Έβαλαν την τέντα για τον ήλιο, αλλά κατάργησαν το καλοκαίρι!

Γράφει η Σοφία Βούλτεψη

Μετά αφάτου ικανοποιήσεως πληροφορηθήκαμε πως από την Μεγάλη Τετάρτη λειτουργεί και πάλι ο μοναδικός προϊστορικός οικισμός της Σαντορίνης, που παρέμενε κλειστός επί επτά χρόνια επειδή το άχρηστο ελληνικό κράτος δεν μπορούσε (επί 17 χρόνια!) να τοποθετήσει ένα στέγαστρο χωρίς τον κίνδυνο να (ξανα)καταρρεύσει σκοτώνοντας μερικούς ακόμη τουρίστες.

Το προηγούμενο, αυτό που έπεσε τον Σεπτέμβριο του 2005, σκοτώνοντας έναν τουρίστα, είχε κοστίσει 14 δις δρχ
και υποτίθεται πως είχε φτιαχτεί για να....
αντέξει… τριακόσια χρόνια!

Φυσικά, έπεσε αμέσως!

Και φυσικά, δεν τιμωρήθηκε ποτέ κανείς.

Η περιπέτεια του περίφημου βιοκλιματικού στεγάστρου διαρκούσε από το… 1995!

Χρειάστηκαν δηλαδή 17 ολόκληρα χρόνια για να τοποθετηθεί.

Η «περιπέτεια της τέντας» αποτελεί τον καθρέφτη της ανικανότητας:

Το 1967 μπήκε το πρώτο στέγαστρο ντέξιον. Το 1980 τοποθετήθηκε μολύβδινο στέγαστρο. Το 1995 εγκρίθηκε το νέο βιοκλιματικό στέγαστρο.

Η κατασκευάστρια εταιρία αναδείχθηκε τέσσερα χρόνια μετά, το 2003 ο χώρος έκλεισε για να μπει το στέγαστρο για να ανοίξει μόνο από τον Απρίλιο ως τον Σεπτέμβριο του 2004 και να καταρρεύσει το 2005, με τη γνωστή οδυνηρή και δυσφημιστική συνέπεια.

Το 2008 εγκρίθηκε από το ΥΠΠΟ μελέτη για την αντικατάσταση του στεγάστρου. Όπως μάθαμε, η τριετής καθυστέρηση οφείλετο σε… έναν υπάλληλο της Πολεοδομίας Θήρας που αρνήθηκε να παραλάβει τη νέα μελέτη, δεδομένου ότι η περιοχή αποτελεί αδόμητη ζώνη και προβλέπεται ρητά ότι μόνο με κοινή υπουργική απόφαση των ΥΠΠΟ και ΥΠΕΧΩΔΕ μπορούν να τροποποιούνται οι όροι δόμησης!

Ο υπάλληλος είχε μόνο την απόφαση του υπουργείου Πολιτισμού και επομένως – αφού δεν έφτανε στα χέρια του η κοινή απόφαση – η Σαντορίνη έδιωχνε τους τουρίστες της.

Τώρα, εν σωτηρίω έτει 2012, χτύπησαν οι καμπάνες σε όλη τη χώρα. Ο οικισμός της Θήρας είναι και πάλι επισκέψιμος!

Είχε προηγηθεί οργισμένη αντίδραση της δημοτικής αρχής της Θήρας, δια της οποίας ενημερωθήκαμε (την 1η Μαρτίου), ότι οι εργασίες αποκατάστασης του στεγάστρου – γεφυριού της Άρτας είχαν ολοκληρωθεί από το Φθινόπωρο του 2010, αλλά ο χώρος παρέμενε κλειστός!

Απ’ ό,τι καταλάβαμε, για να ανοίξει χρειαζόταν μια… σύσκεψη. Την συγκάλεσε τελικά ο υφυπουργός Πολιτισμού και Τουρισμού Πέτρος Αλιβιζάτος (σ.σ. το άρθρο δεν αποτελεί ψόγο στο πρόσωπό του – το ακριβώς αντίθετο), έλαβαν μέρος καμιά δεκαριά άτομα και αντιμετωπίστηκαν τα «εκκρεμή ζητήματα» με την κατασκευάστρια τεχνική εταιρία, ώστε να υπογραφεί το πρωτόκολλο παραλαβής.

Λύθηκε επίσης και το «κορυφαίο» ζήτημα του προσωπικού φύλαξης, με τον δήμο Θήρας να διαθέτει πέντε υπαλλήλους του – έχουν γεμίσει τον κόσμο συμβούλους και δεν μπορούν να βρουν πέντε ανθρώπους για να λειτουργήσει ένας μοναδικός στην Ευρώπη οικισμός, για χάρη του οποίου συρρέουν στο νησί χιλιάδες τουρίστες, οι οποίοι επί 17 χρόνια τον έβλεπαν με το… κυάλι.
Keywords
Τυχαία Θέματα