Φορολογικό.. για ρεκόρ γκίνες. Το αλλαξαν 17φορές σε δυο χρονια.

Ένας από τους κυριότερους παράγοντες που οδήγησε την χώρα μας στην οικονομική κρίση ήταν η φοροδιαφυγή. Παρά τις όποιες προσπάθειες της πολιτείας δεν έγινε κατορθωτό να περιορισθεί η ένταση της. Η φοροδιαφυγή, εάν και δεν έχει μετρηθεί επιστημονικά, θεωρείται ότι υπερβαίνει το 30% του ΑΕΠ.
Παράλληλα, τα τελευταία χρόνια αναπτύχθηκε ένα τεράστιο κράτος στο οποίο βασίλευε η γραφειοκρατία, η χαμηλή παραγωγικότητα του Δημοσίου τομέα, η σπατάλη και η έλλειψη στρατηγικής που σε συνδυασμό με τη....
φοροδιαφυγή επέφεραν το μεγάλο δημοσιονομικό
μας πρόβλημα.
Η υστέρηση που παρατηρείται στα δημόσια έσοδα παρά τις αυξήσεις στους άμεσους και έμμεσους φόρους οφείλεται σε μεγάλο βαθμό στην συρρίκνωση της οικονομίας.
Από τη άλλη στην περίπτωση που δεν υπάρξει ανάπτυξη δεν μπορεί να επέλθει δημοσιονομική ισορροπία.
Βασική προϋπόθεση η πραγματική συνεργασία δημόσιου και ιδιωτικού τομέα, ώστε να κινητοποιηθούν όλοι οι συντελεστές παραγωγής.
Η ηγεσία του Υπουργείου Οικονομικών πρέπει επιτέλους να διαμορφώσει μια αποτελεσματική Φορολογική Διοίκηση που θα συμβάλλει αποφασιστικά στη μείωση των ελλειμμάτων και του δημόσιου χρέους ,θα χαρακτηρίζεται από δικαιοσύνη και συνέπεια, θα είναι φιλική προς τους πολίτες και τους επενδυτές (Έλληνες και ξένους) και θα προάγει την παραγωγικότητα, την ανάπτυξη και την ανταγωνιστικότητα της οικονομίας.
Η Φορολογική Διοίκηση δεν είναι ούτε φιλική ούτε παραγωγική, όταν αλλάζει (με ρυθμούς άξιους να καταγραφούν στο βιβλίο Γκίνες) τα νομοσχέδια.
Το νέο φορολογικό νομοσχέδιο πρέπει να στοχεύει:
- Να περιορίσει δραστικά τη φοροδιαφυγή και την παραοικονομία,
- Να ενισχύσει την εθελουσία φορολογική συμμόρφωση και να μειώσει το κόστος για τους φορολογούμενους,
- Να εξαλείψει τη διαφθορά ώστε να αποκαταστήσει την αξιοπιστία των φορολογικών αρχών και την εμπιστοσύνη των φορολογούμενων,
- Να βελτιώσει αποφασιστικά την αποτελεσματικότητα στην είσπραξη των φορολογικών εσόδων,
- Να υποστηρίζει την αναδιανεμητική και αναπτυξιακή διάσταση του Εθνικού Φορολογικού Συστήματος.
- Να πείσει τον Έλληνα φορολογούμενο, πως κάθε ευρώ που καταβάλλει στο δημόσιο επιστρέφει άμεσα στην κοινωνία και έμμεσα στον ίδιο.
Για την επίτευξη του επιδιωκόμενου στόχου απαιτείται η χρήση σύγχρονων τεχνολογιών, διεθνώς αποδεκτών πρακτικών και ορθολογικών φορολογικών διαδικασιών, ώστε να ελαχιστο­ποιηθεί το διοικητικό κόστος και η ταλαιπωρία των φορολογουμένων που δυστυχως είναι αυτοι που πληρωνουν συνηθως τα..σπασμενα.. Παράλληλα με τη σταδιακή μείωση των φορολογικών συντελεστών μπορούν να αυξηθούν οι επενδύσεις και η παραγωγικότητα. Σε κάθε περίπτωση, οι αποφάσεις πρέπει να είναι σοβαρές, οριστικές και υπεύθυνες ώστε να σηκώσουν το βάρος μιας αργής αλλά σταθερής αναπτυξιακής πορείας και να μην αποτελούν πυροτεχνήματα εντυπωσιασμού που τελικά επιβαρύνουν τον ήδη κουρασμένο, δικαίως αγανακτισμένο και απογοητευμένο έλληνα φορολογούμενο.
Keywords
Τυχαία Θέματα