Γ. Παπακωνσταντίνου: "Eμείς κυβερνάμε, δεν κυβερνάει ο κ. Σαμαράς"

Ιδιαιτέρως αποκαλυπτικός ήταν πριν από ένα μήνα ο τότε υπουργός των Οικονομικών, κ. Γιώργος Παπακωνσταντίνου σε ό,τι αφορά την αναγκαιότητα αποδοχής του περιεχομένου του μεσοπρόθεσμου προγράμματος από την αντιπολίτευση, σε συνέντευξή του πριν από ένα μήνα στην εκπομπή «νέοι Φάκελοι» και στο δημοσιογράφο, κ. Αλέξη Παπαχελά.
«Δεν νομίζω πως τίθεται ζήτημα κ. Παπαχελά ως προϋπόθεση για την εκταμίευση του δανείου να.....
υπάρχει η συνυπογραφή
της αντιπολίτευσης, όπως έγινε στην Πορτογαλία, όπου εκεί σας θυμίζω ότι ήταν σε προεκλογική περίοδο και η διαπραγμάτευση έγινε με την Κυβέρνηση, αλλά και με την αντιπολίτευση και υπήρχε επιστολή του ηγέτη της αντιπολίτευσης που έλεγε, ότι εγώ στηρίζω αυτές τις πολιτικές», υπογράμμισε. Συμπλήρωσε μάλιστα, πως «δεν είμαστε σ' αυτή την κατάσταση και ελπίζω και πιστεύω ότι δεν θα είμαστε. Άρα, λοιπόν, εμείς θα αναλάβουμε τις ευθύνες μας, γιατί εμείς κυβερνάμε, δεν κυβερνάει ο κ. Σαμαράς. Σ' εμάς έλαχε ο κλήρος να βγάλουμε τη χώρα απ' αυτή τη δυσκολία. Και από εκεί και πέρα όμως και η αντιπολίτευση πάντα μέσα στο συνταγματικό πλαίσιο το τι σημαίνει Κυβέρνηση και τι σημαίνει αντιπολίτευση, δεν πάει να πει ότι δεν μπορούμε να συνεννοηθούμε σε κάποια πράγματα, θα πάρει κι αυτή τις ευθύνες της.
Στη συνέχεια ομολογία της αποτυχίας τόσο προσωπικής, όσο και συλλογικής, συνιστούν οι δηλώσεις του στην ίδια εκπομπή. «Είπα ότι αν χρειαστεί να έρθουν νέα μέτρα ίσως να είναι ένας άλλος Υπουργός ο οποίος να το κάνει. Η απάντηση είναι πάρα πολύ απλή. Όλοι έχουν τα όριά τους. Είναι το τέταρτο πακέτο μέτρων το οποίο φέρνουμε. Θεωρώ ότι με αυτό το πακέτο και με τα χρήματα τα οποία πήραμε, η Ελλάδα έχει μια μοναδική ευκαιρία να κάνει μεγάλες αλλαγές, να μειώσει το έλλειμμα του προϋπολογισμού και να αλλάξει κάποια πράγματα για πάντα. Θεωρώ ότι θα κριθούμε όλοι μας απ' την υλοποίηση αυτού του πακέτου και εγώ πρώτος. Με την έννοια ότι ένα πολύ μεγάλο μέρος απ' αυτό έχει να κάνει με το Υπουργείο Οικονομικών. Εάν χρειαστεί να πάρουμε νέα μέτρα, θα σημαίνει ότι εγώ έχω αποτύχει».

Ο τέως τσάρος της ελληνικής οικονομίας, όμως, επεκτείνεται ακόμη περισσότερο, λέγοντας πως ακόμη και αλλάξει οη πολιτική ηγεσία του υπουργείου Οικονομιών, τότε δεν υπάρχουν τα περιθώρια αλλαγής της ακολουθούμενης πολιτικής.

«Καταρχάς να κάνω μια ρητορική ερώτηση. Ωραία. Έστω ότι εγώ φεύγω αύριο το πρωί. Και λοιπόν; Θα υπάρχει μια άλλη οικονομική πολιτική; Αυτός ο οποίος θα με αντικαταστήσει, θα κάνει μια διαφορετική πολιτική; Υπάρχει περιθώριο για μια άλλη οικονομική πολιτική; Το ζήτημα, το πρόβλημα αυτή τη στιγμή είναι ο Παπακωνσταντίνου; Αυτό είναι το πρόβλημα; Εγώ να σας πω και κάτι άλλο. Αν αύριο το πρωί ερχόταν ο κ. Σαμαράς στην κυβέρνηση και υπήρχε ένας Υπουργός Οικονομικών από το κόμμα της Νέας Δημοκρατίας, υπάρχει άνθρωπος ο οποίος νομίζει ότι θα έκανε, είχε το περιθώριο να κάνει μια διαφορετική οικονομική πολιτική; Γιατί νομίζω πως η συζήτηση για το αν... Η συζήτηση για το αν θα μείνει ή θα αλλάξει ο Παπακωνσταν
Keywords
Τυχαία Θέματα