αποτυχία, αποτελεί πλέον στις μέρες κοινή παραδοχή ότι η ιδέα για δίγλωσση εκπαίδευση, μάλιστα, αρχομένης από την προσχολική ηλικία, είναι η πλέον κατάλληλη για αυτά τα παιδιά, ώστε οι μαθητές να καλύψουν τα ελλείμματα στη γλ
Keywords
Τυχαία Θέματα