ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΗ ΠΡΟΠΑΓΑΝΔΑ ΓΥΡΩ ΑΠΟ ΤΟ ΔΗΜΟΨΗΦΙΣΜΑ

"Δημοψήφισμα είναι μια διαδικασία άμεσης ψηφοφορίας ολόκληρου του εκλογικού σώματος, προκειμένου να επικυρωθεί ή να απορριφθεί μια πρόταση που έχει ιδιαίτερη σημασία για ένα κράτος.
Δημοψηφίσματα διοργανώνονται συνήθως για σημαντικά ζητήματα, όπως για την υιοθέτηση νέου Συντάγματος, την επικύρωση νέας Συνθήκης, κ.λπ.
Σε πολλές χώρες τα .....
δημοψηφίσματα αποτελούν συνήθη πρακτική, διοργανώνονται εύκολα, με πρόταση βουλευτών ή συλλογή υπογραφών, σε τοπικό ή εθνικό επίπεδο."
(wikipedia)


Αναρωτηθήκατε ποτέ, για ποιο λόγο, στη χώρα στην οποία γεννήθηκε η δημοκρατία,
έχει να γίνει δημοψήφισμα από το 1946; Γιατί δεν προβλέπεται από το σύνταγμα μας κανένας άλλος τρόπος πρόκλησης δημοψηφίσματος εκτός από αίτημα δημοψηφίσματος που πρέπει να υποβάλλουν 151 βουλευτές, το οποίο θα πρέπει να υπερψηφίσουν τα δύο τρίτα (2/3) της βουλής; Γιατί δεν προβλέπεται διενέργεια δημοψηφίσματος με συλλογή υπογραφών; Γιατί δημοψήφισμα στην Ελλάδα, μπορεί να γίνει ΜΟΝΟ όταν και εφόσον το επιθυμήσει η κυβέρνηση; (αφού πρέπει να εγκρίνουν τα 2/3 της βουλής). Γιατί κανένας άλλος τρόπος δεν προβλέπεται από το σύνταγμα;

Ερευνώντας τους πιθανούς λόγους για τους οποίους οι κυβερνώντες δεν διενεργούν ποτέ δημοψήφισμα, και δε μας ρωτάνε ποτέ πριν πάρουν μια τεράστιας σημασίας για την μοίρα μας απόφαση, καταλήγουμε σε δυο πιθανές απαντήσεις , ότι αυτό γίνεται είτε επειδή μας θεωρούν ανίκανους, είτε επειδή μας θεωρούν ιδιοκτησία τους. Και στις δυο περιπτώσεις, κατώτερους από τους ίδιους.


Οταν άκουσα ότι ο τρισμέγιστος δημοκράτης πρωθυπουργός μας θα διενεργήσει δημοψήφισμα, παρά το γεγονός ότι θα έπρεπε να χαρώ (αφού πιστεύω στην τεράστια δύναμη του δημοψηφίσματος), προβληματίστηκα. Με ιδιαίτερη καχυποψία ομολογώ προσπάθησα να σκεφτώ έναν λόγο για τον οποίο, μια κυβέρνηση που έχει αποθρασυνθεί τόσο πολύ ώστε να ξεπουλάει απροκάλυπτα τη γη, τις ζωές και την αξιοπρέπεια ενός ολόκληρου λαού να διενεργήσει δημοψήφισμα, ειδικά τώρα, που η "αγανάκτιση" του κόσμου εκτονώθηκε τόσο έντεχνα στις πλατείες και κανείς δεν φωνάζει πια για όσα γίνονται. Εναν λόγο για τον οποίο μια κυβέρνηση που μας έσυρε στο ΔΝΤ χωρίς δημοψήφισμα, υπέγραψε το μνημόνιο χωρίς δημοψήφισμα, υπέγραψε το μεσοπρόθεσμο χωρίς δημοψήφισμα, άλλαξε τον μεταναστευτικό νόμο χωρίς δημοψήφισμα και έλαβε γενικά αποφάσεις τεράστιας σημασίας για τη χώρα μας χωρίς δημοψήφισμα, τώρα θέλει να κάνει δημοψήφισμα;

Προσπάθησα να απαντήσω στην παραπάνω ερώτηση καλοπροαίρετα, αλλά δεν τα κατάφερα.Το μόνο που μπορώ να σκεφτώ είναι ότι ο τρισμέγιστος δημοκράτης πρωθυπουργός μας θέλει να κάψει το τελευταίο μας χαρτί. Το δημοψήφισμα.


Η πρόσφατη εμπειρία των αγανακτισμένων, απέδειξε ότι ο Ελληνικός λαός, παρ' όλο που αυτό δεν είναι αποκλειστικό του προνόμιο, δεν έχει την απαιτούμενη γενική και πολιτική παιδεία για να ασκήσει "άμεση" δημοκρατία, όχι τουλάχιστον όπως την εννοούν οι αγανακτισμένοι. Αυτό φάνηκε στις συνελεύσεις που έμοι
Keywords
Τυχαία Θέματα