Ευρώ ή δραχμή το δίλημμα των εκλογών για τους Ευρωπαίους

Χρήστος Δεμέτης

Πρώτο θέμα για τα υψηλά στελέχη της ΕΕ και του ΔΝΤ έχει γίνει η αποτυχία σχηματισμού κυβέρνησης στην Ελλάδα.
Το "ναυάγιο" σχηματισμού κυβέρνησης, συνοδεύτηκε από εκτενή σχόλια από υψηλά στελέχη της ΕΕ και του ΔΝΤ, οι περισσότεροι εκ των οποίων προειδοποιούν για την επόμενη μέρα, για την.....
πολιτική αστάθεια, και για τους κινδύνους εξόδου της χώρας από την Ευρωζώνη.
Λαγκάρντ:
Ανυπολόγιστες οι συνέπειες αν η Ελλάδα βγει από την Ευρωζώνη
Η επικεφαλής του ΔΝΤ ήταν και η πρώτη που έκανε δηλώσεις. Παραδέχτηκε ότι η κατάσταση είναι εξαιρετικά σοβαρή και δήλωσε ότι ελπίζει πως η Ελλάδα δεν θα εγκαταλείψει το ευρώ. Συμπλήρωσε πάντως ότι "πρέπει να είμαστε τεχνικώς έτοιμοι για κάτι τέτοιο".
Προειδοποίησε όμως ότι η έξοδος της Ελλάδας από την Ευρωζώνη θα ήταν "αρκετά ακατάστατη", καθώς, όπως είπε, οι πλήρεις συνέπειες είναι δύσκολο να υπολογιστούν.
Σόιμπλε: Οι επόμενες εκλογές θα κρίνουν αν η Ελλάδα θα μείνει στο ευρώ
Νωρίτερα, ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε έθεσε το δίλημμα των εκλογών με τον ίδιο τρόπο που είχε τεθεί το φθινόπωρο όταν ο Γιώργος Παπανδρέου είχε προσπαθήσει να φέρει σε δημοψήφισμα τα μέτρα. Ο κ. Σόιμπλε είπε ότι οι εκλογές θα κρίνουν την παραμονή ή όχι της Ελλάδας στο ευρώ.
Ο ίδιος άλλωστε δήλωσε, πως "το πρόγραμμα προσαρμογής που έχει συσταθεί για την σταθεροποίηση του χρέους στην Ελλάδα δεν είναι υπό συζήτηση".
"Χθες στην συνάντηση των Υπουργών Οικονομικών στις Βρυξέλλες, δεν συζητήθηκε το κατά πόσο μπορεί να αλλάξει η "αρχιτεκτονική" του προγράμματος", δήλωσε σε δημοσιογράφους μετά το σημερινό Ecofin. Το πολιτικό αδιέξοδο καθιστά την οικονομική κατάσταση στην Ελλάδα "δύσκολη", επεσήμανε ο Σόιμπλε.
"Οι εταίροι της Ελλάδας στην ΕΕ μπορούν να περιμένουν μόνο το αποτέλεσμα της πολιτικής διαδικασίας", είπε χαρακτηριστικά.
Ολάντ: Επιστροφή στην ανάπτυξη
Λίγα λεπτά πριν αναχωρήσει για το Βερολίνο, για την προγραμματισμένη συνάντηση με την Άγκελα Μέρκελ, ο νέος πρόεδρος της Γαλλίας Φρανσουά Ολάντ, έκανε την εξής δήλωση στο κανάλι TF1:
"Ανεβαίνω στο αεροπλάνο για να συναντήσω την Γερμανίδα Καγκελάριο σκοπεύοντας να της πω αυτό που σκέφτομαι, για τη σοβαρότητα της κατάστασης. Να συζητήσω μαζί της για το τι θα μπορούσαμε να κάνουμε για να βρούμε από κοινού λύσεις, ώστε να μην θεωρείται η λιτότητα ως κάτι μοιραίο, για να επιστρέψει η ανάπτυξη και για να δείξουμε μεγαλύτερη αλληλεγγύη στην ανησυχία που μας δημιουργεί η κατάσταση στην Ελλάδα".
Το γεγονός ότι επισκέπτεται την Γερμανίδα Καγκελάριο την ίδια μέρα της ορκωμοσίας του, ερμηνεύεται από τους πολιτικούς και οικονομικούς αναλυτές ως ενδεικτικό "του επείγοντος" με το οποίο αξιολογεί την κατάσταση στην Ευρώπη και στη χώρα μας.
Να σημειωθεί ότι το αεροπλάνο του κ. Ολάντ τελικά επέστρεψε στη Γαλλία καθώς εν ώρα πτήσης χτυπήθηκε από κεραυνό.
Μπαρνιέ: Στήριξη στην Ελλάδα
"Οι Έλληνες πολιτικοί και ο ελληνικός λαός έχουν στα χέρια τους την ευρωπαϊκή προοπτική της Ελλάδας", δήλωσε σήμερα από τις Βρυξέλλες ο Επίτροπος
Keywords
Τυχαία Θέματα