Φορολογικό Νομοσχέδιο για την Τροπολογία της ρύθμισης Ασφαλιστικών οφειλών

Εισήγηση ΝΙΚΟΥ ΝΙΚΟΛΟΠΟΥΛΟΥ Βουλευτή Αχαίας στην Βουλή

Κυρίες και Κύριοι Συνάδελφοι,

Έχει καταστεί σε όλους σαφές ότι, το ζητούμενο της ενίσχυσης των εσόδων των Ασφαλιστικών Ταμείων, απαιτεί άμεσες και ξεκάθαρες ενέργειες, χωρίς παλινωδίες και διγλωσσίες.
Το μήνυμα των συνεχών και επαναλαμβανόμενων ρυθμίσεων των Οφειλόμενων Ασφαλιστικών Εισφορών, θα πρέπει επιτέλους να πάψει να εκπέμπεται από την Κυβέρνηση. Πώς είναι δυνατό άλλωστε, να...
τελεσφορήσει ένα μέτρο, το οποίο από έσχατη λύση
έχει γίνει κεντρικός φορέας είσπραξης.
Οι συνεχείς ρυθμίσεις οφειλών έχουν δημιουργήσει, σήμερα, στην Αγορά ένα νοσηρό περιβάλλον στο οποίο δημιουργείται ισχυρό κίνητρο καθυστέρησης των καταβολών τους, για σημαντική μερίδα επιχειρήσεων και ελεύθερων επαγγελματιών.

Ταυτόχρονα, η απουσία εισπρακτικών μηχανισμών και η έλλειψη πραγματικών κινήτρων "σκοτώνουν" κυριολεκτικά τα έσοδα των Ασφαλιστικών Ταμείων. Το ζήσαμε, το διαπιστώσαμε το μετρήσαμε και στις δυο τελευταίες ρυθμίσεις που έκανε η Κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ στο ΙΚΑ. Πενιχρά έσοδα και μεγάλη ζημιά στη ροή των καταβολών των εισφορών.

Το μέτρο των Ρυθμίσεων είναι ένα εργαλείο που μπορεί να αποδώσει μόνο εφόσον χρησιμοποιηθεί στοχευμένα, ώστε να βοηθήσει εκείνους τους επιχειρηματίες που πραγματικά αντιμετωπίζουν πολύ σοβαρά προβλήματα, λόγω της οικονομικής κρίσης που βιώνει η χώρα μας. Σε κάθε περίπτωση θέλουμε να τονίσουμε ότι, αυτό που πραγματικά έχουν ανάγκη οι Επιχειρήσεις σήμερα είναι: ένεση ρευστότητας, τόνωση της αγοράς και αναπτυξιακή πνοή, σε πλαίσιο άμεσων δράσεων.

Κυρίες και Κύριοι Συνάδελφοι,
Η ρύθμιση αυτή αποδεικνύει την αποτυχία του θεσμού της Ειδικής Επιτροπής Εσόδων που δημιούργησε ο Ασφαλιστικός Νόμος Λοβέρδου στο Υπουργείο Εργασίας. Πρόκειται για μια επιτροπή που έχει ουσιαστικά πάψει να λειτουργεί μετά από τρείς μόλις συνεδριάσεις. Η τροπολογία που συζητούμε θεσπίζει τη δυνατότητα ρύθμισης και τμηματικής εξόφλησης των οφειλομένων ασφαλιστικών εισφορών, υπό την προϋπόθεση ότι από τις 1-1-2011 υπάρχει κανονική καταβολή των τρεχουσών ασφαλιστικών εισφορών.
Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι η παρεχόμενη διευκόλυνση εξόφλησης οφειλών ήταν περισσότερο από αναγκαία στην παρούσα οικονομική φάση. Δυστυχώς όμως, η δυνατότητα αυτή δεν δόθηκε στις τεχνικές εταιρείες, αφού η κατηγορία με ρητή διάταξη εξαιρέθηκε.

Έτσι λοιπόν, δημιουργείται το ακόλουθο παράδοξο: για να εισπράξει μία Τεχνική Εταιρία, από το Δημόσιο οποιοδήποτε ποσόν από τα οφειλόμενα, πρέπει να έχει εξοφληθεί (και όχι μόνο διακανονίσει όπως συμβαίνει με όλες τις άλλες κατηγορίες επιχειρήσεων), όλες οι ασφαλιστικές της εισφορές.
Κανείς φυσικά, δεν είναι σε θέση να κατανοήσει την πολιτική «δύο μέτρων και δύο σταθμών», που εφαρμόζεται, εκτός ίσως από την Κυβέρνηση που το εισηγείται και για μία ακόμα φορά θα πρέπει να δώσει ξεκάθαρες εξηγήσεις...
...Να εξηγήσει δηλαδή, γιατί οδηγεί χιλιάδες εργαζόμενους στην ανεργία και απειλεί με λουκέτα υγ
Keywords
Τυχαία Θέματα