Εξετάζεται το ενδεχόμενο μείωσης του ΦΠΑ

Η αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής και η ενίσχυση των φορολογικών εσόδων βρίσκονται ψηλά στην ατζέντα του διαλόγου, αφού η τρόικα πιέζει ασφυκτικά και διαπιστώνει σοβαρές καθυστερήσεις και αρρυθμίες.

Στο πλαίσιο αυτό το υπουργείο Οικονομικών προωθεί ένα σχέδιο για.....
την άμεση είσπραξη του ΦΠΑ.

Το μέτρο θα περιληφθεί στο νέο φορολογικό νομοσχέδιο και προβλέπει την καθιέρωση ενός ειδικού τραπεζικού λογαριασμού για κάθε επιτηδευματία
ο οποίος θα «κινείται» αποκλειστικά και μόνο για τις εισπράξεις και πληρωμές ΦΠΑ. Στόχος του οικονομικού επιτελείου είναι ο ΦΠΑ να εξοφλείται στην ώρα του. Σύμφωνα με πληροφορίες, το σχέδιο προβλέπει ότι:

1. Όλοι οι επιτηδευματίες (φυσικά και νομικά πρόσωπα) θα υποχρεωθούν να τηρούν ειδικό τραπεζικό λογαριασμό ΦΠΑ.

2. Όλες οι συναλλαγές ιδιωτών με επιχειρήσεις εφόσον υπερβαίνουν το ποσό των 1.500 ευρώ θα εξοφλούνται μέσω τραπεζών (με χρεωστικές ή πιστωτικές κάρτες).

3. Ο επιτηδευματίας με την υποβολή της περιοδικής δήλωσης ΦΠΑ θα καταβάλει στον ειδικό τραπεζικό λογαριασμό ΦΠΑ, το ποσό του φόρου που θα πρέπει να αποδώσει στο Δημόσιο για τις συναλλαγές που πραγματοποίησε τον προηγούμενο μήνα ή το προηγούμενο τρίμηνο.

4. Ο ΦΠΑ τιμολογίων που εκδίδονται για συναλλαγές μεταξύ επιτηδευματιών δεν θα αποτελεί προϊόν διακανονισμού. Συγκεκριμένα δεν θα επιτρέπεται να συμπεριλαμβάνεται η αξία του ΦΠΑ σε οποιονδήποτε διακανονισμό εξόφλησης του τιμολογίου (επιταγές, συναλλαγματικές κ.λπ.). Ο λήπτης του φορολογικού στοιχείου θα είναι υποχρεωμένος να καταθέσει το ΦΠΑ της συναλλαγής αυτής στον ειδικό επαγγελματικό λογαριασμό του εκδότη σε μικρό χρονικό διάστημα από την έκδοση του τιμολογίου. Σε περίπτωση καθυστέρησης πληρωμής του ΦΠΑ θα επιβάλλονται πρόστιμα. Έτσι και οι επιχειρήσεις θα μπορούν να είναι εντάξει με τις υποχρεώσεις τους και δεν θα υπάρχουν απώλειες ΦΠΑ από το κράτος. Βέβαια το σχέδιο αυτό προϋποθέτει την άμεση διαβίβαση των φορολογικών στοιχείων. Από τη στιγμή που θα εκδίδεται το τιμολόγιο, η τράπεζα θα λαμβάνει γνώση και θα δεσμεύει ποσό που αντιστοιχεί στο ΦΠΑ από τον προσωπικό λογαριασμό του εκδότη και θα το μεταφέρει στον ειδικό λογαριασμό ΦΠΑ. Για παράδειγμα, ένας έμπορος αγοράζει από τον προμηθευτή του εμπόρευμα αξίας 30.000 ευρώ και συμφωνούν η εξόφληση να γίνει με εξάμηνες επιταγές. Στην περίπτωση αυτή, ο έμπορος μέσω του τραπεζικού λογαριασμού θα είναι υποχρεωμένος να πληρώσει απευθείας ολόκληρο το ποσό του ΦΠΑ της συναλλαγής που είχε με τον προμηθευτή του. Ετσι με τον τρόπο αυτό δεν θα υπάρχει καθυστέρηση στην εξόφληση του ΦΠΑ και το Δημόσιο θα εισπράττει εγκαίρως το φόρο.

Παράλληλα, ο υπουργός Οικονομικών προτίθεται άμεσα να ξεκινήσει ένα διακομματικό διάλογο για όλα σχεδόν τα θέματα που άπτονται των φορολογικών θεμάτων, προκειμένου το νέο φορολογικό νομοσχέδιο να αποτελεί αποτέλεσμα ομοφωνίας των πολιτικών κομμάτων που συνθέτουν την παρούσα κυβέρνηση, καθώς κρίνεται πως είναι εξαιρετικά δύσκολο έως απίθανο, οι προτάσεις του υπου
Keywords
Τυχαία Θέματα