Για τη δανειακή σύμβαση και τη ψήφο εμπιστοσύνης

1. Είπε ο κ Σαμαράς, αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης, ότι η σύμβαση δανεισμού δε χρειάζεται καν να επικυρωθεί από τη Βουλή.

Ερωτήσεις :

- μπορεί η κυβέρνηση να εκτελέσει διατάξεις που δεν.....
αποτελούν νόμος του κράτους; Ποιο ακριβώς τμήμα της κυβέρνησης δεν αποτελεί εκτελεστική εξουσία και μπορεί να το πράξει;
- εάν οι διεθνείς δανειακές συμβάσεις δε χρειάζονται επικύρωση από τη Βουλή
ώστε να γίνουν νόμος πριν εκτελεστούν, μέχρι τώρα γιατί έλεγε ο κ Σαμαράς ότι η ΝΔ δε πρόκειται να τη ψηφίσει, σα να είχε σημασία δηλαδή η πράξη αυτή;

2. Είπε ο κ Σαμαράς, αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης, ότι έτσι όπως ήρθαν τα πράγματα, η ΝΔ θα επικυρώσει τη καινούργια σύμβαση δανεισμού

Τι σημαίνει αυτό ;

- ότι δεσμεύτηκε να την επικυρώσει παρότι δεν την είδε και δε ξέρει το περιεχόμενό της. Έδωσε δηλαδή εν λευκώ ψήφο εμπιστοσύνης στα άτομα που θα τη συντάξουν και τα οποία άτομα τώρα, μπορούν άνετα να περάσουν μέσω της σύμβασης ότι επιθυμούν.
- ότι θεωρεί πως η Σύμβαση πρέπει να επικυρωθεί από την Βουλή και ότι δεν αρκεί αυτή η επικύρωση να γίνει από τη απόλυτη πλειοψηφία των βουλευτών, αλλά από την ενισχυμένη πλειοψηφία 180 βουλευτών (βλπ πιο κάτω το αρθ 28 του Συντάγματος) .

3. Λένε διάφοροι ότι με την ένταξή της στην ΕΕ και στην ευρωζώνη, η Ελλάδα παραχώρησε ήδη μέρος της εθνικής της κυριαρχίας και έτσι είμαστε γραφικοί όλοι αυτοί οι οποίοι ισχυριζόμαστε ότι κατά παράβαση του Συντάγματος έγινε μέσω της δανειακής σύμβασης παραχώρηση εθνικής κυριαρχίας.

Επειδή είμαι μία από αυτούς τους γραφικούς, απαντώ:

Βάση του Συντάγματος (αρθ 28) με σκοπό τη συμμετοχή της Χώρας στις διαδικασίες της ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης, δίνονται αυτές οι δυνατότητες :
α) για να εξυπηρετηθεί σπουδαίο εθνικό συμφέρον και να προαχθεί η συνεργασία με άλλα κράτη, μπορεί να αναγνωρισθούν, με συνθήκη ή συμφωνία, σε όργανα διεθνών οργανισμών αρμοδιότητες που προβλέπονται από το Σύνταγμα. Για την ψήφιση νόμου που κυρώνει αυτή τη συνθήκη ή συμφωνία απαιτείται πλειοψηφία των τριών πέμπτων του όλου αριθμού των βουλευτών.
β) Η Ελλάδα προβαίνει ελεύθερα, με νόμο που ψηφίζεται από την απόλυτη πλειοψηφία του όλου αριθμού των βουλευτών, σε περιορισμούς ως προς την άσκηση της εθνικής κυριαρχίας της, εφόσον αυτό υπαγορεύεται από σπουδαίο εθνικό συμφέρον, δεν θίγει τα δικαιώματα του ανθρώπου και τις βάσεις του δημοκρατικού πολιτεύματος και γίνεται με βάση τις αρχές της ισότητας και με τον όρο της αμοιβαιότητας.

Μόνο που στη περίπτωσή μας, η Δανειακή Σύμβαση δεν έγινε για να προαχθεί η συνεργασία της Ελλάδας με άλλα κράτη και με αυτήν παραχωρήθηκε εθνική κυριαρχία όχι για την συμμετοχή της Χώρας στις διαδικασίες της ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης αλλά για 110 δις ευρώ. Έπειτα, αυτή η " ανταλλαγή " έγινε χωρίς άδεια της Βουλής, κατά παράβαση δικαιωμάτων του ανθρώπου και τις βάσεις του δημοκρατικού πολιτεύματος, χωρίς να τηρηθούν οι αρχές της ισότητας μεταξύ τω
Keywords
Τυχαία Θέματα